KEISTA SVETIMA PLANETA

Madrugada, kai tamsu. Kyla vėjas, o tu bandai prisidegti paskutinę, gerokai padrėkusią cigaretę. Nusikeiki. Žiebtuvėlis voliojasi purve prie kojų. Giliai įkvepi ir atsimerki: dar valanda iki aušros. Ispanai tai vadina madrugada. Rytas dar neprasidėjo, o naktis jau baigėsi. Niekieno metas. Nuolat tai patirdamas nejučia daraisi kitoks nei tie, gyvenantys šviesoje. Norvegijoje vasara trumpa, o žiemą diena trunka vos kelias valandas. Didžiąją laiko dalį leidi pastatuose, kavinėse arba namuose. Ir tai tikrai veikia kūrybą. Su gotika tai neturi nieko bendra, bet kažkoks liūdesys vistiek lieka…

Osle yra daug kavinių, kur galima greitai sukimšti sumuštinį ir atsigerti šviežiai spaustų vaisių sulčių. Net tada, kai lauke pats žiemos vidurys. Tačiau MADRUGADOS vokalistas Sivert Høyem turi savo mėgstamiausią kavinukę Grunerløkka rajone. Ten jis užsuka po repeticijų ir maigydamas laptopą dėlioja savo abejones: „Dabar kavinėje groja „Slo‘Blues“ – daina iš mano solinio albumo. Keista girdėti ją skambant čia, tarp daugybės nepažįstamų žmonių. Atsimenu, parašiau ją sesers bute sėdėdamas ant seno čiužinio ir nuolat galvodamas apie už sienos gyvenantį piktą kaimyną. O po „Slo‘Blues“ jie groja „Kids are on the high street“ – naują MADRUGADA singlą. Velnias, negi mes tapome Norvegijos pop kultūros dalimi? O aš net nežinau, ką turėčiau daryti su savo gyvenimu…“.

MADRUGADA dabar sudaro ketur nariai: gitaristas Robertas Buras, bosu grojantis Frode Jacobsenas, vokalistas Sivertas Hoyemas ir būgninikas Simenas Vangenas. 1995 vaikinai negalvojo, kad iš muzikos galės pragyventi. Bosistas iš pradžių dirbo fotografu, vėliau atidarė nuosavą barą, Sivertas studijavo istoriją, o vasaromis dirbdavo medkirčiu.. Robertas Buras vienu metu net buvo grioviakasys, bet prisipažįsta, kad kantrybės užteko tik vienai dienai.. Bosistas Jacobsenas taip pat prisimena, su kokia aistra jie pradėjo repetuoti: „Grodavome mažiausiai penkias dienas per savaitę. Ir niekada nesuabejojome, kad vieną dieną iš to gyvensime.“

Nors grupė susikūrė prieš 12 metų, debiutinis albumas „Industrial Silence“ buvo išleistas tik 1999 metais. Taip atsitiko todėl, kad išleisti albumą vaikinai neturėjo pinigų, o kaip tik 1998, nusišyspojus seniesiems vikingų dievams, MADRUGADAI pavyko pasirašyti sutartį su Emi. „Industrial Silence“ buvo pateiktas ne tik Norvegijos, bet ir Europos rinkai. Kritikai tuomet ėjo iš proto, ieškojo kuo tinkamesnio apibūdinimo tai niūrai ir giliai, ir tamsiai muzikai iš trolių šalies. Bet bosistas Frode Jacobsenas juokdamasis atskleidžia paslaptį: „Mes jokio naujo muzikos stiliaus nesukūrėme. Mes tik maišome jau atrastus stilius ir atliekame juos savaip.“.

Bene plačiausiai žinomas grupės singlas yra „Strange Colour Blue“, kurio koncertinė versija išleista naujausiame albume „Live at Tralfamadore“. Apie šią dainą plačiau pasakoja tekstų autorius ir vokalistas Sivertas Hoyem: „Tai lėta, deganti ir kupina energijos daina. Tamsiai nakčiai ir lietui… Kaskart jos klausant kyla panašus jausmas kaip ir žiūrint seną nespalvotą filmą apie klajones.“.

Tęsdamas klajonių temą, gitaristas Robertas Buras pasakoja apie naujojo „Live at Tralfamadore“ atsiradimą: „Kai išvykstame koncertuoti, neturiu nė vienos laisvos minutės. Visąlaik skubame, iš vienos vietos važiuojame į kitą. Net knygą tenka skaityti autobuse. Paskutinį kartą į mano rankas pakliuvo Kurto Vonneguto kūtyba. Skaičiau, kaip meistriškai jis aprašo dukros ir tėvo santykius. Ypač vietas, kuriose tie santykiai lyg ir nutrūksta, lyg ir ne. Tas pats būna ir tuomet, kai grojame. Tik mes ir publika. Pavadinimą „Live at Tralfamadore“ pasirinkome dėl to, kad dainos įrašytos ne vieno koncerto metu, be to, Tralfamadore, kaip rašė Kurtas Vonnegutas, yra paslaptinga ateivių planeta…Norėčiau kada nors ją aplankyti.“.

MADRUGADOS vokalistas Sivertas Hoyemas rašo žodžius dainoms, kartais dar groja pianinu arba gitara. O svaigią 2001 vasarą įkūrė savo grupę, kuri iš pradžių vadinosi THE ROCKET SCIENTISTS. Tik vėliau paaiškėjo, kad lygiai taip pat vadinasi dar trys grupės.. Tuomet pavadinimas buvo pakeistas į Sivert Hoyem & The Opposition. Tiesa, ši grupė neparodė nieko naujo. Jų kūryba skamba kaip MADRUGADOS dainų akustinės versijos, tik atliktos kitokia maniera. Tačiau pernai Sivert Hoyem & The Volunteers (Vėl painiava su pavadinimais. Atrodo, Norvegijos roko muzikos žvagždės juos keičia dažniau nei merginas.) išleistas „Exiles“ tapo dukart platininis.

Kol kas grupės nariai pasinėrę į savo asmeninius reikalus. Kol vokalistas žaidžia su soliniais projektais, bosininkas Frode Jacobsenas prodiusuoja kitų atlikėjų įrašus ir atskleidžia MADRUGADOS ateities planus: „Vieną dieną norėtume įrašyti bliuzo interpretaciją. Mes visąlaik klausome įvairios muzikos, pavyzdžiui regio ir dub. Bet didžiausią įtaką man padarė Elvis ir VELVET UNDERGROUND. Paklausęs jų įrašų pakeičau savo požiūrį į roko muziką.“ Čia jį nutraukia Sivertas Hoyemas: „Mes ir toliau norime įrašinėti albumus. Norime, kad jie būtų lyginami su pačiais geriausiais kada nors išleistais.“ Bent jau Norvegijoje MADRUGADA to pasiekė. Liko Europa ir…