Ba. – lengvai įsimenama, sunkiai suprantama

Kovo mėnesį vilnietis Benas Aleksandaravičius pirmą kartą pasirodė scenoje – apdovanojimų “T.Ė.T.Ė.” pabaigoje. Aplinkybės nebuvo dėkingos – po kankinančiai ilgai trukusios ceremonijos jaunasis atlikėjas galėjo tik stebėti sparčiai tuštėjančią salę. Vis dėlto jau tada įvardijome Ba. kaip vieną sezono atradimų.

Maždaug tuo pat metu internete pasirodė debiutinis Ba. EP “Raktas”, kuriame skamba 5 lietuviškos nepriklausomos muzikos kūriniai. Pats Benas sako: “Savo muziką ir jos žodžius kuriu gana neįprasta technika. Tekstai dažnai neturi ryškaus nuoseklumo – jie kapoti, mintys greitai nutrūkstančios. Noriu, kad klausytojas tik po kelių kartų pradėtų suprasti tekstą arba susikurtų jam patogų kontekstą.” Susikurti kontekstą paprasta, nes Ba. dainuoja lietuviškai ir vien todėl skamba aktualiau nei jo kolegos.

Praėjo tik pusmetis nuo starto: Ba. sėkmingai pasirodė “Loftas fest 2013”, o vasarą jį išgirsime tikrai dar ne viename festivalyje. Kartu su “TwoDicks” chebra sukurtas dainos “Tai ne žmogus” videoklipas jau peržiūrėtas beveik 78 tūkstančius kartų. Žinoma, tai tik pradžia ir nereikia skubėti spręsti, tačiau, kaip ten sako, gera pradžia – pusė darbo.

Kada Benas Aleksandravičius pajuto, kad jame apsigyveno atlikėjas Ba. ?

Manyje apsigyveno Ba. tada, kai supratau, kad negaliu kurti su kažkuo kartu, nes pats idėjomis dar nemoku dalintis. Kol kas nenoriu savo muzikoje svetimų žmonių prieskonių ir, manau, kad pats vienas turiu prie ko padirbėti.

Ką naujo Ba. atneša į lietuvišką sceną ? Kokia tavo nuomonė apie tai, kas joje vyksta ?

Ba. į Lietuvos sceną atneša lietuvišką muziką. Mano nuomone, Lietuvos scena labai atsigauna, nes vis atsiranda jaunų, įdomių ir perspektyvių atlikėjų.

Daug kas turbūt dar negirdėjo apie Ba. Kaip jiems save pristatytum ?

Vis daugiau žmonių išgirsta apie tai. Labai dėl to džiaugiuosi. Save pristatyti visada yra sunku. Lietuvoje indie scena skurdoka, todėl noriu daryti būtent tai, ko Lietuvoje mažai. Lietuviškais tekstais lengviau perduoti savo jausmus ir idėjas, tuo labiau kad lietuviškų tekstų lietuvių kūryboje sunku rasti, o ypač – indie scenoje. Mano muzikoje nemažai ir elektronikos. Gal tiesiog esu nenuspėjamas, bet iš tiesų toks ir noriu būti. Visada sakau, kad Ba. – lengvai įsimenama, bet sunkiai suprantama ir kalbu ne apie pavadinimą, o apie tekstus.

Kol kas noriu įsitvirtinti Lietuvos scenoje, jeigu tik tai pavyks. Neįsivaizduoju Ba. angliškai ar kaip nors dar kitaip. Dainuoti lietuviškai šiuo metu man atrodo nebloga idėja.

Viską kuri vienas pats ar kas nors padeda?

Viską kuriu vienas. Aišku, yra Jono (būgnininko) ir Simono (gitaristo) įtakos kūryboje, nes jie visada randa ko pridėti.

Vokalistai Lietuvoje dažniausiai atstovauja macho linijai, o tavo kūryba skamba jautriai, subtiliai, jausmingai… Nebaisu taip atsiverti prieš visus ?

Apie tai rimčiau susimąsčiau tik išgirdęs klausimą. Gal kažkiek baisu, bet mano galvoje verda rimta minčių košė ir negaila ja pasidalinti su kitais. Bent jau kol kas.

Šiandien atlikėjo įvaizdis dažnai svarbesnis už jo kūrybą. Koks, tavo nuomone, turėtų būti šis santykis? Ar daug dėmesio skiri savo išvaizdai?

Prasti popieriai, jeigu įvaizdis svarbesnis už kūrybą. Aišku, svarbu kaip atrodai, judi ir elgiesi ant scenos, bet tai tikrai neturėtų būti svarbiau už kūrybą. Stengiuosi visiškai neapsileisti, tai jau pats laikas bus į kirpyklą greit nueit.

(neseniai Benas laimėjo “Fashion magazine” organizuotą konkursą “Loftas Fest 2013 in Style” – aut. past.)

Tavo vadyba užsiima “Despotin” chebra. Ar jie kišasi į kūrybos procesą arba sako, kur koncertuoti, o kur ne?

Vieni žmonės atsakingi už vadybą, kiti – už koncertus. Žinoma, nusiunčiu jiems, kai tik įrašau kažką naujo, bet tikrai nėra taip, kad sėdim visi kartu ir mąstom, kur kokį garsą išgauti. Džiaugiuosi, nes gaunu iš jų nemažai pagalbos.

Kuo dar užsiimi be muzikos ? Dabar visi aplink fotografuoja, siuva, piešia, lipdo, verda… Beje, kodėl muzika, o ne kas nors kitko ?

Mano veikla labai įvairi. Anksčiau nemažai filmavau. Kai prisėdau rimčiau prie muzikos, užmiršau visus filmavimus, bet dabar bandau po truputi ir prie to grįžti. Mėgstu kurti muziką, o po to pats jos klausytis. Jeigu kažkas rašo dienoraštį, kad vėliau paskaitytų, kaip tą ar aną dieną jautėsi, aš kuriu muziką, kad paklausyčiau, apie ką galvojau tada ir tada.

Kaip galėtų atrodyti pirmojo Ba. singlo viršelis ?

Jau yra numatyta preliminari singlo pasirodymo data. Dar reiks palaukti, bet po truputį mąstau, kaip turėtų atrodyti fotografija, atspindinti kūrinį. Mėgstu nespalvotas nuotraukas, todėl net neabejoju, kad ir singlo viršelis bus nespalvotas.

Koks Vilniaus rajonas tau labiausiai patinka ?

Labai mėgstu Vilniaus senamiestį. Norėčiau ten gyvent. Kokioje nors užslėptoje ir ramioje gatvelėje. Nors Antakalnis spėjo atsibosti, bet labai nesiskundžiu.

http://www.youtube.com/watch?v=9Q6YBwQszAc

Kas labiausiai nustebino pastaruoju metu?

Pastaruoju metu labiausiai nustebino Gjan naujas klipas, smirdantis viskuo, kas blogai.

Ar jau turi kažkokių planų, susijusių su Ba., ar tai spontaniškas projektas, besivystantis kaip išeina ?

Planai dažnai pildosi. Noriu, kad tai nebūtų trumpalaikis projektas. Esam numatę keletą darbų kartu su “TwoDicks”. Kol kas didžiausias planas yra ruoštis koncertams ir festivaliams.