28 gryni metai

Kirtimų kultūros centre vyko pankroko grupės dr.Green 28-ojo gimtadienio minėjimas kartu su Kanalizacija, Groja Magas ir keliais šimtais svečių. Kviečiame skaityti “seno reiverio” Kosto Pistoleto įspūdžius.

Iniciatyvą #SeniReiveriai, Viniaus naršymo judėjimą ir dar aibę gerų dalykų galite paremti įmitusio panko auka čia: https://contribee.com/www1323lt

Sudervės (dabar – Sausio 13-osios) gatvė, Karoliniškės. Laukinių 90-ųjų pradžia. Prie vienos penkiaaukščio laiptinės būriuojasi jaunuoliai „prie metalo”, aptarinėjantys „Korozija Metala”, „Napalm Death” ir „Samael”, pro kitos laiptinės duris išvirsta ilgaplaukis jaunuolis su ant nugaros užsimestu elektrinės gitaros dėklu, jis linkteli metalistų laiptinei, kurioje svečiuojuosi aš, atvykėlis iš Mėnulio (dabar – V.Vaitkaus) gatvės. Metalistai tingiai kilsteli rankas, ir plaukuotas čiūvelis nutolsta „Merkurijaus” pusėn.

Kas čia toks? – pasmalsauju, nes ir patys jau kurį laiką iš „Napalm Death” kasetės “Scum” supratę, kad ir nemokėdami groti, galime groti graindkorą – kaip kad „napalmai”, ir tą bandome daryti, tiesa, beviltiškai voliodami durnių savo gimtojoje 41-oje.
Šitas? A, Mindaugas. Bet jis iš 47-os, ten lyg tai su kažkuo groja.

Po kiek laiko Mindaugą pamatau 1993-iais Varėnoje. Čia baigėsi beveik ir neprasidėjęs „Kiaulių miestas”, o linksmai kauštelėjusi ir kiek chaotiškai svyruojanti maišyta pankrokerių ir trašystų minia sugrūdama į specialų vagoną, kur įsiaudrinęs, o greičiausiai įaudrintas spirituoto vynelio, Mindaugas – dabar jis jau Mindas, pank grupės „WC News” iš dešiniojo Neries kranto gitaristas, rėžia karštą kalbą. Vagonas šurmuliuoja, visi paskendę įspūdžiuose, Mindo rėkavimai dar vienos revoliucijos nesukelia. Pankai grįžta namo ir čia išsibarsto – kas į kairįjį Neries krantą, garsėjantį Antakalnio punketais, o kas į dešinįjį, kur blokinių Lazdynų, Karoliniškių, Viršuliškių, Šeškinės namų kvartaluose vis labiau raumenis vysto naujoji „patikėk manim – hardkoras valdo” karta.

3G autobusas greitai artėja šio vakaro tikslo link – Kirtimų kultūrkės arba „Kalinkos”, kur iki šiol vyksta šokiai „kam per…”, ir būtent čia šį vakarą savo 28-ąjį gimtadienį švenčia „Dr.Green”, grupė, kuri startavo 1996-aisiais, sutekėjus pajėgoms iš jau minėtų „WC News”, o taip pat „Varnų Vėjo” bei „Turbo Reanimacijos”. Taip Vilniaus krašte prasidėjo nauja andergraundo epocha, atnešusi ne tik skapunk muzikos proveržį, bet ir klubinę sceną, augančią bendruomenę, festivalius, o svarbiausia – „pasidaryk pats” ne teorijoje, o praktikoje.

Yra ką prisiminti, tačiau giliai nugrimzti neleidžia pažįstamas balsas.
Labas.
O, labas.

Tuo pačiu 3G į koncertą važiuoja ir vienas iš solenizantų – „Dr.Green” balsas ir metraštininkas Domas, kurio kultiniam grupės turų dienoraščiui iki šiol nėra lygių – fantastiškas to laikmečio dokumentas, pasakojantis apie gyvenimą turo autobusiuke. Kas iš tikro nėra labai saldu, bet baisiai įdomu. Bekulniuojant į Kalinką, šnekamės apie einamuosius reikalus – „Dr.Green” sugrįžo po bemaž po 16 metų pertraukos, sutrenkė jau keturis koncertus, sutraukusius nemenką auditoriją Vilniuje, Klaipėdoje ir Rygoje, netrukus jų laukia nedidelis keturių koncertų turas Lenkijoje. Rodos, viskas įgauna pagreitį, tik ar pakaks jėgų? Vis dėlto ir Domas, ir Mindas, ir Verbaitis, ir Saragosą prie būgnų pakeitęs „degtukas” Slavka – visi jie yra iš vadinamosios Kablio kartos, užsisukusios būtent 1996-aisiais, kuomet ir #SeniReiveriai buvo pačiame jėgų žydėjime, ir visa armada puikių grupių rodė savo potencialą. Tačiau dabar juk 2024-ieji…
Gimtadieno vakaras įsivažiuoja pamažu. Nespėju nusimesti striukės, o prieš akis jau Bulkinas, garsus andergraunderis, spėjęs pagroti ir su metalistais „Ruination”, ir su „Antikvariniais Kašpirovskio dantimis”, turėjęs klubą „Musė” ir šiaip pasižymintis tuo, kad pusė Lietuvos jį vienaip ar kitaip pažįsta. Bulkinas jau kurį laiką ramiai gyvena Rodūnios soduose, miklina pirštus grodamas elektrine gitara, pavyzdžiui „Europe” hito „The Final Countdown” solo partiją. Rodūnios sodai – čia pat, tad Bulkinas tiesiog negali praleisti tokios progos. Kol mes šnekamės, „Kalinka” pildosi, o besirenkančiuosius džiugina kasečių šamano „Groja Magas” (kitas Armos Aghartos sceninis veidas) setas. Jei kasečių, Armos įvaizdžio ir džiunglių ritualo mišinys nuotaiką pakelia kelias laipsniais, tai baro kainoraštis vėl gražina seniems reiveriams būdingą parūgusią veido miną: nelabai norisi mokėti už skardinę birzgalo (tegul ir nelietuviško) įmitusių pankų kainą – penkis eurus. Tačiau jei atidžiau pasižiūri – gi aplink sukiojasi ne toks jau mažas būrys sėkmingų bičų, savo laiku atsisveikinę su aktyviu pankavimu, bet širdyje taip ir likusių ištikimų šūkiui „pankai ne diedai”. Tad baro atsargos senka sulig kiekvienu aktyvesniu grupės „Kanalizacija” gitaristo išlupamu rifuku. Bet štai kas džiugina – ko gero perkamiausios pastarojo pusmečio lietuviškos vinilinės plokštelės – „Dr.Green” 1998 metais pasirodžiusio debiuto „Ska’n’Go” – kaina. Dvidešimties eurų banknotas tarsi pats savaime konvertuojasi į šį hitų prifarširuotą vinilą.

„Kanalizacija” užtikrintai, superprofesionaliai varo savo „džazypankyfanky”, kažkiek publikos kratosi, o man nuobodoka. Esu iš tų, kurie sava kalba, ant drąsos išgėrę penkias skardines, norėtų išbaubti pora priedainio frazių ar auksinių minčių, kuriomis pasižymi, pavyzdžiui, „Arklio Galia” arba „Lapkričio 20-osios orkestras”. Bet yra kaip yra, negali pykti. Juo labiau, kad į Kalinką įvirsta buvęs „Decibelai Offensive” vyriausiasis redaktorius Martinkus, su kuriuo bešnekėdamas vėl gali grįžti į 90-uosius, prisiminti mistifikuotą IRS klubą, kuriame laiką leido ir iš netoliese esančio prekybos centro (netrukus bankrutavusio) atsineštus spirituoto vyno butelius tuštino ir pats vyr. redaktorius, ir jo dešinioji ranka Domas, ir Mindas, ir būsimieji „sindikato smogikai”, ir būsimieji „seni reiveriai”. Šį kartą Martinkus pasipuošęs išskirtiniais „Queen” marškinėliais ir galbūt jie labiausiai išsiskirtų iš vyraujančios „Dr.Green” ir „Lapkričio 20-oios Orkestro” marškinėlių masės. Bet ne – man pro akis nepraslysta melancholiškai nusiteikęs vyrukas su „Deftones” marškinėliais. Povilas, berods, yra apsilankęs visuose „daktarų” atsikūrimo koncertuose, kartais parašo puikius atsiliepimus ir nenustebčiau išgirdęs, jog būsimosios jo knygos herojus, ieškodamas atsakymo į klausimus, vis atsiduria „Dr. Green” koncertuose.

O tuo metu Kalinkoje jau šurmuliuoja masė žmonių – gal trys šimtai, o gal ir daugiau. Aktyviausieji spraudžiasi prie scenos, ir vos tik „grynai” mosteli savo pirmą šmotą, salėje užverda skankinimo katilas, kuris sulig kiekviena minute vis labiau ir labiau burbuliuoja. Pamažėle traukiuosi į pakraščius, vis stebėdamasis ta ne tokia jau ir jaunų žmonių – tiek scenoje, tiek prie jos – energetika. Paskankinai penkias minutes ir eik pusvalandžiui prigulti. Bet ne – jei švęsti, tai švęsti. Prakaitas pilasi kibirais, trisdešimtmečiai-keturiasdešimtmečiai-penkiasdešimtmečiai (ar pastebėjote, kaip tai atitinka tradicinių Kalinkos šokių amžių?) siautėja be pasigailėjimo, ska verpetai atsirita ir prie baro. Gražu žiūrėti, kaip scenoje prakaituoja keturiasdešimtmetį jau kadaise peržengę vyrukai, į pagalbą pasitelkę kur kas jaunesnę pučiamųjų (du iš trijulės varinius vamzdžius pučia toje pačioje „Kanalizacijoje”) bateriją – pastarųjų plaučiai dirba taip, jog Kalinka jiems galėtų vasarą pasiūlyti kontraktą padirbėti vietoje oro kondicionierių. Ir nors nesu didelis skapunk entuziastas, tačiau stebint tokį palaikymą ir jaučiant vibracijas, koja pati pradeda spausti gazą.

Tačiau vakaro pabaiga turėjo ateiti ir ji, kas be ko atėjo. Bisas, ačiū-sudie, minia gana greitai išlinguoja – kas nusibaigti biksuose, kas į lovas, o kas į naktinius reivus. Vyr. redaktorius Nebylusis Fleitistas baigia filmuoti piratinį koncertinį filmą ir nuožmiai nori įsiamžinti su grupe, ta proga Verbaitis pademonstruoja pora išskirtinių grimasų. Prie baro kažkas išsitraukia „Pogues” viskį, kiemelyje, belaukiant taksi, gvildenami filosofiniai klausimai, scena baigiama nukraustyti.

Dvidešimt aštuoneri metai nueiti….Kiek jų dar duota?

Jei patiko šie literatūriniai paistalai – iniciatyvą #SeniReiveriai, Viniaus naršymo judėjimą ir dar aibę gerų dalykų galite paremti įmitusio panko auka čia: https://contribee.com/www1323lt