SOJA comeback @ Play, Vilnius

Klubas “Play” savo plotu labiau primena jaukų vieno kambario butą – klubą Vilniaus centre, nei vietą kuri gali būti pavadinta jaunimo pramogų centru. Čia vyksta išgyvenimai ir kasdieniai džiaugsmai. Jie susilieja nepamirštamose elektro didžėjų ritmuose ir melodijose, tabako dūmuose ir alkoholyje. Tuos nepaprastus pojučius pagilino kolektyvo SOJA penktadieninis, romantiškas elektronizuotai gyvas pasirodimas. Po ilgos pertraukos.

Nusileidus stačiais laipteliais žemyn ir tyliai pravėrus duris pasigirsta: “CHECK IT OUT!!! KUR EINI!!! NEIŠPYLK ALAUS!!!”

Tave pasitinka nuostabūs šios įstaigos lankytojai: madingų parduotuvių drabužėliais apsirėdžiusios mergaitės, nutūpusios odinius fotelius ir bevartančios “Tarybinės Moters” žurnalus, kurių čia gali rasti bent keliasdešimt numerių ir tokie patys elektriniai vaikinai mėgstantys saugumą nemėgstantys staigių judesių. O štai ir jie – muzikantai. Nostalgišku žvilgsniu žvelgiantis Aitvaras ir kažkokį gėrimą srebiantis Vytis Puronas. “Kas gi atstiko, vaikinai!” – sušunku aš, ir jie pastebimai sunerimo. ”Esame nusikalę, daug naktų repetavome, juk tiek metų…. O šį koncertą rengėme specialiai “Play” klubui ir architektams, kurių čia taip gausu,” – atsakė Aitvaras. Tad palieku juos sėdinčius fotelyje, virš galvų besisukant didžiuliam disko burbului.

Štai pasitaikė puikus momentas! Nematomų srovių esu nuplukdyta prie koncertinio stalo, kur įvairiaspalvėm lemputėm mirgėjo koncertui paruošta aparatūra (scenos nebuvo ir negalėjo būti, nes ji užimtų visą klubo perimetrą). Mikšeriniai pultai, kompiuteriai, efektų dėžutės ir dėžutės kurių paskirties aš nežinau, kompaktinių diskų ir ilgai grojančių plokštelių grotuvai. Visas vaizdas žada gero garso dozę.

Ir štai !!! Barmenas pamoja pirštu ir muzikantai braunasi per minią, o ta jiems tapšnoja per pečius. Vytis (kuris mėgaujasi modifikuotu maistu) sunkiai užlenda už didžėjaus staliuko, jau mirga nešiojamų kompiuterių ekranai ir…. Per kūną nuvilnyja klavišinių bangelės (čia aš atpažinau analoginius “Ventos” gamybos klavišus), pradeda pulsuoti ritmas, minia banguoti.

Parklumpa vaikinas, jį trypia kojų jūra, jis pradeda vaitoti. Balsas, balsas iš kur jis? Ne – tai ne robotas, tai Vytis dainuoja, o efektų dėžutė jį moduliuoja. Aitvaras sukinėja galybę rankenėlių, jo galva linksi pagal taktą. Pirma daina sujungta su antra, o ta su kita, o tada “Tune up your life”, šio proceso jau nesustabdysi… Delay pasiklysta klube – bute, pakylėta muzikos atmosfera, šauna fejerverkai, pabyra spalvoti popieriukai ir elegantiškai skrajoja, kažkur girdėti šuns lojimas. Dejonės, aplodismentai, kažkas man pradegina prabangią striukę cigarete. Panika, kai kurie bando veržtis laukan, bet duris blokuoja apsauga. Visur elektroninių garsų gausą atmosferos sluoksnių muzika tokia nuoširdi, matyti ašaros ir viskas į tolius į tolius vilioja…

Staiga tyla. Mano rankose smilksta kvapni plona cigaretė. Šokėjai troškulį malšina gaivias kokteiliais, horizonte matyti išsekę SOJOS muzikantai, tie elektro-pop skambesio riteriai neoromantikai ir mastytojai. Ir sutryptas lankytojas, o ant jo veido balta skarelė. Lipu laiptais laukan sukniumbu, mane kelia. Įkvėpus gryno oro ištraukiu rankenėlę, pasuku žemyn aukštyn, pradedu kylti. Atsiplėšęs nuo žemės manevruoju, sekasi neblogai tik greitis nekoks, bet iki švintant tikslą pasiekiau.

Kadangi klube pamečiau fotoaparatą, o fotonuotraukas žutbūt reikėjo surasti, panaudojau portale “dj.scene.lt” surastą “Play” fotosesiją, padarytą gegužės 30 d. photograph: Maya (daugiau “Play” nuotraukų internete neradau nors užsimušk, nei su gūglu, nei be gūglo). Beje joje ypač pastabus žmogus gali rasti tiek mano, tiek grupės SOJA lyderio nuotrauką. Taip kad kaip sakoma win-win-situation. Labai ačiū ir atsiprašau, jei ką.