Baltarusiai Super Besse: „Muzikoje nepolitikuojame“

Super Besse – nutrūktgalviško post-punk‘o trijulė iš Baltarusijos, kone visų apie juos rašiusių medijų palyginta su Joy Division. Nors tokių palyginimų kratosi, Super Besse kūriniuose melancholiškais reverbais irgi kapstomi požeminiai emocijų užkaboriai. Grupė per kelerius gyvavimo metus jau spėjo apkeliauti pusę Europos, bet į tarptautinę rinką, kaip patys sako, toliau žada eiti dainuodami tik rusų kalba. Aidinčios rusakalbės ritmikos galėsime pasiklausyti jau lapkričio 26-ąją Lofte, kur super Besse scena dalinsis su Solo Ansambliu. Apie šį koncertą, Trump‘ą ir kitus svarbius dalykus kalbame su Super Besse.

Šiandien tik du iš jūsų – Maksimas ir Aleksas – gali su manimi kalbėtis. Ar sunkiai visi trys susiderinat laiką ir repeticijoms?

Taip, šįkart dėl asmeninių priežasčių trumpam esam ne kartu, bet šiaip dirbame prie naujo albumo ir būnam visi trys. Dabar dirbame ir online‘u – klausom patarimų iš kitų grupių, bendraujam dėl albumo. Repetuojam dažniausiai likus dviem-trims dienoms iki koncertų ir turų. Tikrai, dabar turime problemą dėl susiėjimų, bet labai tikimės, kad netrukus dažniau repetuosim ir vakarosim kartu, kaip ir esame įpratę.

Super Besse

Esate draugai ir nulipę nuo scenos?

Taip, žinoma. Mudu – Aleksas ir Maksim – grojome kartu kitoje grupėje, bet mums ten greit pabodo. Nusprendėme pasikviesti dar vieną draugą Pavelą ir kurti naują grupę. Tikrai esame draugai ir pažįstame vieni kitus daug metų. Grupė nebūtų įmanoma, jei nebūtume draugai. Komercinis projektas – taip, galėtume padaryti kažką laikino su bet kuo, bet kuriant grupę svarbu artumas ir bendros mintys apie muziką, gyvenimą. Kurti galime tik su draugais.

Kaip atrodo jūsų muzikos kūrimo procesas?

Anksčiau repetuodavom ir jammind‘avom ir tuo metu viską įrašinėdavom. Po to, kitų susiėjimų metu, perklausydavome ką įrašėme ir panaudodavom įrašytas dalis, toliau dirbdavom su jomis. O dabar dažniau vienas iš mūsų sukuria rifą, kitas prisideda kita melodijos dalimi. Taip dirbame, kol sukūrę griaučius pridedame žodžius ir turime tikrą dainą, kurią jau galime įrašyti. Dainos kūrimas mums gali užtrukti nuo savaitės iki mėnesio.

Kaip jaučiatės dėl visų tų palyginimų su Joy Division?

Net nežinau, nekreipiam dėmesio. Mums patinka ši grupė, bet patys nemanom, kad grojam kažką panašaus. Yra daug kitų grupių, kurių skambesiuos gaudome įkvėpimą. Joy Division tiesiog yra populiariausia post-punk‘o grupė, tad kai kas nors nori priskirti mus post-punk‘ui ir žino tik Joy Division – lygina su jais. (juokiasi)

Trump‘as ką tik laimėjo rinkimus. Ką manot apie tai?

Bijom! (juokiasi). Bijom branduolinio karo. Tas žmogus yra gudrus, tačiau daugelis jo žodžių – tikrai kvaili. Bet tikriausiai tiek Donaldas, tiek Hillary būtų buvę vienodai blogi JAV ir pasauliui.

Ar politines alegorijas naudojat savo muzikoje? Apie ką paprastai dainuojat?

Pirmame albume dainavom apie santykius – liūdnas ir linksmas jų formas. Kai kuriose dainose žvelgiam į tai, kaip žmogus jaučiasi apie save ir kitus. Apie šaltį ir šaltumą tarp žmonių. Taip, kartais minim ir valdžią, bet muzikoje nepolitikuojame. Gal dar teks apdainuoti, ką pridirbs Trump‘as. (juokiasi)

Naujasis albumas irgi pakeliui į dienos šviesą. Kokią istoriją jis pasakos?

Taip, baiginėjame antrąjį albumą – jį išleisime kitąmet. Šio albumo herojui per trisdešimt, jis ieško savęs. Dainuosime apie pasirinkimus, apie blogus įpročius. Vis dar sunku pasakyti tiksliai, kaip pinsis šio albumo istorija, nes prie kai kurių dainų žodžių vis dar dirbame, bet pagrindinė žinutė aiški. Net ir muzika naujajame albume nebus tokia greita bei intensyvi. Albume bus devynios dainos, jos skambės atmosferiškiau, intelektualiau ir tamsiau.

Koncertuojate daugelyje užsienio šalių, einate į tarptautinę rinką. Naujajame albume bus dainų anglų kalba?

Ne, esame nusprendę likti tuo, nuo kuo ir pradėjome – rusakalbe grupe, nes būtent šioje kalboje esame geriausi. Pradėję tikėjomės, kad mūsų klausys Baltarusijoje ir kai kuriose Europos šalyse bei Rusijoje. Bet pirmaisiais gyvavimo metais dainuodami rusiškai jau pradėjome turus po Baltijos šalis, Prancūzijoje, Vokietijoje. Mums malonu, kad yra toks poreikis, bet savęs keisti dėl kitų nenorime. Jei nepatinka ar nesutinkate su mumis, tiesiog neklausykit… Super Besse negroja lengvos muzikos. Jei norit klausyti Joy Division – tiesiog klausykit Joy Division. (juokiasi).

Lapkričio 26-ąją koncertuosit Vilniuje su Solo Ansambliu.

Taip, būsim tik ką iš koncertų Nyderlanduose ir tikrai laukiam pasirodymo Lofte. Klausėme ir Solo Ansamblio dainų – bus puiku dalintis scena su jais! O šiaip Lietuvoje esame koncertavę jau keletą kartų, bet Loftas yra didelė renginių vieta ir tikimės atrasti ten daug naujų klausytojų. Ir šiaip labai džiaugiamės šiuo koncertu – kiti pasirodymai Lietuvoje būdavo labai underground‘iniai, išskyrus Vilniaus muzikos savaitę. Kone geriausias mūsų koncertas Vilniuje buvo vienas iš tų underground‘inių – klube XI20. Grojome su slovėnų grupe Repetitor, buvo pilna žmonių ir atmosfera buvo puiki.

Na o šįkart, grodami naujiems klausytojams galėsime rasti naują ryšį su žmonėmis, jį užmegzti vietoje. Net jei kai kurie klausytojai ir nesupras dainų žodžių.

Internete:

supersuperbessebesse.com

facebook.com/superbesseband