Nežemiško garso srovė arba Greenhouse Effect

Kaip dažnai tenka išgirsti apie italų muzikinę sceną (ypač apie pogrindinę) ir kaip dažnai apie kokių vokiečių, austrų ar švedų? Nežinia iš kur atsiradusi ši oro duobė nesikapstančius ir nesidominčius neretai gali palikti izoliuotus nuo labai įdomių garsų. Pasitaikius puikiai progai užkišti šią spragą, pristatome balandžio 4 ir 5 d. su savo turu į Lietuvą užsuksiančius “postrokerius” iš Italijos – Greenhoue Effect. Į klausimus atsakinėjo grupės bosistas Alessandro Bordone.

Kas tokie esate, ką veikiate ir kodėl jūs čia? Kaip susibūrėte į grupę?

Greenhouse Effect – tai tarsi šeima, penki žmonės kurie pažįsta vienas kitą nuo mokyklos laikų. Kartu augdami bei besidalinami muzika ir įspūdžiais apie mėgstamus atlikėjus, galų gale mes susivienijome, kad pradėtume groti bei kurti muziką.

Viskas prasidėjo nuo Radiohead ir Smashing Pumpkins kūrinius atliekančios grupės, tačiau greitai tai tapo tikru muzikiniu projektu. Šiandien Greenhouse Effect yra dalis to, ką galima pavadinti „Italijos pogrindinė scena“, net jei tektų praleisti visą naktį bandant nuspręsti ar ji vis dar gyva… Toks jausmas, jog Italijoje gausu nuostabių atlikėjų, tačiau iš publika reaguoja gana droviai, o lemia silpnesnį entuziazmą ir mažesnes galimybes grupėms. Pagrindinė priežastis, kodėl nusprendėme leistis į „Šiaurės turą“ (Nord tour) ir yra, kad išbandyti kaip tai veikia išorėje.

Kokie instrumentai dalyvauja grupėje?

Pagrindinė įranga – dvi gitaros, vokalai, bosinė gitara, mušamieji, pianinas, sintezatoriai ir nešiojamas kompiuteris.

Ar pavadinimas Greenhouse Effect turi ką bendro su ekologinėmis temomis ar tai tiesiog paprasta frazė?

Na, tai šiek tiek sudėtinga paaiškinti: mums „Greenhouse“ yra garsas ir ambientas kartu; „Effect“ – tai ką patiriame studijoje. Mūsų tikslas – akurti viską gyvai, tačiau tai nėra lengva. Na, o aplinkos reikalams mes taip pat nesame abejingi.

Kaip pasireiškia tas neabejingumas? Ar naudojate instrumentus pagamintus iš daržovių?

Ne, jokių daržovinių instrumentų! Tiesiog atsakomybės jausmas kasdieniame gyvenime.

Ar būčiau teisus, jei pavadinčiau jus post roko grupe? Iš kokių stilių, žanrų bei tendencijų esate „pagaminti“? Kodėl deklaruojate Mogwai bei Explosions In The Sky įtaką savo muzikai?

Man juokingos tos etiketės! Kiekvienai naujai grupei yra nauja etiketė, ar ne? Bet kokiu atveju, suprantu, jog poreikis katalogizuoti muziką kyla dėl jos kiekio… Taip, mes galime vadintis post roko kolektyvu, roko nuo Motorpsycho iki God Speed You! Black Emperor post.

Mogwai mums svarbūs, nes esame prilyginami jiems dėl sugebėjimo atkurti tokią pačią „stipriausio garso sieną“. Explosions In The Sky taip pat vertiname.

Gerai, tada kaip patys apibūdintumėte „savo etiketę“?

Jei rimtai, tai post rokas yra tinkamiausias žodis apibrėžti mūsų „nežemiško garso srovei“, tačiau iš kitos pusės kitas gali ir nesutikti dėl to, nes esame ganėtinai įtakoti dainuojamosios roko muzikos, kur bendra kūrinio struktūra gerokai aiškesnė.

Kokia pagrindinė linija jūsų kūryboje? Instrumentinė harmonija, o galbūt bendras psichozinis triukšmas?

Abu. Mums patinka tiek Sonic Youth, tiek Radiohead muzika.

Paminėjai begalę grupių – ar lengva atsiriboti nuo kitų ir išlikti gryniems?

Geras klausimas. Manau sunku atsispirti įtakai to, ką labiausiai mėgsti. Tačiau asmeniškai aš niekada nejaučiau, kad mano darbas būtų per daug panašus į kitų ir viskas paprastai būna spontaniška.

Grupes miniu todėl, jog mano manymu tai tinkamas būdas išsireikšti savo požiūrį į muziką.

Sakote, jog Greenhouse Effect – tai niekada nesibaigiantys garso tyrinėjimai. Kaip manote, ar toli nukeliausite tyrinėdami?

Mūsų stilius augo ir keitėsi su metais, todėl manau patirtis yra svarbiausias įgūdis po aistros. Štai kodėl manau, jog eksperimentuodami galime nueiti toli. Kaip inspiracija, mums patinka Fuck Buttons, Lamb, naujausia Radiohead kūryba ir net Nine Inch Nails.

Mūsų eksperimento pavyzdžiu galėtų būti paskutinis darbas – knygos garso takelis, kur nebuvo jokio sutartinio dainavimo ar grojimo. Tačiau scenoje Greenhouse Effect turi savo pagrindinį atpažįstamą stilių. Na, supraskite, jog tai tik mano nuomonė – niekada nelaikiau savęs apžvalgininku.

Kaip kuriate kompozicijas?

Dainos gimsta iš vieno ar dviejų narių idėjų. Po to mes dirbame kartu prie aranžuočių ir jų tobulinimo.

Art tos idėjos atsiranda iš kasdienio gyvenimo ar laužant gitaras?

Be abejonės laužant gitaras!

Kai grojate gyvai – jūsų pasirodymas visada vienodas ar dažniausiai atsiduodate aplinkos bei žmonių nuotaikoms?

Atmosfera mums iš tiesų labai svarbi. Kaip ir minėjau anksčiau, mes siekiame atkurti „Greenhouse Effect“ ir viskas gali būti kintama: salė, žmonės ir nuotaika. O ryšį su publika galima pajusti tik stebin pasirodymą.

Ar „Šiaurės turas“ bus pirmoji jūsų didesnė kelionė besidalinant Greenhouse Effect garsais? Kaip dažnai grojate gimtojoje Italijoje?

Taip, tai bus pirmoji tokia išvyka. Ir tai apskritai bus pirmas kartas už mūsų šalies ribų. Paprastai mes daugiausia grojame šiaurės Italijoje, nes esame kilę iš Venecijos, bet neretai aplankome ir pietus.

Ar turite Italijoje kokią nors pagrindinę muzikinę gyvenimo mokyklą arba kūrybinį stabą?

Taip, yra… Mes užaugome klausydami Marlene Kuntz arba Afterhours – žinomos italų roko grupės – ir mes vis dar svajojame sutikti juos ant scenos!

Kokia didžiausia muzikinė manija vyrauja pas jus šiuo metu šalyje? Ar labai įtakoja JK indie roko banga?

Taip, be jokios abejonės Anglija turi labai didelę įtaką. Ir pagrindinis atlikėjas apie kurį galėčiau pagalvoti – tai Pete Doherty. Jis tiesiog visur.

Kaip patys italai priima jūsų muziką?

Šiaip kritikai ir žurnalai gerai apie mus atsiliepia, tikiuosi jie visi sako tiesą!

Ką paprastai veikiate po pasirodymų? Prisigeriat ar einat pasivaikščioti nuogi ant stogo?

Paprastai po koncertų nebūname labai įsitempę ir mėgstame atsipalaiduoti – viskas priklauso nuo to, ką pasiūlo organizatoriai.

Ar po pasirodymų valgote picas? Ar galėtumėte atskleisti geros itališkos picos paslaptį?

Taip, dažnai Italijoje klubai mums siūlo vakarienei picą. O geros picos paslaptis yra…

***
Greenhouse Effect gyvai koncertuos balandžio 4 d. Klaipėdos klube “Roxy” ir 5 d. Vilniaus IX20

www.myspace.com/effectgreenhouse