Audio knygų spalvintojas Karolis Buržinskas

Įvairiuose muzikiniuose projektuose veikęs ir savęs ieškojęs Karolis Buržinskas kafkiškų vidinių prieštaravimų vedamas nematė problemos vieną dieną groti roko grupėje, kitą suktis elektroninės muzikos pasaulyje. Kafkos slapyvardžiu vadinęsis muzikantas jau gerą dešimtmetį matomas spaudoje, televizijoje, bet tik dabar skelbia apie atrastą tikrąjį kelią – audio knygų kūrimą. Dirbantis su A. Tapino “Vilko Valanda”, Karolis rodo šio kūrinio ištrauką, pasakoja apie kūrybos sunkumus ir džiaugsmus ir apie tai, koks gi bosas yra Andrius Tapinas.

Kokie apibūdinimai (be pagrindinio „muzikantas“) dar būtų parašyti enciklopedijoje po Karolio Buržinsko vardu?

Audio knygų rašytojas. Visą paauglystę ieškojau savęs įvairiose alternatyvios muzikos scenose. Susidurdavau su tokia problema, kad kiekvienas muzikinis stilius turi tam tikrus rėmus, kurių privalu laikytis. Norėdamas įnešti kūrybiškumo, dažnai likdavau už borto kaip koks bjaurusis ančiukas – sakydavo, kad netinkamas ir panašiai. 2008 metų vasarą sugalvojau imtis šio to naujo – buvau prirašęs nemažai post-roko, bet mintis išleisti dar vieną albumą buvo tiesiog absurdiška, norėjau kažko naujo – taip ir gimė mano pirmoji audio knygutė “Aušra”. Iškart pajutau, kad koją įkėliau į nerealią smėlio dėžę, kurioje nebegalioja jokios taisyklės. Dabar tvirtai žinau, kad atradau, ką noriu veikti gyvenime – rašyti audio knygas. :)

Kūrybingumas – išugdomas, pasigaunamas kaip gripas ar tik genais perduodamas dalykas?

Manau, kad įvairiai. Aš asmeniškai nuo pat mažumės buvau pamišęs dėl muzikos garsų. Tėvai tą matė ir skatino judėti pasirinkta linkme. Žinau daug gerų menininkų ir jų istorijos yra skirtingos. Padeda tikriausiai ir Barkauskų šeimos genai, jeigu neklystu tai esu jau ketvirtas kompozitorius giminėj.

https://soundcloud.com/burzinskas/karolis-burzinskas-baltieji

Įkvėptas to ir pradėjai kurti?

Kurti pradėjau, kai pirmą kartą įsimylėjau. Būdamas vaiku, vasaros atostogas leisdavau Pūstapėdžių kaime pas močiutę. Tame kaime gyveno toks Mindė, pas kurį nuvarydavau pamėtyt kašę, na ir kaimynystėj gyveno panelė pravarde Lapė. Ji buvo tikra laputė for sure… Kai tik atvažiuodavau pas Mindę, Lapei prisireikdavo pjauti žolę, tai išeidavo tokia laiba stirnytė pasimaivyt… susilenkus rakom stumdydavo tą savo triukšmingą žoliapjovę. Kojos ilgos, gražios, įdegus… Žodžiu, ta pana mane žiauriai vežė. Pamenu, vieną vakarą užsileidau Nirvana „Smells Like Teen Spirit“ ir parašiau pirmą savo eilėraštį. Tai tęsiasi iki šiol… išeini į miestą, sutinki mūzą, įsimyli ir su savo kūryba bandai nurauti jai stogą. Na, dabar turiu draugę, tai mūzų medžioklė baigėsi…

Koks pats buvai kūrybinio kelio pradžioje? Kas labiausiai kūrybiniame gyvenime nuo tada pasikeitė?

Kūrybinio kelio pradžioje buvau minimalistas, bet sėkmė pradėjo šypsotis tik tada, kai tapau maksimalistu. Labai svarbu daug mokytis. Išmanyti tai, ką darai, turėti savo idealus, domėtis istorija. Įkvėpimo stengiuosi semtis iš savo srities virtuozų. Būdamas jaunas kurdavau muziką kuo paprastesnę, dabar daug didesnį malonumą jaučiu rašydamas virtuozišką kompoziciją fortepijonui.

https://soundcloud.com/burzinskas/karolis-burzinskas-tales-of-the-sea-sample

Muzikos kūrimas iš kompiuterinių žaidimų garsų, audio knygų įrašinėjimas. Lietuvoje tai – inovacijos, verslios idėjos. Ar išnaudoji jas duonai užsidirbti?

Taip, gyvenu iš to, ką darau. Esu kompozitorius, garso režisierius, nemažai tenka pasidarbuoti ir prie audio montažo, muzikos stilizavimo ir panašiai. Iš audio knygų kol kas neuždirbu daug. Rašau muziką užsienio televizijoms, audio knygoms, žaidimams. Karts nuo karto vis dar pakoncertuoju kur nors su savo “Nintendo”, bet tai labiau laisvalaikis nei darbas.

Kokį įdomiausią komentarą esi išgirdęs apie savo kuriamą muziką?

Shut up and take my money (juokiasi)

Esi kaunietis, bet gyveni Vilniuje. Kokie vėjai čia atnešė?

Dirbu prie kelių trumpo metro animacinių filmų, kaip kompozitorius ir garso režisierius. Papildomai dar prie Andriaus Tapino „Vilko Valandos“, angliškos audio knygos versijos, Jauniaus Čiulados audio poezijos ir naujos savo mistinio detektyvo „Princas“ audio knygos. Vilniuje darbuosiuos iki rugsėjo pirmos dienos, paskui trauksiu kitur. (šypsosi)

https://soundcloud.com/burzinskas/princas

Dirbant su „Vilko Valandos“ audio knygos įrašu dėl rezultato bendraujat ir tariatės su A. Tapinu? Ar jis – reiklus „bosas“?

Andrius Tapinas – labai šaunus ir visiškai nesikišo į audio knygos kūrimą. „Vilko Valanda“, manau, yra didžiausias projektas ever mano gyvenime iki šiol. Duodu paklausyti fragmento, kad suprastumėte ką turiu omenyje. Atkreipkite dėmesį į tai, kad tai viso labo trys minutės iš paskutinio skyriaus, kuris trunka pusantros valandos ir knygos, kurios trukmė daugiau nei keturiolika valandų. Tokių audio knygų yra labai, labai nedaug pasaulyje. Tiesa, prie projekto prisijungiau ne iš kart, prieš mane dar keletas žmonių bandė darbuotis ir paruošė kelis skyrius, bet, matyt, nervai jiems neatlaikė, nes šis darbas reikalauja išties didelio susikoncentravimo, o trukmė –nežmoniška.

https://soundcloud.com/burzinskas/vilko-valanda

Maloniausia generuoti idėjas, dirbti prie jų ar klausyti galutinio rezultato?

Generuoti idėjas! (šypsosi)

Jaunam kūrėjui svarbiau būti talentingu ar ambicingu?

Jaunas kūrėjas turi žiauriai daug mokytis, gerbti kitus kūrėjus, įkvėpimo semtis iš klasikų, plius jam reikia būti ir talentingu, ir ambicingu. Papildomai jis turi turėti didžiulį ego.

Pabaigai Ore.lt skaitytojams noriu padovanot dar vieną kūrinuką. Tiesa jis toks one shot’inis ir kadangi nesu dainininkas, bliaunu pro šoną, bet, manau, turėtų patikt (juokiasi)

https://soundcloud.com/burzinskas/karolis-burzinskas-laikas-single

Šiltai apkabinu, bučiuoju, myliu! Būkit drąsūs ir kūrybingi!!!!

Internete:

www.karolis.bandcamp.com

www.audioteka.lt (puslapio dizainas tvarkomas)

www.soundcloud.com/burzinskas