Vasaros festivaliai 2014: kas nupjauta, kas pasėta

Kol palapinės, miegmaišiai, kremas nuo saulės ir celofaniniai lietpalčiai ilsisi, kol už lango pilkuma ir dargana, o miškuose eglišakiais apsikloję nakvoja tik skautai ir jėgeriai, pats metas pakratyti praėjusios vasaros atsiminimus ir išdalinti open-air’ų laurus nusipelniusiems. Tuo pačiu – sudėlioti savotišką gidą ateinančiai vasarai.

Šiemet jau 6-ąjį kartą kasmetiniuose Europos festivalių apdovanojimuose buvo paskelbti geriausi 2014-ųjų festivaliai, atlikėjai ir vadybininkai. Apdovanojimų ceremonijoje Groningeno (Nyderlandai) “De Oosterpoort” salėje pasirodė danų electro-pop sensacija MØ, r’n’b atlikėjas Jack Garratt iš Londono ir Norvegijos dainė Aurora Asknes. Apdovanojimus kartu rengia Europos festivalių asociacija “Yourope” ir Europos muzikos mainų platforma “Eurosonic Noorderslag”. Laimėtojus išrinko daugiau nei milijonas melomanų iš viso pasaulio, o 25% įtakos sprendimams turėjo žiuri: žurnalistai, koncertų agentai, renginių organizatoriai.

Šiemet tarp nominantų baltiškų akcentų nebuvo. Vienintelis festivalis “Galapagai” šmėkštelėjo Mažo festivalio kategorijoje, tačiau į galutinį shortlist’ą nepateko. Tiesą sakant, nieko nuostabaus, žinant, kas buvo jo konkurentai. Prieš kelis metus kaimynų latvių “Positivus” buvo nominuotas net keliose kategorijose, tačiau laimėti nepavyko.

Vengrai “Sziget” po metų pertraukos atsikovojo Geriausio didelio festivalio apdovanojimą, o belgams fanfaros skambėjo net kelis kartus: Geriausias indoor festivalis (“I Love Techno”), Metų promoter’is (“Live Nation Belgium”) ir Geriausias atlikėjas-naujokas (Stromae)

Šiemet geriau nei įprasta (kaip ir futbole, britai lyg ir turi kuo pasigirti, tik ne laimėjimais) pasirodė Jungtinė Karalystė. Renginių organizavimo agentūros “Festival Republic” vadovas Melvin Benn, buvęs “Glastonbury” licenzijos savininkas, gavo Apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus. Minėto festivalių sunkiasvorio “Glastonbury” programa buvo pripažinta geriausia, o Arctic Monkeys atsiėmė ne tik Geriausio headliner’io, bet ir Vasaros himno (už “R U Mine”) apdovanojimus.

Patyrusių serbų iš “Exit” Juodkalnijoje pirmą kartą suorganizuotas “Sea Dance” ne tik pateko tarp Geriausių naujų festivalių, bet ir iškart nugalėjo Geriausio vidutinio festivalio nominacijoje.

Ceremonijos šeimininkai olandai taip pat nuskynė du trofėjus: “Down The Rabbit” išrinktas Geriausiu nauju festivaliu, o “Mojo/Loc” gavo Sveikatos ir saugumo inovacijų apdovanojimą.

Ispanų “Primavera Sound” paskelbtas Mėgstamiausiu atlikėjų renginiu, o Geriausiu mažu festivaliu pripažintas “Tauron Nowa Muzyka” Lenkijoje. Žaliojo veiksmo apdovanojimas skirtas eko-tvarumo čempionams danų “Roskilde” bendradarbiaujant su “Stop Wasting Food”.

Nauja Kompetencijos ir aistros nominacijoje, skiriamoje asmenims, kurių pasišventimas ir kūrybingumas prisidėjo prie festivalių rinkos magijos, atiteko “Roskilde” muzikos direktorei Rikke Øxner, kuri šiemet po dviejų dešimtmečių atsistatydino iš festivalio ir daugelį metų buvo Europos festivalių asociacijos pirmininkė.

Pilną nominantų ir nugalėtojų sarašą rasi žemiau, o kol kas prisiminkime, kur voliojomės praėjusią vasarą Lietuvoje. Tiek renginių, kad galėtume surengti savus apdovanojimus, neturime, todėl išskirsime, mūsų nuomone, ryškiausius festivalinės vasaros momentus.

Kaip jau įprasta, vasarą pradėjome elektroninės muzikos miške “Sūpynės”. Minimal.lt komanda ne tik sugebėjo išlaikyti kokybišką programą (“Ore” gyveno tarp “Low” ir “Less” scenų), bet ir pakviesti mus į tas pačias mėlynių plantacijas – festivalis nacionaliniame parke iki šiol skamba nerealiai. Organizatoriai kasmet siekia sumažinti automobilių srautą ir kasmet jis tik didėja. “Ore” būtų nieko prieš, jei visi lankytojai keliautų tik traukiniu. Renginys taptų dar išskirtinesnis, atvažiuotų mažiau šiukšlių, išnyktų festivalio personažai, kur nuolat parkinge sėdi (žr. – Sargas), atsirastų daugiau vietos, o ir miškas padėkotų :)  Šiemet – birželio 25-28 d.

Vidurvasaris sutiktas antrą kartą vykusioje “STRCamp” stovykloje. Vakarykščiai debiutantai iš stovyklos prie Molėtų persikėlė į “Deimantą” už Trakų, bet pati nuotaika išliko. Tik šiemet viskas vyko daugiau mažiau be trukdžių, ūkinė dalis buvo sutvarkyta. Stovyklos programa kokybine prasme šoktelėjo į tokias aukštumas, kad bus sunku įbristi į tą patį vandenį. Vieniša liutnia vidurnakčio audroje. Juodai baltas rytas iš Rusijos ir romantiškas kaimynas iš Katalonijos. Organizatoriai sako, kad šiemet bus liepos 10-12, tik dar nežinia kur.

Antroje liepos pusėje atradome sunkios gitarinės muzikos arba ekstremalaus rokenrolo šventę “Velnio Akmuo” Anykščių šilelyje. Prieš kelis metus atsiradusi nemetalo Rytų scena čia pritraukė visus, kam nesvetimas fūzuotas gitaros skambesys. Puikus oras, lietuviškos palmės, maudynės Šventojoje ir, žinoma, rokenrolas. Nuo Get Your Gun iki Turbowolf. Taip pat – žemiau tarp scenos naujokų-nominantų minimi Birth Of Joy. Čia gali sutikti ir metalistų-ortodoksų, ir šiuolaikinių jų versijų. Gali dalyvauti kriokimo ar greičiausio būgnininko konkursuose, žiūrėti b-klasės filmus ar šokti naktinėje rokotekoje, o ryte barzdotas senolis įpils arbatos ir papasakos, kaip buvo anksčiau. Šiemet – liepos 16-19 d.

Rugpjūčio pradžioje kas ieško, tas randa. Randa vidury pušynų įsikūrusia spalvingą dvasios klajoklių gyvenvietę “Yaga Gathering”. Šiemet liepos 30 – rugpjūčio 3 d. Prasidėjęs išskirtinai kaip trance kultūros festivalis, vėliau “Yaga” gerokai praplėtė suvokimo ribas, išlaikydama pagrindinius akcentus. Čia gali pajusti dažnai primirštą bendruomenės dvasią, nes atsitiktinių lankytojų čia ne daug. Keista, bet visam kelių tūkstančių žmonių susirinkimui užtenka vieno alaus kioskelio, kur dažniausiai niekada nebūna eilės. Daugumos atlikėjų vardai dažniausiai būna negirdėti, naktinis sukasi tranzo turbinos, tačiau dienomis gali pagauti tikrai įdomių garsų. Toks truputį lietuviškas “Burning Man”. Be to, “Yaga” organizatoriai žiemą rengia savo karnavalą “Yaga-ball”.

Rugpjūčio viduryje su didelėmis viltimis važiavome į lietuvišką festivalį Latvijoje. Žinoma, nešiota-išnešiota-nunešiota “Satta”. Iki tol buvęs aktualiausias festivalis dėl įvairių priežasčių krito veidu į purvą. Čia kaip turint visus kozirius savo rankose sugebėt pralošt. Po Būtingės net neabejojom, kad “Satta” ištaisys trūkumus ir Papėje vėl patirsim jos magišką nuotaiką. Tačiau net ir sumažėjęs festivalis pasitiko nejaukumu, nesvetingumu, dingstančiais elektra ir atlikėjais iš programos. O dar ir oras nebuvo labai jau vasariškas. O klipas žadėjo tokį šviesų rytojų… Šiemet turėtų nebūti.

“Loftas Fest” iš vasaros starto tapo vasaros finalu ir dar susijungė su “Vilnius Music Week”. Nuolat naujų formų ieškantys “Lofto” šeimininkai truputį pakeitė ir formatą: dalis festivalio buvo mokama, dalis – ne. Kad “Darkside” surinks pilną salę buvo akivaizdu ir be festivalio. Likusioji programa buvo finansiškai ir meniškai saugi: be didelių išsišokimų ir tarpų tarp natų. “Lofto formato”- poliruotos kokybiškos muzikos be ypatingo turinio. Norėtųsi palinkėti rizikuoti daugiau ne honorarų dydžiais, o muzikos svoriu. Šiemet, matyt, vėl rudens pradžioje.

Žinoma, buvo ir daugiau įdomių renginių. Pvz., lokacijos kategorijoje laimintis “Rafta”, kuris plūduriuoja… Kuršmarių viduryje. Šiemet – rugpjūčio 7-8 d. Tiesa, su juo smarkiai konkuravo Lietuvos festivalių bočius “Mėnuo Juodaragis”. Jau 17-tą (!) kartą vykęs renginys, tiksliau “glausta” jo versija, išsidėstė Skinderiškio dendrologiniame parke Kėdainių rajone. Galiu patvirtinti, ten net ne festivalio metu magiška pasivaikščiot. Gali mėgt gali nemėgt patriotiškos nacionalistinės istorinės “Juodaragio” gaidelės, bet faktas, kad tai – vienas originaliausių festivalių ragione. Dar nepaskelbta, bet turbūt rugpjūčio antroje pusėje.

Margas ir gyvas judesys, pakeitęs eilę metų festivalinį sezoną atidarantį “GaDi”, vyko Žiežmariuose, kur vietiniai kūtvėlos, pasinaudoję, kad jų miesteliui sukanka apvalus 666, suorganizavo “Žiežmariai 666 – rock’n’rave”. Tikėkimės, kad šiemet taip pat atsiras koks nors išsišokėlis. Sklinda gandai, jog pirmąjį liepos savaitgalį Druskininkuose turėtų įvykti meno ir muzikos “simpoziumas”.

Dauguma likusių festivalių užpildė čilipica-caifcoffee-berneliųužeiga kategoriją. Nors “Karklė” šiemet bent gamtinėmis sąlygomis atrodė kaip koks “Glastonbury”…

Europos festivalių apdovanojimų nugalėtojai ir nominantai:

Geriausias didelis festivalis

Festivalių pasaulio gigantai, čia groja žinomiausi atlikėjai, linksminasi dešimtys tūkstančių žmonių, scenos užima daugybę hektarų. Tarsi laikini maži miestai, didžiausi festivaliai yra daugeliui nuolatinės piligrimystės ir apeigų vieta.

  • “Colours of Ostrava” (Čekija)
  • “Electric Picnic” (Airija)
  • “Exit” (Serbija)
  • “Hurricane & Southside” (Vokietija)
  • “NOS Alive” – buvęs “Optimus Alive” (Portugalija)
  • “Rock am Ring/ Rock Im Park” (Vokietija)
  • “Rock Werchter” (Belgija)
  • “Roskilde” (Danija)
  • “Sziget” (Vengrija)
  • “Tomorrowland” (Belgija)
  • “Wacken Open Air” (Vokietija)
  • “Woodstock” (Lenkija)

Pernai: “Exit” (Serbija)

https://www.youtube.com/watch?v=q9aI6PaybRk

Geriausias vidutinis festivalis

Mažesni už gigantus, tačiau jokiu būdu ne jų šešėlyje, šie spalvingi ir įvairūs renginiai suteikia daugiau boutique jausmo ir žymiai intymesnę patirtį. Daugelis jų pradėjo būdami visai maži, bet vėliau dėl savo populiarumo išaugo. Kai kurie jų toliau plečiasi ir kada nors prisijungs prie didžiųjų, kiti su džiaugsmu užima savo dabartinę nišą.

  • “Audioriver” (Lenkija)
  • “Berlin Festival” (Vokietija)
  • “Best Kept Secret” (Nyderlandai)
  • “Electric Castle” (Rumunija)
  • “Hideout” (Kroatija)
  • “Lovefest” (Serbija)
  • “MasterCard Balaton Sound” (Vengrija)
  • “Off Katowice” (Lenkija)
  • “Pohoda” (Slovakija)
  • “Sea Dance” (Juodkalnija)
  • “Volt” (Vengrija)
  • “Way Out West” (Švedija)

Pernai: “Melt!” (Vokietija)

Geriausias mažas festivalis

Dažnai įdomūs dėl savo asmeniškumo bei šaknų, jaukumas ir bendruomenės jausmas šiuose renginiuose yra daugeliui žmonių vieni svarbiausių. Apdovanojimas skiriamas kartojantiems mantrą, kad grožis yra mažume.

  • “B.my.Lake” (Vengrija)
  • “Feest in het Park” (Belgija)
  • “Tauron Nowa Muzyka” (Lenkija)
  • “Grape” (Slovakija)
  • “Happiness” (Vokietija)
  • “Indiependence” (Airija)
  • “Into The Great Wide Open” (Nyderlandai)
  • “Jazz in the Park” (Rumunija)
  • “Plai” (Rumunija)
  • “The Garden” (Kroatija)

Pernai: “Fusion” (Rumunija)

Geriausias naujas festivalis

Šiemet vėl atsirado puikių naujų renginių, drąsiai metančių iššūkį jau įsitvirtinusiems. Naujas požiūris, nauji garsai ir alternatyvi publika.

  • “Bergfestival” (Austrija)
  • “Down The Rabbit Hole” (Nyderlandai)
  • “Festival The Brave” (Nyderlandai)
  • “Imaginarium” (Prancūzija)
  • “MS Artville” (Vokietija)
  • “Sea Dance” (Juodkalnija)
  • “Serbia Wonderland” (Serbija)
  • “Signal” (Čekija)
  • “Sunscape” (Malta)
  • “Your’in” (Belgija)

Pernai: “B.my.Lake” (Vengrija)

Geriausias festivalis viduje

Naudojantis jau egzistuojančia miestų infrastruktūra, šis sektorius auga, nes jam nereikia kempingų, jis nepriklauso nuo oro užgaidų ir turi galimybę vykti bet kuriuo metų laiku. Siūlantys bilietus į atskirus koncertus arba viso festivalio apyrankes, šie renginiai suteikia galimybes pamatyti daug atlikėjų liekant savo komforto zonoje. Betono džiunglės prieš žalių laukų arimus.

  • “Blues in Hell” (Norvegija)
  • “I Love Techno” (Belgija)
  • “I Love Techno” (Prancūzija)
  • “Metal Hammer Paradise” (Vokietija)
  • “Reeperbahn” (Vokietija)
  • “Rolling Stone Weekender” (Vokietija)
  • “Sensation” (Nyderlandai)
  • “Sonar” (Ispanija)
  • “TiMAF” (Rumunija)
  • “Waves” (Austrija ir Slovakija)

Pernai: “Metal Hammer Paradise” (Vokietija)

https://www.youtube.com/watch?v=HMDGTqdMCfk

Geriausias atlikėjas-naujokas

Nauji talentai yra gyvybiškai svarbus festivalių kraujas. Scenose nuolat atsiranda šviežių atlikėjų, besitikinčių melomanų ausų dėmesio ir siekiančių tapti rytojaus žvaigždėmis. Ši nominacija skirta tiems, kurie sugebėjo į save atkreipti fanų ir kritikų dėmesį.

  • Birth of Joy
  • George Ezra
  • Hozier
  • Jungle
  • London Grammar
  • Mighty Oaks
  • Milky Chance
  • Mo
  • Royal Blood
  • Stromae

Pernai: Imagine Dragons

Geriausias headliner’is

Žudantis pagrindinio atlikėjo pasirodymas gali tapti kelių metų apkalbų tema ir įsirašyti į muzikos istoriją, kaip vienas tokių “ir aš ten buvau” momentų. Tam reikia energijos, virtuoziškumo, pasišventimo, kūrybingumo bei atsitiktinio laiko ir vietos sutapimo. Daug atlikėjų yra nuolatiniai festivalių veikėjai, tačiau kam pavyko išsiskirti?

  • Arcade Fire
  • Arctic Monkeys
  • Imagine Dragons
  • Jack White
  • Macklemore & Ryan Lewis
  • Outkast
  • Pearl Jam
  • QOTSA
  • Stromae
  • The Black Keys
Pernai: Arctic Monkeys 

Festivalio himnas

Pagrindinis bet kurios dainos išbandymas – kaip ji skamba gyvai, o tam nėra geresnės vietos už festivalius. Nors pernai milijonai klausėsi tūkstančių puikių įrašų, tik keletas jų sukūrė ypatingus festivalių momentus ir buvo dainuojami pakeliui į kempingus. Kas įsiminė tau?
  • Arctic Monkeys – “R U Mine”
  • Atomic Bomb! – “The Atomic Bomb! Band and Special Guests”
  • Black Keys – “Lonely Boy”
  • Calvin Harris – “Summer”
  • Ellie Goulding – “Burn”
  • George Ezra – “Budapest”
  • Outkast – “Hey Ya”
  • Pharell Williams- “Happy”
  • Royal Blood – “Come on Over”
  • Stromae – “Papaoutai”
Pernai: Daft Punk – “Get Lucky” 


(likusiose nominacijose balsavo tik industrijos ekspertų žiuri)

Geriausia festivalio programa

Tinkamas programos sudėliojimas gali iškelti arba sugriauti festivalį – nėra kitos išeities, kai aplink šimtai kitų stengiasi padaryti dar geriau, o atlikėjai išgarsėja per kelis mėnesius ir jų nuolat daugėja. Ar tai būtų dideli vardai, ar specialios kolaboracijos, ar publikos norų nuojauta, šioje nominacijoje didžiausias dėmesys buvo kriepiamas į bendrą viziją.

  • “Best Kept Secret” (Nyderlandai)
  • “Glastonbury” (Jungtinė Karalystė)
  • “Open’er” (Lenkija)
  • “Hurricane/Southside” (Vokietija)
  • “Oya” (Norvegija)
  • “Pinkpop” (Nyderlandai)
  • “Primavera Sound” (Ispanija)
  • “Rock am Ring / Rock im Park” (Vokietija)
  • “Rock Werchter” (Belgija)
  • “Sziget” (Vengrija)

Pernai: “Berlin Festival” (Vokietija)

Mėgstamiausias atlikėjų festivalis

Tam tikra žmonių grupė festivalius mato visiškai iš kitos pusės. Grodami tūkstančiams žmonių ir keliaudami iš vieno į kitą, atlikėjai turbūt pamato daugiau festivalių nei bet kuris mūsų. Kuriuo jie labiausiai džiaugėsi?

  • “Glastonbury” (Juntinė Karalystė)
  • “Hove” (Norvegija)
  • “Oya” (Norvegija)
  • “Primavera Sound” (Ispanija)
  • “Pukkelpop” (Belgija)
  • “Rock en Seine” (Prancūzija)
  • “Rock Werchter” (Belgija)
  • “Slottsfjell” (Norvegija)
  • “Sziget” (Vengrija)
  • “Way Out West” (Švedija)

Pernai: “Lowlands” (Nyderlandai)

Metų promoter’is

Festivalių organizatorių, pristačiusių išskirtinį renginį, priešiškumo įveikimas, savo pareigų išplėtimas ir viršijimas, netikėti fenomenalūs sprendimai. Kasmet tokių būna bent vienas, dažnai keli, todėl ši nominacija visaka sukelia keblumų komisijai.

  • “FKP Scorpio” (Vokietija)
  • “Friendly Fire” (Nyderlandai)
  • “Live Nation” (Belgija)
  • “Metropolis” (Jungtinė Karalystė)
  • “ID&T” (Belgija)
Pernai: “FKP Scorpio” (Vokietija)

Žaliojo veiksmo apdovanojimas (anksčiau – “Green ‘N’ Clean”)

Šioje nominacijoje atkreipiamas dėmesys į pastangas ir pasiekimus, kuriant ir vystant aplinkos prasme tvarius renginius. Tai gali būti įvairių praktikų ir sistemų taikymas savo renginiuose, gerų praktikų vystymas ir dalinimasis su kitais renginiais, specifinės inovacijos ar nuolatiniai tobulinimai. Apdovanojimą skiria komisija, sudaryta iš ekspertų, nesusijusių su vienu ar kitu festivaliu, išskyrus praėjusių metų laimėtoją, kuris kviečiamas balsuoti tik kitais metais po laimėjimo.
  • “Boom” (Portugalija)
  • “Cabaret Vert” (Prancūzija)
  • “Cambridge Folk Festival” (Jungtinė Karalystė)
  • “Fusion” (Vokietija)
  • “Ilosaarirock” (Suomija)
  • “Isle Of Wight” (Jungtinė Karalystė)
  • “Maifeld Derby” (Vokietija)
  • “Melt!” (Vokietija)
  • “Mysteryland” (Nyderlandai)
  • “Northside” (Danija)
  • “Øya” (Norvegija)
  • “Rock Am Ring” (Vokietija)
  • “Roskilde” (Danija)
  • “Shambala” (Jungtinė Karalystė)
  • “We Love Green” (Prancūzija)
  • “Welcome to the Future” (Nyderlandai)
Pernai: “Way Out West” (Švedija)

(kitose kategorijose nėra nominantų)

Sveikatos ir saugumo apdovanojimas

Įkurtas 2013-aisiais, šis apdovanojimas atkreipia dėmesį į sveikatą ir saugumą muzikos festivaliuose. Daugelis festivalių turi arba vysto naujus būdus, kaip užtikrinti sveikatą ir saugumą masiniuose susibūrimuose. Kai kuriems pavyksta pristatyti naujus ir įdomius produktus ir paslaugas, padedančius publikai geriau jaustis festivalyje. Šie atradimai gali informuoti ir pozityviai pakeisti publikos elgesį bei sukurti saugumo kultūrą renginių industrijoje.

Mojo/Loc (Nyderlandai)

Pernai: Paleo (Switzerland)

Kompetencijos ir aistros apdovanojimas

Pristatyta pernai, ši nominacija skirta asmenims, kurių išskirtinė aistra ir pasišventimas kuria išties unikalią pridėtinę vertę rinkoje.

Rikke Øxner (Danija)

Pernai: neskirta

Apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus

Skirtas tiems asmenims, kurių asmeninės vizijos ir energija nukreipė visą festivalių rinką dinamišku, kūrybingu ir pozityviu keliu.

Melvin Benn (Jungtinė Karalystė)

Pernai: Marek Lieberberg (Vokietija)