Molchat Doma: baltarusiai nebetyli namuose

[ SCROLL DOWN FOR RUS VERSION ]

Praėjusį rudenį baltarusiai Molchat Doma nemokamai grojo Vilniaus “Kablyje”, palaikydami įvairaus atminimo iniciatyvą “Platformą”, o šį rudenį turėtų skristi koncertuoti į Meksiką. Deja, kaip ir jų turas JAV pavasarį, ši kelionė gali neįvykti dėl įvykių sveikatos ir politikos frontuose.

Grupė susikūrė 2014-aisiais. Romanas Komogortcevas (gitara, sintezatoriai ir būgnų mašina) su Jegoras Škutko (vokalas) grojo šiek tiek kitokią muziką, kažką panašaus į triphopą. Tuo metu prasidėjo taip vadinama Naujoji rusiška banga ir Romanas su savo projektu Solidarnost nusprendė pasukti šia linkme – taip gimė pirmosios Molchat Doma dainos. Romanas nusiuntė jas tuo metu bosine gitara grojusiam Jegorui. Pasikeitus keliems muzikantams, prie grupės prisijungė ir dabartinis bosistas Pavelas Kozlovas. Po keleto koncertų gimtajame Minske, grupė sulaukė pasiūlymo pasirodyti Sankt Peterburge – groti kitame mieste jiems buvo pasaulinis įvykis.

Grupė, klaidžiojanti post-punk, new-wave ir synth-pop pakraščiais, groja tamsią ir tuo pačiu metu šokamą muziką. Jų kūryboje ryškus grupės Kino ir kitų ’80-ųjų Rusijos grupių pėdsakas, persmelktas joms būdinga melancholija. Be jų, muzikantai vardina kitas įtakas: Kraftwerk, The Cure, a-ha, iš sovietinės muzikos: Кофе, Браво ir Žana Aguzarova, Центр.

Molchat Doma sukūrė tris albumus: “S Krysh Nashyh Domov” (2017), “Etazhi” (2018) ir neįvardintą įrašytą, tačiau dar neišleistą.

Daugiau nei prieš metus Vilniuje viešėjęs pirmasis Molchat Doma įrašų leidėjas užsienyje Davide Lace iš “Detriti Records” jau tada prognozavo grupei šviesią ateitį: “Sakyčiau, nė viena kita šiuolaikinė post-punk grupė negroja taip gerai kaip jie. Molchat Doma yra kitame lygyje, kitoje lygoje. Jei sąžiningai, manau, šiandieninė jų sėkmė yra tik pradžia. Po keleto metų tai bus kažkas didelio. Tikiuosi, jie išlaikys būtiną stiprybę, ramybę ir spontaniškumą, kad galėtų tęsti tai, ką daro – kurti puikias dainas.”

Prieš savaitę išleistas muzikos rinkinys “For Belarus”, skirtas represijų ir policijos prievartos aukoms Baltarusijoje. Šį leidinį inicijavo Minsko grupė Molchat Doma ir jų leiblas “Sacred Bones Records”. Nors jame nėra atlikėjų iš Lietuvos, tačiau lietuviškas akcentas puošia albumo viršelį, kurį sukūrė iliustratorius Karolis Strautniekas iš Vilniaus.

Kaip rašo “For Belarus” leidėjai: “Šiuo metu Baltarusijoje vykstantys įvykiai yra siaubingi ir, galbūt, nuostabūs.

Siaubingi, nes neteisėtas prezidentas Aleksandras Lukašenka, žinomas kaip „paskutinis Europos diktatorius“, akivaizdžiai kariauja prieš savo piliečius – jo pajėgos muša, kankina ir žudo taikius protestuotojus, kovojančius už savo teisę į sąžiningus, skaidrius rinkimus. Tūkstančiai žmonių buvo areštuoti ir daugelis iš jų vis dar dingę be žinios.

Nuostabūs, nes didžiausias solidarumo aktas Baltarusijos istorijoje pirmosiomis dienomis po rinkimų vyko be centralizuoto koordinavimo, lyderystės ar net interneto ryšio. Kilometrinės baltai apsirengusių moterų su gėlėmis grandinės blokuoja saugumo pajėgų bandymus tęsti smurtinį visiškai taikių protestuotojų slopinimą. Prarastus streikuojančių gamyklos darbuotojų atlyginimus papildo labdaros įmokos. Šis judėjimas persmelktas džiaugsmo, pasididžiavimo ir vilties dvasia, nepaisant didžiulių represijų ir jėgos, su kuria jis buvo sutiktas.

Kol baltarusiai tikisi teisėtos pergalės, jiems reikia jūsų palaikymo, jūsų pagalbos ir supratimo.

Šio tarptautinio rinkinio tikslas – parodyti solidarumą su šiais drąsiais baltarusiais ir surinkti pinigų represijų aukoms. Lėšos bus siunčiamos tiesiogiai Baltarusijos solidarumo fondui – vienam iš kelių šiuo metu Baltarusijai padedančių fondų. Nėra laiko laukti – jiems dabar labai reikia mūsų pagalbos.”

Jūsų grupės pavadinimas verčiamas kaip “Namai tyli”, tačiau jį galima perskaityti ir kaip “Tyli namuose”. Pastarasis iš dalies atspindi kelių paskutinių dešimtmečių Baltarusijos visuomenę. Kaip manote, kodėl žmonės taip ilgai tylėjo namuose?

Iš tikrųjų žmonės ne tylėjo, o pusiau šnabždėjo. Visos politinės diskusijos vyko virtuvėse kaip SSRS laikais. Paprasčiausia dabar melo ir neteisybės lygis taip pakilo, jog žmonės užvirė ir baigė tylėti.

Atleiskite, tačiau tokiais laikais politikos išvengti neįmanoma. Kai kas Lietuvoje ir aplink kalba, jog geriau jau stabilus Batka negu nenuspėjama Baltarusija su galima Rusijos įtaka. Kuo būtų galima užpildyti tuštumą po 26-erių metų su Luka? Kaip visa tai atrodo jums?

Be abejo, šiuo metu išgyvename istorinius įvykius, kurių masto Baltarusija niekada nebuvo mačiusi. Žinoma, puiku, kad baltarusiuose pabudo vienybės dvasia ir jie pradėjo skirtingais būdais veikti. Tačiau tiksliai neaišku, kuo visa tai baigsis. Galbūt tapsime Rusijos dalimi, galbūt viskas liks taip, kaip yra (nors tai mažai tikėtina), o galbūt turėsime naują prezidentą ir po poros metų puikiai gyvensime. Niekas nežino, laikas parodys.

Sakoma, į gatves išėję baltarusiai nustebino visus ir patys save. Kodėl būtent dabar atsiskleidė šios naujos savybės?

Baltarusius tiesiog užkniso, kad juos eilinį kartą apgavo. Paprasčiausia šįkart tai buvo kažkokia totalinė apgaulė, kurios taip paprastai, kaip anksčiau, nepavyks ištverti.

Prieš 30 metų, kai Lietuvoje vyko taip vadinama Dainuojanti revoliucija, daugelis muzikantų stojo ant barikadų, organizavo protesto koncertus, alternatyvūs atlikėjai netgi atsirado topuose. Kokia Baltarusijos muzikantų reakcija?

Daugelis (Петля Пристрастия, Nizkiz, Navi Band ir kiti) įrašė dainas, atspindinčias dabartinę padėtį, kai kurie vaikšto į mitingus ir maršus, atvirai veikia socialiniuose tinkluose, remia nukentėjusius žmones taikiomis akcijomis. Tai nuostabu, taip ir reikia daryt.

Grįžkime prie grupės. Kaip susibūrė Molchat Doma? Skaičiau, jog nusprendėte pagauti taip vadinamą naująją Rusijos bangą…

Na, sąlyginai pagauti, žinoma. Paprasčiausia tuo metu klausėmės tos bangos muzikos, kurie mus labai stipriai įkvėpė. Žinoma, mūsų vaikystės muzikinis bagažas tai sustiprino. Kiek groju gitara, visada norėjosi groti grupėje, būti “roko žvaigžde”, ar ką (juokiasi).

Kodėl vis dėlto be gyvų būgnų?

Manome, jog gyvi mušamieji netinka mūsų muzikai.

Vos per 3 metus grupė tapo žinoma visame pasaulyje. Tokius muzikinius sentimentus galima suprasti post-sovietinėje erdvėje, tačiau kas pritraukė Vakarų klausytojus?

Iki šiol patys sau užduodame šį klausimą.

Grosite “Wrong Fest”, kur 3 iš 4 headliner’ių yra iš post-sovietinių teritorijų: Ic3peak, Tommy Cash ir jūs. Galima kalbėti apie tendencijas, jog įdomiausia muzika dabar atsiranda Šiaurės rytų Europoje?

Na, dar neaišku, ar grosim. Šiuo metu uždarytos visos ambasados ir negalime pasidaryti vizų.

Man atrodo taip yra todėl, kad besivystant strymingo platformoms, žmonės sau atrado Rytų rinką. Nors, vėlgi, toks teisinys nėra visai teisingas, juk dar ’00-aisiais NVS rinka eksportavo daug atlikėjų. Tiesiog dabar paprasčiau atrasti atlikėją iš NVS nei anksčiau.

Atrodo, jūsų savireklamos kampanija socialiniuose tinkluose įvyko jums nedalyvaujat. Iš pradžių kažkas paleido jūsų pirmuosius įrašus jutūbe, paskui – kažkas panaudojo jūsų muziką savo TikTok video garso takeliui. Ar jūs patys buvote pasiruošę tapti vienais karštųjų pasaulinės alternatyvinės scenos atlikėjų? Juk vienas jūsų yra elektrikas, kitas – tinkuotojas, trečias – suvirintojas…

Kaip gi galima tam pasiruošti? Visa tai nukrito ant mūsų praktiškai vienu metu, iki TikTok’o jau turėjome savo vardą, todėl visi tie video tiesiog tapo maloniu priedu.

Manoma, jog paskutinės Europos diktatūros įvaizdis padarė grupei papildomą reklamą. Ką apie tai galvojate?

Niekada apie tai negalvojome. Gali būti.

Black Sabbath tribute albumui “What Is This That Stands Before Me?” sukūrėte “Heaven and Hell” koverį. Ar klausėtės šios grupės prieš tai? Iš viso, ar pasikeitė tai, ko klausėtės anksčiau ir dabar?

Žinoma girdėjau, juk aš iš metalo tusovkės! Viena mėgstamiausių mano grupių. Ypatingai niekas nepasikeitė, tiesiog laikui bėgant kažkas vis prisideda.

Sakėte, jūsų nedomina koncertas Minsko arenoje, o kur Minske mielai sugrotumėt?

“Re:public” – puiki vieta mūsų būsimam koncertui, tačiau kol kas neaišku, ar surinksime pakankamai žmonių ten, kur norime dabar sugroti.

Tikriausiai buvo labai apmaudu, kad pandemija sustabdė jūsų proveržį Amerikoje. Kuo užsiėmėte tuo metu, kad neįkristumėte į deprasiją? Trečias albumas? Kaip sakoma, trečias kartas nemeluoja…

Taip, labai nusivylėme. Šis turas teikė daug vilčių, bet nieko, dar nuvažiuosim.

Pandemijos metu, visų pirma, pagaliau pailsėjome nuo visų turų, atsigavome, gerai išsimiegojome.

Ir, žinoma, įrašėme trečiąjį albumą! Jis išėjo kiek kitoks palyginus su ankstesniais dviem, bet, tikimės, kad patiks!

Internete:

molchatdoma.com

instagram.com/molchatdomaband

youtube.com/molchatdoma

domamolchat.bandcamp.com

 

[ RUS VERSION ]

Nazvanije vashei gruppy perevoditsja kak “Houses are Silent”, no jevo mozhno prochitat i kak “Silent at home”, kotoroje v kakom to vide mozhno otnesti k belorusskomu obshchestvu neskol’ko poslednih desyatiletiy. Kak dumajete, pochemu lyudi tak dolgo molchali doma?

Дело в том,что люди то и не молчали, а говорили полушепотом. Вся политическая дискуссия происходила на кухнях как и во времена ссср. Просто сейчас градус лжи и несправедливости настолько высок, что люди закипели и перестали молчать.

Izvinite, v takije vremena nevozmozhno izbezhat politiki. Nekotoryje v Litve i vokrug govoryat, chto luchshe stabilnyi Batka chem nepredskazuyemaja Belarus v vozmozhnom vlijanijem Rossii. Chem zapolnit pustotu posle 26 let s Lukoi? Kak vy vidite etu situaciju?

Безусловно, мы сейчас переживаем исторические события, масштаба которых Беларусь еще не видела никогда. Конечно это здорово, что у белорусов проснулся дух единства и они начали действовать разными путями. Но конкретно мне не видно пока что, к чему это все приведет. Возможно мы станем частью России, возможно все останется так, как есть (что вряд ли), а возможно у нас появится новый президент и через пару лет мы будем жить здорово. Никто не знает, время покажет.

Mnogije govoryat, chto belorussy udivili, kogda vyshli na ulicy. Pochemu imenno sejchas otkrylis eti novyje cherty?

Я думаю, что у всех белорусов просто накипело от того, что их в очередной раз обманули. Просто в этот раз это был какой-то тотальный обман, который просто так, как раньше, не получится стерпеть.

30 let nazad, kogda v Litve proishodila so-called poyushchaya revolyutsiya, mnogije muzykanty stali na barikady, organizovali prostest koncerty, alternativnyje artisty dazhe pojavilis v mestnyh chartah. Kakaja reakcija muzykantov v Belarus?

Многие (Петля Пристрастия, Nizkiz, Navi Band и другие) записали песни, в которых отражается текущее положение дел, некоторые ходят на митинги и марши, открыто выступают в социальных сетях, донатят на поддержку пострадавшим людям во время мирных акций. Это прекрасно, так и нужно делать.

Vernemsya k gruppe. Kak sobralis Molchat Doma? Chital, chto pridumali prokotitsya na so-called RUS novoi volne?

Ну относительно прокатиться конечно. Просто мы в то время слушали музыку той волны и очень сильно вдохновились. Ну и конечно наш музыкальный багаж из детства это подкрепил. Сколько я играю на гитаре, так всегда хотелось играть в группе, быть «рок звездой» что ли хаха.

Vse-taki, pochemu bez live barabanov?

Мы считаем живые ударные неуместными в нашей музыке.

Vsevo za tri goda gruppa stala izvestna v vsem mire. Mozhno ponyat muzikalnyje sentimenty v post-soviet prostranstve, no chto privleklo vnimanije Zapadnyh slushatelei?

Мы задаемся этим вопросом до сих пор.

Budete igrat na Wrong Fest, gde 3 iz 4 headliners iz post-soviet territories: Ic3peak, Tommy Cash i vy. Tendencija, chto samaja interesnaja muzyka teper izhodit s Vostochno-severnoi Evropy?

Ну еще неизвестно будем ли. У нас сейчас закрыты все посольства и мы не можем сделать визы. Мне кажется все потому, что с развитием стриминговых платформ, люди начали открывать восточный рынок для себя. Хотят опять же не сильно верным будет это утверждение, ведь еще в нулевые СНГ рынок давал на экспорт многих артистов. Просто сейчас проще для себя открыть артиста из снг,нежели раньше.

Kazhetsya, chto vashe promo na soc-setyah proishodilo bez vashevo uchastija. Snachala, kto-to zalil pervyje zapisi na youtube, potom – kto-to vzyal vashu muzyku kak soundtrack dlya svojih video na TikToke. A vy sami byli li gotovy stat odnimi iz hot artists na mirovoi alternativnoi scene? Ved odin iz vas elektrik, drugoj – shtukatur, tretyi – svarschik…

Ну как к этому можно быть готовым? Оно все свалилось на нас практически в один момент, до тиктока у нас уже было имя, поэтому все эти видео стали просто приятным дополнением.

Jest mnenije, chto imidzh gruppy iz poslednei diktatury Evropy sdelalo dopolnitelnoje promo vam kak gruppe. Chto vy dumajete pro eto?

Никогда об этом не думал. Возможно.

Sdelali “Heaven and Hell” cover dlya Black Sabbath tribute album “What Is This That Stands Before Me?” Slushali li vy etu gruppu pered etim? Voobshche, pomenyalos li, chto vy slushali v nachale gruppy i chto slushajete teper?

Конечно слушал, я же вышел из металл-тусовки! Одна из моих любимых групп. С большего нет, просто что-то со временем добавляется в список.

Nashel informaciju, chto vas ne interesujet koncert v Minsk Arena. A gde v Minske vy sygrali by s udovolstvijem?

Re:public – отличное место для нашего будущего концерта, но пока неизвестно соберем ли мы ту площадку, на которой мы хотим сыграть сейчас.

Navernoje, bylo ochen obidno, chto pandemija ostanovila vash proryv Ameriku. Chem zanyalis v eto vremya, chto by ne ujti v depresiju? Tretyi albom? U nas govoryat, tretyi raz ne lzhet…

Да, мы очень расстроились, было много надежд на этот тур, но ничего, еще съездим. Во время пандемии,в первую очередь, мы наконец-то отдохнули от всех туров, пришли в себя, нормализовали сон. Ну и конечно же записали третий альбом! Он получился несколько иным по сравнению с прошлыми двумя, но надеемся, что понравится!