Eklektiškas “Electric Shapes” skambesys

Šokių muzikos adeptai ir mėgėjai turėtų suklusti ir rugsėjo 3-ąją kalendoriuose apsibrėžti markeriu, nes nors ir jauna, tačiau be galo perspektyvi lietuviška leidykla “Electric Shapes” visų nušoktoje “Opium” klubo erdvėje surengs net 3 puikių didžėjų pasirodymus. Tarp jų – Clint, Donatas Chipak bei Aleksandr L. Subtilios muzikos ruporas Ore.lt gavo neeilinę progą pabendrauti su šios platformos įkūrėju, vienu iš trijulės – Aleksandr Lukačiov. Puiki proga susipažinti su jauna ir sėkminga organizacija iš vidaus bei morališkai nusiteikti rimtiems šokiams savaitgalį. Gero klausymo ir skaitymo!

Papasakok apie savo pirmąjį susižavėjimą muziką, jei tokį prisimeni?

Tikrai atsimenu. Tik tuomet, tai buvo susižavėjimas ne tiek muzika, o pačiu veiksmu. Pusbrolis turėjo didelę kolekciją audio kasečių, o visos jos buvo absoliučiai skirtingų žanrų. Pamenu, koks susidomėjimas kilo žiūrinėjant kiekvienos kasetės artworkus. O kai supratau, kad iš tos plastmasinės dėžutės, įdėjus ją į tam tikrą prietaisą, sklinda garsai, ir pakeitus ją, jie keičiasi, susidomėjimas tik stiprėjo. Nuo to momento, jau niekas nebuvo taip įdomu kaip muzika.

Kodėl visgi patraukė šokių muzika? Kokie šokių muzikos aspektai ir kokio detalės sužavėjo labiausiai? 

Pirmoji šokių muzika kurią išgirdau buvo Eurodance – sužavėjo melodijos ir greito ritmo derinys. Saldūs vokalai labai dažnai pridėdavo ir pozityvių emocijų. Visi šie elementai kartu vertė kūną judėti. Ir man tai labai patiko. Žinoma, visuose žanruose buvo ir yra žavingų detalių, bet šokiui jie manęs užvesti negalėjo.

Ar turėjai/turi tokių didžėjų pasauliniame kontekste, kuriuos galėtum laikyti savo įkvėpėjais? Ar jų stilius turėjo įtakos tavo veiklai?

Pirmieji, kuriuos išgirdau ir kurie įprasmino sąvoką “didžėjus” buvo Deep Dish. Tame periode jie tikrai darė įtaką mano skoniui – bet tik kaip klausytojo. Plačiai atsivėrė ir progressive house žanras. Supratau, kas yra leidyklos, kaip ir kur ieškoti sau patinkančios muzikos. Kiek vėliau pradėjau ir pats lankytis klubuose. “Shazamo” tais laikais nebuvo, todėl kiekvienas apsilankymas klube buvo kaip aukso kasykla, o tam, kad sužinoti, kokie kūriniai nuskambėjo šokių aikštelėje, turėjau kalbinti grojančiuosius.

Kaip gimė idėja sukurti “Electric Shapes”? Pirmoji kibirkštis, paskatinusi pradėti savo autorinę veiklą šokių muzikos pasaulyje – nuo ko viskas prasidėjo? 

Metai ėjo, vis daugiau laiko leidau klubuose, kompiuteryje visa atmintis buvo perpildyta muzika. Kasečių kolekcionavimas persikėlė į skaitmeninį variantą. Visgi, išskyrus retas perklausas namuose, daugiau tai niekur nesivystė. Daugelis mano draugų vis sakydavo, kad turint tokią muzikinę kolekciją, turiu ir pats pradėti kažką daryti. Tačiau baimės jausmas darė savo. O ir didžėjavimo įgūdžių neturėjimas buvo itin dideliu stabdžiu. Todėl nusprendžiau kurti kanalą soundcloud’e. Tai viešas procesas, nereikalaujantis specifinių gebėjimų. Pavyzdžiu man tapo “Krossfingers” iš Ukrainos. Jų didžiulė nuostabių podcastų kolekcija pastūmėjo daryti kažką panašaus. Apie save, kaip apie didžėjų, tuo metu net negalvojau. O štai gebėjimas kalbint didžėjus klubuose tam, kad gauti kūrinio pavadinimus, padėjo gauti ir pirmuosius podcastus.

Kaip gimė mintis “Electric Shapes” paversti leidykla? Atsirado daugybė idėjų išleisti ar perleisti mėgstamą muziką? Nebuvo kas tai darė taip, kaip tu norėtum iki tol? 

Viskas įvyko pandemijos įkarštyje. 2020-ius metus pradėjome su savo pirmuoju renginiu “Jamaikos” rūsyje. Turėjome daug planų. Ir staiga įvyko tai, apie ką visi puikiai žinome – pandemija. Mano kolega, Dovydas Platakis aka Jokios Kultūros, vieną rytą atėjo su pasiūlymu išsileisti jo kuriamą muziką. Išties pirminė mintis buvo tiesiog paleisti jo muziką mūsų soundcloude, nes jau turėjome susikaupę nemažai sekėjų. Tačiau pokalbio su Konsistent metu supratau, kad atrodysime labai neprofesionaliai. Jis pasakė, kad mažų mažiausia turime turėti savo bandcamp paskyrą. Pasileidus pirmuosius du Dovydo relyzus, kilo mintis paprašyti visų pažįstamų po kūrinį ir išleisti kompiliaciją. Kadangi svorio kaip leidybinė kompanija tada dar neturėjome, nusprendėme, kad prašysime senos kūrybos, iš archyvų. Tai, ko jiems nepavyko išleisti anksčiau. Entuziastų pirmam tokiam bandymui atsirado nedaug, bet žingsnis į priekį buvo žengtas, ir didelis. Kompiliaciją lydėjo šiokia tokia sėkmė ir antrajam kartui surinkome jau 20 atlikėjų, iš kurių dalis buvo dideli vardai. Pradėjome leisti muziką, kuri patiems patinka. Supratome ir jau nesikuklinome save vadinti leiblu. Išleidome kelis relyzus kasetėse. Prasiplėtė mūsų klausytojų ir gerbėjų ratas. Matyt judame teisinga linkme.

Kokie buvo didžiausi iššūkiai “Electric Shapes” organizacijai virtus leidykla? Visgi, muzikos leidykla – daug sudėtingesnis reiškinys, nei podcastai. Ar buvo sudėtinga pradžioje?

Viskas vyko ir vyksta labai organiškai. Didelių sunkumų nebuvo. Darome, ką labai mėgstame ir mylime, tad turbūt tie sunkumai ir neatrodo tokie dideli.

Ką dar norėtum išleisti? Ar turi leidybinių planų, susijusių su ateitimi?

Šiais metais išleisime dar keturis relyzus. Jau šį penktadienį pasirodys naujas Jokios Kultūros albumas. Spalį prie mūsų jungiasi ir vienas talentingiausių Lietuvos kūrėjų Auren su keturių kūrinių EP. Vėliau laukia Kolomensky su DJ Normal 4 remiksu ir eksperimentais, taip pat – spindinčio ambiento EP iš KIKOK. Svajojame, dedame pastangas ir siekiame išleisti vinilą. Bet viskam savas laikas.   

Įvertink, kokia, tavo nuomone, yra Lietuvos šokių muzikos padėtis šiandien ir ar perspektyvos mums palankios?

Mano manymu, viskas yra labai gerai. Pasiekėme pasaulinį lygį. Turime lokacijas, apie kurias kalba visose šokių muzikos sostinėse. Turime didžėjus, kurių klausosi ne vien vietiniai. Turime labai stiprią bendruomenę. Festivalių kartelė taip pat aukšta. Žmonės, kuriantys šią sceną, yra kompetentingi savo srities žinovai. Jų dėka ir turime visa, ką išvardinau aukščiau ir perspektyvos atrodo labai palankios.

Kokius Lietuvos didžėjus laikytum pačiais įdomiausiais? Kokių asmenybių Lietuvos scenoje yra, o kokių, galbūt, trūksta?

Visi yra savotiškai įdomūs, žavingi ir turi savybių, leidžiančių išlikti aktualiais ir turėti savo klausytoją.

Ko galime tikėtis iš tavo renginių serijos “Opium” klube? Galbūt esi suplanavęs kažką ypatingo? Patyzink truputį.

Eklektikos. Kas seka mus nuo pat pradžios –  tikrai tai nujaučia. Neapsiribojame žanrais ir nespraudžiame savęs į rėmus. Ypatingai džiaugiamės būdami “Opiumo” naujo sezono agendoje. Dėsime visas pastangas ten išlikti kuo ilgiau. Juk per vieną vakarėlį visų žanrų pristatyti klausytojams nepavyks.