Krokuvos roko apaštalai Kaseciarz

Kaseciarz – jauna lenkų roko grupė, vis labiau pastebima ir profesionaliojoje scenoje. “Kasetininkų”, kaip jie save vadina, muzika jau skambėjo lenkiškuose filmuose ir serialuose.

Multiinstrumentalistas (gitara, bosinė, vokalas, klavišiniai ir būgnai) Maciek, bosistas Łukasz ir perkusijos meistras bei būgnų kankintojas Piotr nesėdi vietoje – muzikantai gali pasigirti begale gyvų pasirodymų bei dviem išleistais albumais. Visai netrukus Krokuvos apaštalai nusileis ir Lietuvoje: kovo 20 dieną surengs pasirodymą Kaune, 21-ąją juos išgirsite Kėdainiuose, o 22-ąją finišuos Vilniuje. Kokias nurautas idėjas lenkai atsiveš į Lietuvą, klausiam pačių Kaseciarz.

Jūsų pavadinimas kažkuo susijęs su kasetėm, tiesa? Kodėl jį pasirinkot?

Maciek: Tiksliausias vertimas būtų “Kasetininkas” arba „Casseteer“, kaip Disnėjaus filmas „Rocketeer“. Kažkaip kitaip išversti būtų sunku. Lenkiškai jis turi daugiausia prasmės.
Piotr: Kaseciarz – tai „Kasečių žmogus“ lenkiškai.

Maciej, Łukasz ir Piotr – kas jus suvedė į krūvą? Esat draugai iš anksčiau, gal būt buvot klasiokai ar panašiai?

Maciek: Su Łukasz esam pažįstami jau seniai. Vis dar prisimenu, kai jo balsas skambėdavo kaip mergaitės, vėliau mutavo, kai jam buvo kokie 10 metų. Buvo labai keista. Su Piotrek kartu turėjom pasirodymą, kai jis dar priklausė grupei Father Issues ir Kaseciarz pirmą kartą su jais sugrojo. Gyvenom netoli vienas kito, todėl pradėjom daug laiko leisti kartu.
Piotr: Įdomus faktas jums – lygiai po metų, kai grojom kartu, pasirodymą surengėm toje pačioje vietoje ir tai buvo paskutinis Father Issues koncertas.
Łukasz: Maciek pažįstu nuo tada, kai mums buvo šešeri, taigi jau ilgą laiką. Piotr sutikau, kai jis jau buvo grupės būgnininkas (po poros mėnesių ir pats tapau šios smirdinčių vyrų kompanijos dalimi).

Kaip paprastai gimsta jūsų dainos?

Maciek: Kartais įrašau demo versiją su pagrindine idėja ir siunčiu jiems dviem paklausyti. Po to visi bandom ką nors iš to išspausti, pridėdami vaibo nuo savęs.
Łukasz: Kartais gimsta sunkiai, dažniausiai švelniai ir lengvai. Naujausias albumas taip ir atsirado – dirbom prie to, ką Maciek atsinešė į repeticiją. Visada įrašinėjam repeticijas – taip apsidraudžiam, kad nieko nepamiršim.
Piotr: Būgnų partija paprastai sukuriama įrašinėjant, nes neatsimenu, ką grojau per repeticijas, o iš įrašų neturiu laiko mokytis.

Du jūsų albumai jau paleisti į pasaulį – “Surfing Małopska” 2011 metais ir “Motorcycle Rock and Roll” 2013-aisiais. Jei dirbsit tuo pačiu tempu, naujo albumo galim tikėtis 2015 metais?

Maciek: Tikiuosi. Jei 2014-aisiais pradėsim įrašinėti naują albumą, iki 2015 jau galėsim jį paleisti.
Łukasz: Net 2014-iesiems jau turim kelias idėjas. Tačiau mes su Maciek daugiau laiko dabar praleidžiam prie šalutinio projekto, pavadinimu Harry & the Callahans. Kai baigsim su juo, grįšim prie Kaseciarz ir kursim kažką naujo. Vienintelė sąlyga – dirbsim tik jei turėsim idėjų. Neišleisim nieko tik tam, kad išleisti.
Piotr: Kol kas tik koncertuojam. Kai išeisim į pensiją, albumas pasirodys pats.

http://youtu.be/C1AAjfULIEg

Kokios grupės įkvepia jūsų muziką?

Maciek: Chuck Berry, Black Sabbath, Can, Thee Oh Sees, Mainliner, High Rise, Velvet Underground.
Łukasz: Venom, Motorhead, XTC, Au Pairs, Magma, UFO, Burzum, The Clash, U2.
Piotr: Visos grupės, prasidedančios “B”: Bob Dylan, Bowie(_David), Beyonce, Built to Spill, Belle and Sebastian, Brian Jonestown Massacre, Bryan Adams, Beck ir t.t.

Kokios muzikos klausot, kai kartu vakarojat?

Maciek: Bet kokios, pagal kurią galiu pakratyti užpakalį.
Łukasz: Kai darom vakarėlį su Maciek (dažniausiai tai būna „vakarėlis“, kai tiesiog geriam daug alaus), klausomės King Diamond arba Diamond Head. Arba Manowar.

Ką patartumėt dainininkui po gero vakarėlio kitą dieną lipant ant scenos?

Maciek: Jei neturi vairuotojo, privataus lėktuvo arba nesi grupėje The Rolling Stones, tada negerk iki penkių ryto. Ypač, jei dar teks vairuoti.
Łukasz: Išvakarėse negerti? Arba išgerti tik vieną ar du alaus, tada pasileisti plaukus ir toliau gerai leisti laiką. Arba gerti daug vandens. Su didelėm pagiriom tikrai sunku groti. Geriau jausti ribas, tada žinosi, kiek gali sau leisti. Svarbiausia po to nesusimauti per koncertą.
Piotr: Vartoti narkotikus vietoj alkoholio ir anksti atsirašyti.

Kada nors buvot tokioje situacijoje?

Maciek: Taip, maniau, kad apsivemsiu ir mirsiu. Arba mirsiu ir tada apsivemsiu.
Łukasz: Irgi teko, todėl dabar žinau, kur mano ribos…
Piotr: Niekada.

Kas geriausia būnant grupėje?

Maciek: Manau, kad smagiausia tiesiog groti su artimais draugais. Ir komentuoti kai, vienas iš jų pagadina orą.
Łukasz: Groti gyvus koncertus, lankytis naujose vietose ir tiesiog kurti muziką. Bet svarbiausia turbūt tai, kad gali tiesiog groti su kažkuo kitu, nesvarbu, tai koncertas, ar paprasta repeticija.

Greitai koncertuosit ir Lietuvoje. Ar esat čia buvę anksčiau?

Maciek: Nesu buvęs Lietuvoje, bet jau nekantrauju aplankyti visus tuos viduramžių pastatus ir panašiai.
Łukasz: Irgi neteko, tačiau labai noriu atvykti. Rimtai, man patinka lankyti naujas vietas ir ten kažką atrasti.

Ką manot apie litwinus?

Maciek: Nepažįstu nė vieno lietuvio, bet jau nesulaukiu, kada galėsiu su jais išlenkti po bokalą alaus.
Łukasz: Kai gyvenau Varšuvoje, pažinojau kelis lietuvius, su kuriais dirbau skambučių centre ir man jie pasirodė šaunūs žmonės. Varšuvoje turiu draugą, vardu Jonas, grupės Call The Wolf būgnininką. Susipažinom prieš kelias savaites, tačiau spėjom nerealiai praleisti laiką kartu. Pagirios buvo siaubingos.

Esat girdėję lietuviškos muzikos? Ką apie ją manot?

Maciek: Rinkinyje „The Baltic Nuggets“ buvo kelios lietuviškos grupės. Būtų įdomu išgirsti daugiau lietuvių kūrybos, ypač iš 60-ųjų ir 70-ųjų, nes spaudoje apie ją labai mažai informacijos.
Łukasz: Dabar neatsiminsiu konkrečių pavadinimų. Bet atvykęs į Lietuvą, eisiu pasidairyti po įrašų parduotuves ir ką nors iš jų parsivešiu. Plokštelė, mano manymu, geriausias suvenyras iš kitos šalies.

Ar mėgstat zupa fliaki?

Maciek: Ne, ji smirda kaip bezdalai, o skonis kaip snarglių. Geriau kapuśniak!
Łukasz: Aš tai dievinu.
Piotr: O man fliaki atsibodę, geriau šonkauliukai ir kumpis!

Internete: https://www.facebook.com/Kaseciarz