Sveiki atvykę į SHITDISCO

„Kas, po velnių, yra punk-funk?“ ne taip jau seniai klausė Alexas Kapranos, kai tokia etiketė buvo priklijuota jo grupei FRANZ FERDINAND. Ir toks klausimas turbūt iškilo ne jam vienam, bet visažinė minia tik linkčioja galvomis, o po to griebia laptopus ir Last.fm ieško, apie ką gi buvo kalbama.

Ir iš tikrųjų tiek bloguose, tiek muzikos fanatikų mėgstamame Last.fm tinklalapyje išplitusi tagų funkcija padarė revoliuciją muzikos kategorizavime. Jei anksčiau naujus muzikos stilius galėjo išradinėti tik įmantrių išsireiškimų ieškantys kritikai, tai dabar tai darai tu, tavo draugas ir didžioji dalis jaunimo, kurie viešajame transporte negirdi prašymo praleisti per visu garsu bliaunančius iPodus. Vienas iš tokių naujų išradimų atradimų yra disco-punk.

http://www.youtube.com/watch?v=Gi4b73xVON0

LE TIGRE “New Kicks”

Disco-punk (arba dance-punk) yra būtent vienas iš tų muzikos stilių, dėl kurių (ne)egzistavimo galima tuščiai, bet su dideliu pasimėgavimu ginčytis valandų valandas ir vis tiek neprieiti jokių realių išvadų. Terminas punk iš karto mėto užuominas į septyniasdešimtųjų galą ir pankų judėjimo zenitą, tačiau sunkoka įsivaizduoti tuometinius grafkių bei pigaus alaus mėgėjus iš tikrųjų šokančius, o ne besikratančius ir bemosuojančius kumščiais mėsos ir prakaito masėje.

RAMONES nedera prie PULP-iškų spalvotų diskotekos grindų kvadratų, o SEX PISTOLS koncertai toli gražu nepriminė šokių vakaro. Šiaip ar taip, disco-punk kildinamas būtent iš septyniasdešimtųjų, tik tada jis dar nebuvo įgavęs tokios formos, kokią turi šiandien. Naujos bangos puspankiai GANG OF FOUR dar tegalėjo pasiūlyti „apvirškintą“ punk.

Leopardiniai raštai lieka, tačiau pigų alų keičia degtinė su Red Bull, seksualus moteriškas vokalas randa bendrą kalbą su rėkiančiais gitarų rifais, o Kathleen Hanna palieka BIKINI KILL praeityje ir imasi LE TIGRE. Naujos kartos pankai nespjaudo ant grindų ir skylės jų džinsuose nėra autentiškos. Ko, beje, jie ir nesigėdija. Tai tie patys Paprastieji Klubinėtojai, tik atradę savo laukinį pradą. Jie seniai nebešoka pagal „Sandstorm“, jiems reikia DATAROCK ir RADIO 4.

RADIO 4 “State Of Alert”

Dar gerokai prieš pasirodant DATAROCK, 2001-aisiais iškyla pirmasis dance/disco-punk leiblasDeath From Above (tuo tarpu klaikiai nirštanti grupė DEATH FROM ABOVE yra priversta keisti pavadinimą į DEATH FROM ABOVE 1979). Jie pristato klausytojams THE RAPTURE (kurie dažnai lyginami su GANG OF FOUR) ir LCD SOUNDSYSTEM, kurie davė impulsą kurtis naujoms disco-punk grupėms. Tarp kitko, LCD SOUNDSYSTEM neseniai išleido naują albumą „Sound of Silver“, iš kurio verta paklausyti jau vien „New York, I Love You But You‘re Bringing Me Down“ bei „North American Scum“. O vasarą šią grupę bus galima pamatyti Heineken Open‘er festivalyje Gdynėje.

Kapranoso pankfankas ir yra vienas iš naujo amžiaus pankų diskotekos veidų, tiesa, jie visi tokie panašūs, kad paprastai suliejami į vieną masę. Galima tik nujausti, kad punk-funk turės didesnę dozę funko, o disco-punk galės pasiūlyti aštresnį garsą nei dance-rock, tačiau viskas plaukioja vienoje muzikinėje masėje.

Ją galima apibūdinti kaip neatpažįstamai modifikuotą pankroką, kurio aptriušusiai agresijai įstatyti elektronikos ir švaresnio garso implantai (tokios grupės kaip SHITDISCO, TEST ICICLES, HOT CHIP) arba agresijos injekcijom praturtintą šiaip jau lengvą elektroninę/indie pop/dance stilių muziką (LCD SOUNDSYSTEM, LE TIGRE), tačiau nesileidžiant į smulkmenas tai – tiesiog punk rock ir indietronica sintezė. Didžiojoje Britanijoje tam paprastai priklijuojama ir muzikinių žurnalų taip pamėgta new rave etiketė.

http://www.youtube.com/watch?v=7EJCPp9zJh8

NEW YOUNG PONY CLUB “Ice Cream”

Galima būti muzikos snobu ir nauju pavidalu atgimusio disco-punk stiliaus nepripažinti, kaip kad RITES OF SPRING gerbėjai spjaudosi išgirdę, jog MY CHEMICAL ROMANCE ir visas jų kraujuojančių širdžių ratelis vadinamas emo. Galima būti nepatenkintais, kad prigalvojama beveik daugiau kategorijų, nei yra grupių, kurias būtų galima kategorizuoti. Galima siust, kad nei diskoteka, nei rokenrolas.

Aš tai siūlyčiau gražint FRANZ FERDINAND jų mylimą art rock etiketę, kad neinkštų, ir pasirūpinti savo disco-punk atsargomis. Šiandienai, rytojui ir dar nukopijuot draugui.