Woven In mėgsta ir daro dalykus pati

Įrudenėjus redakciją pasiekė laiškas: “Labas, aš Mariah, nuo 2013-ųjų groju savo projekte Woven In. Gyvenu Brukline ir savo studijoje įrašiau albumą, kurį pati išleidau CD. Netrukus pasirodys ir kasetės. Įkvėpimo semiuosi iš post punk, The Birthday Party ir įvairių regio ritmų.” Kaip lietuviškai kalbančiai media priemonei iškart tapo smalsu, iš kur Mariah sužinojo apie mus – apie tai skaityk šio pokalbio pabaigoje. O paklausius naujausio Woven In albumo “Bossa Blanca”, užkabino jo minimalus, tačiau šiltai nuoširdus skambesys. Lyg ir nieko ypatingo, tačiau girdisi širdies plakimas, o tokie projektai visada įdomiau už perprodiusuotus ir nugludintus įrašus. Dažnai juose už blizgančio fasado randi tik archetipų rinkinį ir nieko daugiau. Be to, “pasidaryk pats” etika mus domina nuo pat “Ore” įkūrimo.

Visų pirma, susipažinkime – iš kur Mariah Fortune Johnson atsirado ir kur ji eina?

Gimiau Filadelfijoje, kelios valandos kelio nuo Niujorko, tačiau išaugau JAV pietuose saulėtoje Floridoje. Tiesą sakant, gana daug keliauju, kiekviena vieta yra nauja galimybė, kol pajudi kur nors toliau. Šiuo metu tai Bruklinas.

Mums, kuriems anglų kalba ne gimtoji, ne visai aišku, ką reiškia Woven In pavadinimas?

Woven In yra apie vienybę ir bendravimą. Noriu kurti muziką, kuri būtų artima kiekvienam.

Kada pradėjai kurti muziką?

2004-aisiais besimokydama aukštojoje mokykloje paprašiau tėvo, kad nupirktų gitarą kaip kompensaciją už tai, kad persikraustėme gyventi į vidurį nieko. Nuo tada groju iš klausos.

Pakankamai minimalu: tik tu, tavo bosinė gitara ir kartais būgnai. Nori išlaikyti šį lo-fi lygį, ar galbūt kada nors sukurti tikrą grupę?

Labai norėčiau į savo koncertus įtraukti daugiau muzikantų ir instrumentų, bet kartais reikia įrašyti ir išleisti muziką – kokie instrumentai tuo metu būna po ranka, tuo ir pasinaudoju arba netikėtai susiduriu žmonėmis, kurie sutinka man padėti. Iš esmės norėčiau suburti nesuvokiamą sudėtį. Tarkim, matei Woven In 2015-aisiais, tačiau 2018-aisiais instrumentų sudėtis gali būti visai kitokia.

Dabar daug kalbų apie moterų situaciją vyrų dominuojamoje muzikos scenoje. Ar jauti kokią nors diskriminaciją, kai tariesi dėl koncertų ar jų metu?

Taip, kartais tikrai jaučiu. Tačiau jei kažkam kliūna mano lytis ar odos spalva, tai nėra tie žmonės, kuriems norėčiau groti. Vis dėlto pakankamai lengvai susirandu progų koncertuoti. Tapo gerokai lengviau po to, kai išleidau 6 albumus.

Atrodo, esi pasišventusi alternatyviai pasidaryk pats scenai. Kas tau joje patinka? Ar domiesi kuria nors konkrečia subkultūra? Lyg ir girdisi gotikos/darkwave atgarsių?

Mėgstu daryti dalykus pati ir nebūtinai muzikoje. Nuo pat pradžių užėmiau tokią poziciją tardamasi dėl koncertų, gamindama kompaktus, leisdama kasetes ir visa tai reklamuodama.

Mėgstu daugelį muzikos žanrų. Labiausiai patinka instrumentinis surfrokas, darkwave ir postrokas. Paskutiniuoju metu užkabino trap muzika, patinka jos aplink bosą besivyniojančios melodijos ir nuorodos į narkotikus.

Daug kas Niujorką vadina pasaulinės muzikos šerdimi, kuri gali arba sužlugdyti, ar pakylėti tave. Kuri miesto dalis tau atrodo muzikaliausia?

Na… jis iš tikrųjų gali tave sužlugdyti. Paprastai paroje yra 24 valandos, tačiau Niujorke lieka tik apie 20 dėl išsitęsusio kelionių laiko. Be to, beveik niekada nebūni vienas, todėl kartais sunkoka atsiskleisti. Mano studija ir daugelis koncertų vyksta Brukline, todėl man šis rajonas atrodo muzikaliausias.

Jautiesi palaiminta ar prakeikta gyvendama ir kurdama Niujorke?

Palaiminta. Jaučiuosi kaip gyvendama sapne, kurį ne tik aš sapnavau paauglystėje, bet ir daugelis kitų. Mesti viską ir sukurti grupę Niujorke.

Net įprasta diena Niujorke pripildyta skoniais ir kvapais.

Kas padarė tau įtaką? Turi savo svajonių scenos partnerį?

Labai mėgau rokabilio ir psichobilio muziką. Grodavau gitara ir man labai patiko the Cramps. Paskutiniu metu pradėjau groti bosine gitara ir jaučiuosi arčiau tokių atlikėjų kaip Bauhaus ar Clan of Xymox. Mano svajonių būgnininkas būtų Steve Perkins iš Broadcast. Jo dinamika ir sinkopavimas nuostabūs.

Ar melancholija yra tavo nuolatinė būsena?

Aš čia esu tam, kad nesukelčiau skausmo ir kurčiau muziką, kuri tą skausmą mažintų. Noriu užsidirbti pinigų. Noriu mylėti ir būti mylima. Mėgstu madą, muziką, vairavimą. Visa kita yra pakankamai miglota…

Jei atvirai, turbūt būtume apie tave neišgirdę, jei nebūtum mums parašiusi. Kaip mus radai?

Jūs visi kažką parašėte apie mano mėgstamą grupę Motorama. Jūsų puslapį atradau ieškodama jų koncertų datų.

Jonas K taip pat susisiekė su manimi dėl įrašų radijo eteriui.

Ačiū už pokalbį ir susidomėjimą.

Internete:

facebook.com/wovenin

instagram.com/woven_in

youtube.com/channel