Techstylism / Tundra

Kol “didieji” renginių organizatoriai tirpdo taukus paplūdimiuose arba rengia tokias masines orgijas kaip Jūros šventė, “mažieji” nesnaudžia ir rengia savo mėgstamos muzikos festivaliukus sodybose ir poilsiavietėje. Be didelių pretenzijų, tačiau su pakankamai kokybišku muzikos parinkimu ir gera nuotaika. Praėjusį savaitgalį net dviejose vietose vyko “kaimo šokiai”.

Melomanai nepatenkinti murmėjo, kad renginiai vyksta tuo pačiu metu, tačiau organizatoriai atsikirtinėjo, jog dėl to tik švariau prasifiltruos auditorija. Kaip paaiškėjo paskui, nemažai reiverių pasistengė pabūti ir ten, ir ten.

Iš pradžių pasukom link uždaresnio ir tik pažįstamų rate skelbto “Techstylism” VIP susirinkimo. Techstylism – savo sluoksniuose daugiau mažiau žinomų Electronic Assault ir Good Will People grupuočių 2001-aisiais įkurta techno/elektro muzikos prominimo ir renginių organizavimo agentūra.

Kažkur nugirdau, kad tai jau penktasis panašus susibūrimas a la “kaimo turizmas” sodyboje prie Molėtų. Paskui nugirdau, kad šiemetinis renginys skirtas makabriškai žuvusiam vaikinui, bandžiusiam save elektrinių garsų pasaulyje. Bjauri istorija ir tylos minutė tarp įvairių garsų.

Įsikūrę nedideliame palapinių miestelyje (žmonių buvo iki 100), einam apžiūrėti teritoriją. Panašu, kad gyvenamajame name įsikūręs “vipų vipas” (vėliau virtęs vietine “ibiza” :), toliau esantis pastatas atiduotas jaukiam chill-out, o pagrindinė “šėtono” bažnyčia dunda juodu celofanu dekoruotoje daržinėje. Dar kelios jaukios vietos – fakelais nušviestas kelias į pirtelę, kur linksmas vaikinas kapoja malkas ir sako: “Eisit kaip geri po to visi pirtį”, “partizanų” pavėsinė po didele egle, pievelė prie namo.

Nakties tamsoje iš šono daržinė atrodo kaip kokios sektos buveinė – pro sienas blykčioja šviesos ir dunda garsai, verčiantys žmones keisti judėti :) Pirmasis vakaras iš esmės skirtas drum’n’bass: blynus mėto romantiškas Daimonas, inteligentiškas Chosė Ignacio, santūrusis Astralas ir kiti. Tikrai nepažįstu visų atlikėjų iš veidų, todėl nenoriu veltis į jų vardinimą – atleiskit, nepaminėtieji, jūs žinot kas jūs! Daržinėje kiekvienas savaip dalina garsą ir vaizdą į dimensijas, gaila, merginos palieka šį užsiėmimą vaikinams. Nemažai klubo “Vault” publikos, “Rocketshop’uose” matytų veidų.

Kažkur važinėja policijos mašinos, pareigūnai reikalauja audiencijos pas sodybos šeimininką, bet kas gali pasakyti, kas jis toks? :)

Pro rytinę miglą prasibraunam iki poilsio vietos ir naktį praleidžiam kovodami su uodais-urlaganais. Vienintelis sėkmingas kovos būdas – pasiduoti. Nepadeda nei spec.pleistrai, nei bibanai, nei visokie tepalai. Panašu, kad šie visi preparatai išrasti ne uodams, o žmonėms…

Pradėjus vėl kepinti saulei, visi būreliais trukia prie ežero, kur mirksta jei ne vėsiame, taip bent jau šlapiame vandenyje. Katarsis. “Lepota”.

Pamojam ranka ir išvažiuojam link “Tundros”. Truputį gaila, nes šis vakaras žada elektro su LT-famous “Partyzanais”. Kaip ir pridera “Tundrai”, pasiekia sms: “Uodu tai zinokit cia tiek pat :)”. Pravažiuojam pro vienintelį Lietuvoje tiltą per ežerą ir vaizdingas Dubingių ežero pakrantes.

Dar pusvalandis žvyrkeliais-tarkomis ir jau segamės “Tundros” apyrankes. Visas tūsas išsidėstęs poilsiavietėje prie Baluošo ežero. Suręstos kelios scenos, trance renginams privalomi chai-shop palapinė ir fluorescencinės dekoracijos. Aplink išsimėčiusios “transerių” palapinėslapinės. Kai kuriems tai – proga paskrudinti barbekiu prie ežero su muzika, kitiems – vos ne sakralinis ritualas.

“Tundros” atlikėjai (buvo ir svečių iš Latvijos) dar mažiau žinomi mūsų platumose: Springe Net Freaks, Banjankri, Man@Space, Africaaras, Klitoriks, Mficus, Psilocybin, Saga, Trantic. Kita vertus, trance muzikos renginiai niekada nepasižymi novatoriškumu ir transliuoja gana konservatyvius pulsuojančius ritmus su acid spiralėmis. Taip buvo ir “Tundroje”. Deja, ne daug žmonių šoko – visi buvo išsibarstę prie palapinių, ežero ar miške, todėl rimtas masinis transo šokis nepavyko. Nepaisant to, įvyko daug mikroįvykių ir naktinių maudynių.

Ryte apsiniaukęs dangus jau priminė apie visko pabaigą ir mieste laukiančius rūpesčius. Tačiau, kaip sakė vienas žmogus, tokių renginių pabaigoje nereikėtų vartoti dažnai girdimos frazės “Atgal į realų gyvenimą”, nes būtent tokie įspūdžiai, susitikimai ir nutikimai ir yra tas realus gyvenimas, o visa kita – dirbtinai ekonomikos sistemos sukurta “dirbk-pirk-mirk” realybė. Todėl didelė PAGARBA abiejų renginių organizatoriams, padėjusiems kelias dienas pasivartyti realybėje.