Vitalijus Vaiper: be galo sunku įtikti sau pačiam

Lietuvos muzikos pasaulyje daugeliui puikiai pažįstamas Vitalijus Vaiper, prodiusavęs grupės ba. pirmuosius albumus, scenoje sutinkamas kaip grupės Despotin FAM ar kūrybinio judėjimo „Autostrada“ narys šiandien į gyvenimą paleidžia ir savo solinės kūrybos, prisistatydamas kaip V.V!

V.V albumas „Visos vėlės“ skirtas pagerbti išėjusius ir ateisiančius į gyvenimą, šis EP pardavinėjimas bandcamp platformoje, o 55,5% nuo albumo pajamų bus skirti organizacijai „Lygiai“. Prieš pat albumo išleidimą su Vitalijumi susėdom pokalbiui.

Albumas skirtas pagerbti visus išėjusius, nuo karo veiksmų bei pagerbti visus ateisiančius, Vitalijau, papasakok kaip gimė tokia albumo idėja?

Iš esmės šis albumas labiausiai yra apie gyvybės nereikšmingumą prieš pinigus, besitęsiančio karo akivaizdoje tai dar labiau išryškėja. Šiemet ir praėjusiais metais daug rašiau, o ypač apie pinigus ir mirtį bei jų tiesiogines sąsajas. Šiemet norom nenorom teko matyti netektis artimųjų aplinkoje ir per ekranus vos ne kasdien, visa tai sukrėtė, o vėliau patapo tylių emocijų savotišku paralyžiumi, todėl viskas išsiliejo per dainas. Buvau parašęs nemažą dalį kūrinių pilnam albumui, bet šiemet gimė dar du nauji kūriniai, kurie labai aiškiai nusakė šio trumpojo EP albumo koncepciją. Tiesiog norėjosi karo įvykių akistatoje padaryti kažką daugiau, tad natūraliai atidėjau pilno metro albumo kūrybą į šalį ir susitelkiau į šį trumpąjį – „Visos vėlės“.

Prie šio mini albumo prisidėjo bulgarų kilmės muzikantas, viršelį jam kūrė baltarusis. Kiek tavo kūrybiniame kelyje svarbus bendradarbiavimas su įvairių šalių menininkais?

Visų pirma jau kurį laiką kreipiu dėmesį į Rytų Europos reprezentaciją populiariajame kultūriniame kontekste, kuriame viskas tarsi sueina į „slav squat meme“, kas mano galva yra sovietų sąjungos kalėjimo išdava bei tarsi „matrioška“ senojoje pop kultūroje ir šis įvaizdis nei truputį neapibrėžia kitų tautų apart rusus. Manau, tai nesąžiningai iškreiptas pasaulio vaizdas. Pats esu rusijos išeivių palikuonis, galima sakyti, politinių pabėgėlių palikuonis, kurio šeima dėl religinių įsitikinimų ir imperialistinės pertvarkos ir persekiojimo atsidūrė Lietuvos pakraščiuose, dar prieš kelis šimtus metų. Turiu nemažai prisiminimų iš vaikystės apie Baltarusiją ir pasienyje su Lietuva gyvenusį senelį, todėl atradęs grafikos dizainerį iš Minsko, nedvejodamas pakviečiau jį prisidėti prie šio darbo. Kalbant apie kitą bendradarbiavimą, rodos visai netikėtai likimas suvedė ir Gorazd Tarikata iš Bulgarijos. Kartu daug gvildenom rytų ir centrinės Europos temų, galiausiai kartu veikiame labai panašius dalykus ir palaikome šiltą draugystę, tad ir darbas prie šio EP gavosi tarsi savaime.

Ką kūrybinis tarptautiniškumas atneša tau pačiam?

Manau, jei tik leistų sąlygos įvairių tarptautinių kolaboracijų būtų dar daugiau. Šiame EP skamba Baltarusijos diktatoriaus sraigtasparnio skrydžio semplas, jame yra ir nuorodų į 80-ųjų sovietinį pasipriešinimo roko skambesį bei kelios eilutės su mano paties šeimos šnekamąja kalba. O kūrybinis tarptautiniškumas tikrai atneša kitokius požiūrio kampus, kitokį matymą bei galimybę susieti tam tikrus reiškinius ne tik lokaliai. Ateityje labai tikiuosi turėti dar daugiau tokių galimybių kūrybai ne tik muzikos rėmuose.

Ar tu pats ir prie EP prisidėję kolegos juntate slaviškos kultūros daugiasluoksniškumą?

Manau, kad šiuo metu jaučiamas tam tikras mažų tautų kultūrinis įsisąmoninimas ir svarba. Ukrainoje šis požymis jaučiamas stipriausiai, bet labai panašius ciklus išgyvena ir kitos tautos, ne tik agresoriaus akivaizdoje, bet ir bendrame, globaliame kontekste. Niekas nenori likti tik dar viena pilka blokine plyta su 50 pilkų atspalvių.

Esam tave įpratę matyti ir girdėti kaip DJ, kaip prodiuserį, prisidedantį prie daugybės atlikėjų kūrybinių išraiškų arba kartu su grupe Despotin FAM, o štai dabar V.V. Ar galim tikėtis ir dar daugiau solinės kūrybos?

Be galo sunku įtikti sau pačiam. Ilgą laiką brandinau solinės kūrybos formą, o pastaruosius 3 metus labai daug rašiau ir kūriau, ieškojau ir rinkau. Iš esmės neturiu niekam nieko įrodyti, ar kam nors kaip nors įtikti, niekam nesijaučiu skolingas. Manau tai gerai veikia kaip kūrybinė laisvė. Despotin FAM man buvo labai svarbus gyvenimo etapas ir dabar man tai vis dar labai svarbu, tačiau jaučiuosi subrendęs ir savo solinei kūrybai. Daug kūrybos esu paruošęs, bandžiau ją publikuoti greičiau, bet laikas sudėliojo viską už mane. Manau, kad artimiausiems metams turiu, ką pagroti automobilyje (juokiasi) ir parodyti vaizdų!

Prie EP „Visos vėlės“ prisidėjo bulgarų kilmės muzikantas Tarikata ir prodiuseris, reperis Space Jack. Šį albumą be Vitalijaus Vaiper prodiusavo ir Danielius Kaifas bei Karolis Ilčkiukas Silak, EP viršelį sukūrė baltarusis Ustin Pukalo.

Parama asociacijai „Lygiai“

https://despotinfam.bandcamp.com/album/visos-v-l-s

Klausyti atkūrimo platformose

https://li.sten.to/visosveles