„Mercury Booking“ – intymi pažintis su metalo pogrindžiu

Atėjus darganotam rudeniui, didžiuosiuose Lietuvos miestuose atsirado plakatai, kviečiantys į „Mercury Booking“ showcase‘ą Vilniuje. Ryškiomis raidėmis šviečia sunkiosios muzikos scenos gerbėjams pažįstami vardai: Juodvarnis, Phrenetix, Autism, Sisyphean, Extravaganza. Tačiau atrodo, kad klausimų daugiau, nei atsakymų, todėl pakviečiau vieną iš „Mercury Booking“ įkūrėjų Dainių Prakapavičių ir Phrenetix vokalistę Liną Vaštakaitę pakalbėti apie showcase, metalą ir intymų Lietuvos undergroundą.

– Renginys vadinasi „Mercury Booking showcase: Vilnius“. Ar galite papasakoti, kas yra „Mercury Booking“?

D.P. Mes esame penkių grupių kolektyvas, vienijantis Juodvarnį, Phrenetix, Autism, Sisyphean ir Erdve. Pažiūrėjus į mūsų atliekamą muziką, kryptis aiški – sunkūs garsai ir eklektiškas jų pateikimas. Kita vertus, pačios grupės pateikia įvairių skambesių, taigi mes nesiorientuojame į kažkokį specifinį požanrį.

Nepaisant to, kad be galo mylime muziką, „Mercury Booking“ turi ir įvairių kitų kompetencijų, žinių ar pažinčių. Tarp mūsų yra žmonių, užsiimančių garso inžinerija, renginių / festivalių organizavimu, fotografija, dizainu, filmavimais, komunikacija. Visu tuo stengiamės aktyviai dalintis tarpusavyje ir padėti vieni kitiems atrasti vietas, kuriose galime tobulėti ir tapti geresniais atlikėjais (plačiąja prasme). Norime, kad mūsų kolegos nedarytų klaidų, kurias patys jau padarėme.

– Pasirinkote mini festivalio formatą. Ar dėl to, kad festivalių pandemijos metu stipriai sumažėjo?

D.P. Visos renginyje pasirodysiančios grupės sudarytos iš patyrusių muzikantų, kurie pakankamai ilgai zulino klubų ir festivalių scenas bei rado savo skambesį. Turime, ką parodyti ir pribrendome savo renginiui, kurį planuojame išpildyti taip, kaip mes jį įsivaizduojame. Dėl to koncentruojamės į mini-festivalio formatą.

Showcase‘inat 5 grupes. Ko žiūrovas gali tikėtis iš kiekvienos grupės?

D.P. Keturios iš grupių – Extravaganza, Autism, Sisyphean ir Phrenetix – pristatys naujas programas. Tuo tarpu, Juodvarniui šis koncertas bus „Nerimo Dienų“ etapo uždarymas. Omenyje turiu praeitais metais išleistą albumą, kuris buvo plačiai pristatytas ir išgirstas Lietuvoje. Po šio koncerto Juodvarnio kolektyvas planuoja sėsti prie naujos kūrybos.

Autism pasirodys su turbūt didžiausiais pokyčiais. Anksčiau instrumentinę muziką grojusi grupė papildė savo gretas stipriu vokalistu, kas gerokai paįvairino grupės kryptį. Tie, kas sekė Autism veiklą anksčiau, žino apie įtaigius pasirodymus, todėl šie pokyčiai dar labiau intriguoja.

Phrenetix pristatys naują albumą „Exuviae“, kuris bus išleistas showcase išvakarėse. Šis albumas buvo brandinamas gerus ketverius metus ir, anot grupės, įneš nemažai naujų vėjų į grupės muziką. Nevertėtų tikėtis tipinės thrash metal pakratūškės, tačiau to tikrai nebus išvengta.

Taip naujos kūrybos pateiks ir Sisyphean. Grupė pastaruosius metus dirbo prie albumo „Colours of Faith“, kuriame gerokai atnaujino savo skambesį. Pats groju šioje grupėje ir, turiu pripažinti, po tokios ilgos pertraukos nekantrauju vėl lipti ant scenos.

Extravaganza yra ko gero ilgiausiai gyvai nematytas kolektyvas iš šio showcase narių. Vaikinai pastaruoju metu fokusavosi į naują kūrybą ir žada naujų įrašų iki koncerto. Įprastai, ši grupė įtraukia publiką savo klaustrofobišku bei emociškai intensyviu pasirodymu. Todėl mums patiems labai įdomu, kas bus parodyta didžiojoje Kablio scenoje.

– Vakarą uždaro žinomiausia Lietuvos thrash žanro grupė Phrenetix. Renginio aprašyme apie grupę parašyta „Šiandien jie – potencialą atskleidžiantis kolektyvas, pasižymintis įvairialype kūryba“. Ar tai nuoroda, kad naujajame albume girdėsime naujų skambesių?

L.V. Taip, naujas Phrenetix albumas tikrai bus daug spalvingesnis už pirmąjį. Jeigu pirmasis albumas „Fear“ buvo duoklė senosios mokyklos thrash stilistikai, antrasis labiau atskleis individualius narių muzikinius skonius, kurie yra gana skirtingi ir neapsiriboja ties sunkia muzika. Kuriant albumą grupė stengėsi atsiriboti nuo stilistikos rėmų ir tiesiog kurti tai, kas tuo metu rezonavo su vidine būsena. Albume dominuos niūri, tamsi nuotaika, lydima išraiškingų gitaros ir vokalo melodijų, energingos ritminės sekcijos.

– Skirtingi žanrai intriguoja – galbūt šis renginys gali tapti kasmete tradicija, surenkančia įdomiausius vietinius atlikėjus? Ar turite planų plėtoti konceptą ateityje? Ar kitų miestų klausytojai gali tikėtis panašaus pobūdžio renginių, tarkime, Kaune, Šiauliuose, pajūryje..?

„Mercury Booking“ yra ilgalaikis projektas, taigi planų ateičiai turime pakankamai. Tačiau apie juos spręsime tik įvertinę šio renginio pasisekimą bei atgarsius iš publikos. Be abejonės, tikimės vystyti tokį formatą, jį perkelti į kitus miestus ar kitas šalis.

– Lietuvos metalo scena yra gana uždara. Sunkesnės muzikos neišgirsi radijuje, nepamatysi ant didesnių scenų (neskaitant sunkiosios muzikos festivalių). Kodėl taip yra?

Turbūt tai galima paaiškinti gana maža ir izoliuota scena. Lyginant su, pvz., Lenkija ar Švedija, Lietuvoje nėra kritinės masės šią muziką klausančių ir kuriančių žmonių, festivalių, kurie suteiktų perspektyvą pradedantiems ar pažengusiems muzikantams, klubų, kur galėtų atvykti pakeliui turuojančios grupės. Akivaizdu, kad šioje scenoje irgi galioja rinkos dėsniai ir gaunasi toks užburtas ratas. Kita vertus, tokia situacija mums padeda susikurti glaudų ir intymų „undergroundą“ ir leidžia megzti tampresnį ryšį su klausytoju, ką tikrai vertiname. Apibendrinant, tas uždarumas kyla nebūtinai iš pačių muzikantų, grupių, ar scenos, tačiau labiau dėl demografinių ar geografinių rodiklių.

– Renginį organizuoti pandemijos metu nėra lengva. Ar susiduriate su iššūkiais?

Būtų galima pasakyti, kad metalo scenai karantino periodas buvo gana sudėtingas. Festivaliai, praktiškai, nevyko, koncertų irgi buvo gana mažai. Tačiau, kaip buvo minėta anksčiau, šitas laikotarpis buvo produktyvus pačioms grupėms. Visi galėjome pažiūrėti į save ir susikoncentruoti į kūrybą.

Mercury Booking“ showcase vyks spalio 9 dieną, kultūros erdvėje „Kablyje“, Vilniuje