#mybloodyfestival ir LT vasaros festivalių gidas

Vasario pradžioje buvo paskelbta “8 festival” programa, o už kelių savaičių prasidėjo karas Ukrainoje. Atrodė, 2 metus pandemijoje marinuotas sumanymas vėl gali žlugti, nes tokiu metu komunikuoti apie renginį, kurio tagas #mybloodyfestival, būtų visai ne vietoje. Nepaisant to, pateiktas meniu buvo tiesiog per geras, kad atsisakytum. Tiesa, paskui vietoje kalmarų atnešė “baltazarą” vyno, o vietoje importinės karališkos krulės – lietuvišką šiupinį “jautiba”, big Mac’as pavirto ne tokiu sultingu kame(mbe)ronu. Nors ir negavau visko, kas žadėta, išėjau sotus, o praradimus užpildė susitikimų ir pokalbių padažas. Gal ir ne pusė darbo, bet vasaros festivalių sezonas pagaliau sugrįžta.

Reikia pripažinti, tokio kalibro konkurentų Lietuvoje nė horizonte nematyti. Stebina, kad šie vardai – ne ant keliasdešimttūkstantinio festivalio plakato, o nedidelio boutique renginio (3.000 savaitgalio + kažkiek vienos dienos bilietų), programoje. Dar keisčiau, kad bent pusė atlikėjų groja visai ne pūkuotą sexy muzikytę.

Įsivaizduojant žinomų šiuolaikinių atlikėjų ir aptarnaujančio personalo įkainiusir jų kilimą pastaraisiais metais, kyla klausimas, kaip tai įmanoma?

Visų pirma, “tai mūsų pasiekimai, pažintys ir 10 metų karjeros šiame dinamiškame versle rezultatas. Sieksime stumdytis su tokio pat kalibro Europos festivaliais kokybe, norime būti pripažinti Europoje kaip kiečiausia scena Baltijos šalyse ir sparčiai augti. Tikiu, kad Vilniaus miestas, jo veikėjai ir visa industrija gali mums padėti. Juk tikroji magija vyksta tik tada, kada kuriam išvien ir kartu.“, – sakė organizatorių agentūros „8 Days a Week” partneris Martynas Butkevičius.

Išties, jei neįmanoma vienam, įmanoma kartu. 2/3 užsienio atlikėjų tą patį savaitgalį turėjo groti “Bolfest” Maskvoje, Vilnius galimai tapo tokio kaip ir package deal dalimi, o minėto festo organizatoriai, gal tiksliau agentūra “Pop Farm” – “8 festival” dalininkais. Prasidėjus karui, “Bolfest” buvo iškart atšauktas, jo meno vadovas persikraustė į Belgradą ir rudenį kviečia į savo naują festivalį “Changeover”. “Bolfest” pastaraisiais metais buvo naujosios rusiškos muzikos židinys, o jį rėmė bankas “Tinkoff”, kurio dabar jau buvęs savininkas senokai gyvena užsienyje ir atvirai kritikuoja dabartinį Rusijos kursą. Prasidėjus cancel-all-russian lavinai, maskviečiai buvo priversti pasitraukti iš  “8 festival”, tačiau, spėju, minėtas package deal ar bent jo dalis išliko. Turint omeny, kad tai – miesto festivalis, matyt ir 700 metų jaunas Vilnius prisidėjo. Kaip ten bebūtų, tiesa slypi kažkur anapus ir tikėkimės, kad “8 festival” – ne vienkartinis projektas, o jo aštuonetas pavirs ant šono ir taps begalybe.

Prisiminkime, miesto festivalio formato pirmtakas Vilniuje – “Loftas fest” paskutiniaisiais metais darydavo nemokamus koncertus su keliais mokamais headliner’iais kiekvieną vakarą – prieš pandemiją jame grojo Modeselektor ir Shame. “8 festival” užkėlė kartelę tiek, kad dabar šių vardų net vienai dienai neužtektų…

Kaip įprasta, agentūros “8DW” komunikacija buvo persmelkta pompastika ir panegirika, tačiau šįkart jai pritrūko atvirumo, sąžiningumo, empatijos. Per kelias savaites pardavę didžiąją dalį bilietų, organizatoriai dingo iš eterio ir atsirado… likus savaitei iki festo pradžios su pranešimu, kad nebus keturių atlikėjų: Mac DeMarco, King Krule, Westerman ir Sub Urban. Vietoje jų atsirado Alex Cameron ir Balthazar, tačiau faktas, kad King Krule ir Mac DeMarco taip lengvai nepakeisi. Tai, jog Mac DeMarco savo sprendimą nevykti į Europą paskelbė dar gegužės pradžioje, sukėlė daug spekuliacijų ir įtarimų, jog kažkas nutylima. Ypač pyko užsieniečiai, jau nusipirkę keliones ir nakvynes. Bent jau iš soc. tinklų atrodo, kad orgai kiekvieną atvejį stengėsi spręsti individualiai ir, reikia tikėtis, apgavystės jausmą sumažino iki minimumo.

Bilietų pardavimo sistemoje renginio aprašyme iki šiol skelbiama: “Bus atskleistas slaptas headlineris, lietuviškas palaikymas, kiti atlikėjai iš užsienio, nakties programa, šiuolaikinė menų programa, partneriai ir kiti atributai”. Lietuviškas palaikymas atsirado likus 2 dienoms iki festivalio, nakties ir menų programa buvo, švelniai tariant, simbolinė, o “slaptas headlineris” ir “kiti atlikėjai iš užsienio” tyliai išgaravo…

Antrąją festo dieną popiet iš programos išbraukiamos dar dvi užsienio grupės Squid ir Yellow Days, o internete pradeda suktis šūdų malūnas, kuriame pasigirsta kaltinimai scam’u ir net palyginimas su “legendiniu” “Fyre” festivaliu – jei nori sužinoti, kas yra tikrasis scam’as, pažiūrėk dokumentiką apie šį pravalą. Mintyse atgijo ir paskutinis “Satta Outside” festivalis – jame griuvo viskas, kas galėjo. Kažkas prisimena “slaptą headlinerį” ir svajoja apie Cocteau Twins ar My Bloody Valentine, tačiau po kelių valandų paskelbiama, jog užsieniečius pakeis lietuviai jautì ir ba., vietoje garsiojo šūkio bapizda sukuriamas naujas – baxuine. ba. koncertas tapo įmanomu tik todėl, kad Timid Kooky gitaristas Dovydas Subičius per 15 valandų išmoko boso partijas, nes originalus bosistas negalėjo groti. Benas, prieš savaitę visą energiją atidavęs savo karjeros koncerte Vingio parke, atrodė neįprastai santūrus, o jautì išsakyta frazė priminė… Slipknot, kurie “Roskilde” festivalyje pakeitę susirgusį D. Bowie sakė: “You’re not here because of us, but we’re here because of you”.

Kalbant apie lietuvius, jie iš esmės ištraukė pirmas dvi festo dienas, ypač stipriai aptrupėjusį šeštadienį. Kai kuriems jų tai tapo vienais geriausių pasirodymų karjeroje. Pavyzdžiui, turbūt nemažai kas atrado Sraigės Efektą, nebeištvėrę Yves Tumor ir jo grupės garso mėsmalės, kurios kaltininku tapo Helsinkyje pasiklydusi amerikiečių aparatūra. Su Balthazar sėkmingai susirungė shishi merginos. Po gana ilgos pertraukos pasirodė retai koncertuojantis Domas Strupinskas, didele dalimi atsakingas už naują ba. albumą. Timid Kooky, Egomašina ir kiti savo namų arenoje atrodė atsipalaidavę. Bet… Ar tikrai ištuštėjusios šeštadienio programos nebuvo galima pastumdyti taip, kad Brokenchord negrotų vienu metu su Sleaford Mods? Ar tikrai vertėjo į perpildytą sekmadienį sukišti Kabloonak, Abudu ir Garbanotą, savo soliniuose koncertuose užpildančius tą pačią Lukiškių stage#1? Kažkada “Tamsta” bandė daryti vien lietuviškų atlikėjų festivalius, bet tuomet dar nebuvo tiek įvairiausios pasiūlos. Šiandien festivalis “Jauti? Abudu akli” gal visai pavyktų?

Festivalio metu jau kažkiek pažįstamas Lukiškių kalėjimas atvėrė ir keletą nematytų erdvių: meno kiemą, kuriame yra turbūt vienintelis žolės plotelis visame kalėjime; kamerų be stogo kompleksą, kuriame įsikūrė chill zona, mūsų praminta “Graikija” dėl savo baltų sienų, violetinių durų ir žydro dangaus; asketiškai pavadintą stage#2 su visa atskira teritorija. Taip pat – įspūdingiausią mano matytą media centrą, įrengta buvusioje susitikimų erdvėje – tokioje, kur nekaltai nuteistas filmo herojus per stiklą kalbasi su savo mylimąja. Dar vienas įdomus priedas, kurį turbūt ne visi pastebėjo – keliolikos metrų aukščio speciali garsą sulaikanti sienelė Lukiškių kaimynams nuraminti.

Kadangi pagrindiniai Ore favoritai, išskyrus Squid, išsilaikė programoje, dėl praradimų pernelyg neskaudėjo, o tikrosios festivalinės nėr-kada maudynės prasidėjo tik sekmadienį, kai viena po kitos ritosi Billy Nomates, Gilla Band, Battles, Viagra Boys, black midi bangos – šių vardų užtektų visam festivaliui, bet orgai ant savo galvos buvo prisižadėję daugiau. Savaitgalį uždarė vieninteliai festivalio elektronikai Moderat. Prieš festivalį ne vienas minėjo, kad vokiečiai – vienintelis jiems žinomas vardas festivalyje, tad galima tikėtis, jog festivalio dėka publika gerokai pagilino šiuolaikinės muzikos žinias – edukacinis momentas šiame festivalyje taip pat svarbus.

Organizatoriai ambicingi: „8 Festival“ šauna į viršūnę mažų Europos festivalių kategorijoje ir sieks Geriausio naujo festivalio Europoje titulo”. Daugiau nebūtinai geriau, o -iausias – ne visada įdomiausias, bet su tokia programa, lokacija ir publika – viskas įmanoma.

Vasaros festivalių sezonas pagaliau oficialiai atidarytas – važiuojam!

Birželio 23 – 25, A. Smetonos dvaras – Kilkim Žaibu

Iš “Devilstone” perėmęs sunkiausios muzikos festivalio titulą, šis baltiškos kultūros ir ekstremalios muzikos renginys šiemet persikelia į Ukmergės raj. ir vyks jau 22 kartą.

Line up: SEPULTURA, MARDUK, VLTIMAS, HEIDEVOLK, Aistė Smilgevičiūtė ir grupė SKYLĖ, HORNA, 1914, WIND ROSE, SYLVAINE, DEAD CONGREGATION, KONVENT, YEAR OF THE GOAT, ROMUVOS, ENTROPIA, ŽALVARINIS, MÖRT, PHRENETIX, ŪKANOSE, SISYPHEAN, ORB, BLOODY HEELS, ROAD KILL, BLACK CITRUS, MEMBER BERRIES, etc.

Birželio 29 – liepos 3, įvairios Kauno vietos – Audra

Šiuolaikinio miesto festivalis – penkių dienų stichija mieste KEKS 2022 proga. Kuruojamas naktinio klubo „Lizdas“ kartu su Kauno jaunimu. Deja, vienkartinis šūvis, bet visko labai daug.

Line up: Caterina Barbieri, HÖR Berlin, Midori Takada, Vox Low, Kittin & The Hacker, Helena Hauff, Planeta Polar, Garbanotas, Esa Afro-Synth Band, The Mauskovic Dance Band, TOMM¥ €A$H, Free Finga, Flash Voyage, Alex Krell, Maria Paskevic, LSDXOXO b2b Julia Huxtable, Héctor Oaks, Under Black Helmet, etc.

Liepos 1 – 3, Lavysabalė – Swampfest

Kasmetinis DIY pankroko ir ne tik bendruomenės susibūrimas prie Lavyso ežero. Jokių tvorų, jokių apsauginių, daryk ką nori, tik netrukdyk kitiems.

Line up: FERTILE HUMP (pl), LAPKRIČIO DVIDEŠIMTOSIOS ORKESTRAS, MINISTRY OF ECHOLOGY, NEKAD (lv), STRANGULIATORIUS, TIMID KOOKY, ATTAKTIX, ARKLIO GALIA, KANALIZACIJA, ORAI, CHALAT JAZZ, etc.

Liepos 8 – 10, Žalvario parkas – Oxymora

Apynaujis nedidelis nekomercinės muzikos renginys su lietuviškos alternatyvos desantu.

Line up: ARTFCL, Keista Bjauri Žuvis, Kosmo Emkė, Natas Kunas, Quark Effect, Skafandras, Sraigės Efektas, Antennae, Auren, Chalat Jazz, Fanera B2B MC Vaiduoklis DJ Set, PKLNS, Plié, Sheep Effect, Timid Kooky, Vecera, Veytra, XZ Baudzhiava

Liepos 14 – 17, Anykščiai – Devilstone

“Devilstone” pristato įdomius, sunkius, aktualius roko, metalo bei elektroninės alternatyvos kūrėjus iš Europos ir pasaulio pakraščių. Solidžiai subalansuotas užsienio ir vietinių atlikėjų renginys, užbaigęs konversiją iš true metal renginio, neria į platesnius vandenis. Pro production.

Line up: MAYHEM, ROTTING CHRIST, DECAPITATED, PSYCHONAUT, BURY TOMORROW, SDH, LINEA ASPERA, AWAKENING SUN, CRYPTS OF DESPAIR, JUODVARNIS, AKLI, SISYPHEAN, SRAIGĖS EFEKTAS, DEATHCHANT, GENTS, EGOMAŠINA, MCLOUD, PLIE, PHRENETIX, HMLTD, DEAD LORD, THE HOLY, EVIL INVADERS, kt.

Liepos 14 – 17, kas ieško, tas randa – Yaga Gathering

Bene vienintelis LT festivalis, nesustojęs per pandemiją. Buvęs trance subkultūros generatorius, pastaraisiais metais, renginys gerokai praplėtė savo skambesį ir, kaip visada, daug dėmesio skiria dekoracijomis ir meninei pusei. Vienintelis LT festivalis, vykstantis miške.

Line up: Marijus Klimaitis, Mishell, Genghis Cunt, MIJU, Double Top, Tagliabue, Zombies in Miami, Sibilë & Mauras, Momoko, Exoternal, Forgotten Plants, Clicklounge, SKD, Virtual geisha, Hìldå x Patricia Kokett, Rookas, Jelisejev, BĘÃTFÓØT, etc.

Liepos 28 – 31, Grybų viensėdis – The Vaulting Pole of Braille Satellite

Ketvirtas kasmetinis DIY muzikos ir menų festivalis, kuruojamas dueto Octatanz: Mato Labašausko ir Oscar Olias Castellanos. Nuotykinga nekomercinė muzika, kurios niekada negirdėjai. Reikalingos atviros ir plačios ausys.

Line up: 7697 Miles, ADN’ Ckrystall, Ambulance on Fire, Art & Technique, Automatenfall, Brokenchord, Brunst, Cabbages, Chris Imler, Don the Tiger, Dr. Truna, Eli Gras, Flipping Flippers, Francesco Cavaliere, Fredi Alberti, Grimm Grimm, Harmony Molina, Harry Merry, Kosmetika, Krapoola, Lext Nevel and the Choise Naser, Markus Breuss & The Baltic Connection, Miradasvacas, Monty Oxymoron, Nina Guo & Auguste Vickunaite, Osilasi, Ozric Tentacles Electronic, Quanta Qualia, Quintron and Miss Pussycat, Roman Hiele ir etc.

Rugpjūčio 19 – 21, Šilaičių poilsiavietė – Šaknys

Ketvirtus metus vykstančios “Šaknys” tapo neatsiejama gamtą, meną ir laisvę puoselėjančios asmenybės patirčių dalimi. Bene vienintelis open-air Dzūkijoje miksuoja gyvą ir elektroninę muziką.

Line-up: Red Axes, Gerd Janson, Autarkic (live), Manfredas, Clicklounge, Aiste Regina, Alenas, ba., Monika Liu, Garbanotas, Abudu, Flash Voyage, Lukas Pilkauskas, diso.kognityvas

Rugpjūčio 26 – 28, Dūburio ežero sala – Mėnuo Juodaragis

LT nepriklausomų open-air’ų veteranas ir vienas lyderių, sukviečiantis visus gentainius, mėgstančius serialus “Vikings”, “Sostų karai” ir panašią romantizuotą praeitį. 22-asis nepriklausomas savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis, kaip visada, siūlo didžiulę kultūrinę programą.

Line up: TIAMAT, BANI HILL BAND, BY THE SPIRITS, DARKWOOD, HONEY PAW, ME AND THAT MAN, MEHEHE DUO, SKYFORGER, SHUMA, STURLE DAGSLAND, SUTARI, TRAD.ATTACK!, VERIKALPA, Alina ORLOVA, ANDAJA, Domantas RAZAUSKAS ir VOS VOS, Donatas BIELKAUSKAS, I.V.T.K.Y.G.Y.G., KEDROSTUBURAS, KEISTA BJAURI ŽUVIS, etc.