Žeme, sustoki!

Savo ilgo metro režisūriniame debiute „Žeme, Stop“ („Stop – Zemlia“), ukrainiečių režisierė Kateryna Gornostai atsigręžia į paskutiniuosius mokyklos metus, besimezgančias naujas draugystes, kylantį maištą prieš visą pasaulį bei visą tai, ką atneša paauglystė. Vaizduodama intravertės Mašos kelionę link tapimo suaugusiu žmogumi, režisierė piešia realistišką ir toli gražu ne rožinį Ukrainos paauglių gyvenimą šių dienų visuomenėje.

Kartu su savo geriausiais draugais Jana (akt. Yana Isaienko) ir Senia (akt. Arsenii Markov), 16-metė Maša, rodos, laimingai gyvena komforto zonoje ir pasitenkina tuo, ką turi, tačiau padėtį staiga keičia užgimę jausmai klasiokui Sašai (akt. Oleksandr Ivanov). Visgi filmų, kuriamų specialiai paauglių auditorijai kontekste, ši juosta daug daugiau nei tik istorija apie merginos ir vaikino meilę. Kateryna Gornostai žvelgia daug giliau į savo pačios patirtį, paauglystės prisiminimus ir išgyvenimus. Filme pirmenybė teikiama subjektyviam realizmui, bet kartu, režisierė sieja stebuklingo, svajingo siurrealizmo akimirkas, vaizduodama beribes iliuzijas, svajas ir fantazijas, tiesa, neretai lydimas kamuojančios depresijos, narkotikų, priklausomybės nuo socialinių tinklų, savęs žalojimo ir patyčių.

Režisierė, turinti pilną kraitį patirties dokumentiniame kine, pateikia subtilių įžvalgų apie emocinį gimnazistų gyvenimą, puikiai išryškindama ribą tarp fikcijos ir dokumentinių įtarpų, kurie lydi viso filmo metu, taip kurdami daugiau erdvės žiūrovui teikiančią atmosferą. Tiesa, visi aktoriai – paaugliai be menkiausios aktorinės patirties, kas, tikiu, tik dar lengviau leidžia išjausti filmo pobūdį, personažų pokytį ir santykį vienas su kitu. Vargu ar apibūdintum filmo herojus kaip gerais ar blogais, jie paprasčiausiai gyvi ir tikri, organiška vaidyba, nostalgiškai savą paauglystę primenantys kiekvienam žiūrovui

Kalbinu jaunasias programeres Ūlą Kaulakytę ir Juliją Sotirovič, su kuriomis 27 d. „Skalvijos“ kino centre diskusiją po seanso vesime su filmo „Žeme, stop“ aktoriais.

Kuo šis filmas jums pačioms, kaip moksleivėms, aktualus ir svarbus?

Ūla : „Filmas yra apie paauglius, o aš irgi esu paauglė, todėl herojų išgyvenimai ir problemos tokios pačios, kaip ir mano. Būtent tai man padeda susitapatinti su šio filmo personažais.”

Julija : „Mane ypač palietė filme nagrinėjama meilės ir santuokos tema. Pastaruoju metu, daug mąstau apie santuokos prasmę šiandieniniame pasaulyje, todėl man buvo labai svarbu išgirsti iš kitos šalies jaunimo, jog galima gyventi nesusituokus ir vis tiek mylėti vienas kitą. Džiaugiuosi, kad tokios temos pagaliau nagrinėjamos.“

Būdamos jaunosiomis programerėmis, kino pagalba, nešate žinią savo bendraamžiams ir visiems kino mėgėjams. Gegužės 27 d. turėsite galimybę į svečius priimti „Žeme, stop“ kūrybinę komandą ir laisvai diskutuoti apie jums pačioms ypač svarbias aktualijas. Kokią atsakomybę suteikia tokia galimybė ir pats jaunojo programerio vardas?

Ūla: „Peržiūrėjus tau patinkantį filmą, socialiniuose tinkluose pradedi sekti jo aktorius, domėtis jų gyvenimais, o štai dabar turėsiu galimybę su jais susitikti ir gyvai pabendrauti. Tai yra nepaprasta ir neįkainojama patirtis. Filmas apkeliavęs pusę pasaulio, buvęs ir Berlinalės festivalyje, todėl atsakomybė tikrai labai didelė.“

Po seanso bus unikali proga pakalbinti jaunuosius aktorius. Ko labiausiai laukiate jų paklausti?

Ūla: „Būtų įdomu sužinoti apie aktorių tarpusavio santykius už aikštelės ribų ir kiek filme be tikrųjų aktorių vardų bei amžiaus, buvo naudota jų tikro gyvenimo detalių. Man labai įdomu sužinoti kiek filmo personažai atitinka tikrąsias aktorių asmenybes.“

Julija: „ Filme veikėjai diskutavo apie ateities planus ir tikslus. Labai norėčiau jaunųjų aktorių paklausti kas šiuo metu dedasi jų galvoje ir kaip jie jaučiasi: ar turi svajonių, siekių? Bet visgi, šių dienų kontekste, šio klausimo neužduosiu, pati nenorėčiau tokio sulaukti. Štai tikrai žinau, jog dirbtuvių su Kateryna Gornostai metu, pasiteirausiu režisierės apie kūrybinio proceso eigą, kaip sekėsi dirbti komandoje bei kokie metodai buvo naudoti, kad paaugliai lengviau priprastų prie kameros ir įveiktų baimę.

Premjeroje gegužės 26 d. svečiuosis pagrindinius vaidmenis filme sukūrę aktoriai Yana Isaienko, Arsenijus Markovas ir Oleksandras Ivanovas, 27 d. po seanso pokalbį su filmo aktoriais ves jaunosios programerės Julija, Ūla ir Ieva, o birželio 1-ąją „Žeme, stop“ žiūrovams pristatys pati režisierė K. Gornostai.