Radijas iš Palangos gatvės

Prieš metus Vilniuje Palangos gatvėje apsigyveno žmonės, kurių energija pamažu transformavosi į “Palanga Street Radio”. Norint paleisti radiją šiandien nebereikia ieškoti siųstuvo ir kelti jo antenos ant daugiaaukščio kažkur šeškinėje, užtenka gero interneto ryšio ir entuziazmo. Tuo ir pasinaudojo Palangos gatvės gyventojai, sukūrę tai, ką galima būtų pavadinti eksperimentiniu muzikiniu meniniu radijo projektu.

Pradžioje “Palanga Street Radio” savo patalpose rengė ne tik laidas, bet ir vakarėlius su palmėmis ir paplūdimio smėliu bei įvairiais svečiais. Kolektyvo nariai kartais pagrodavo baruose ar parodų atidarymuose, o atšilus orams kavinėje “The Great Tit” startavo ir jų kuruojami ketvirtadieniai, jau susilaukę Vilniaus bohemos dėmesio. Vasaros įkarštyje festivalyje “Sūpynės” buvo įrengta vienos dienos “Palanga Street Radio” pop-up studija, o netrukus “palangiškiai” miškuose atšvęs savo pirmąjį gimtadienį.

Įsijunk palanga.live, spausk play kairiajame virštutiniame kampe ir skaityk pokalbį “Palanga Street Radio” radistais.

Perfrazuojant žinomą posakį, tarsi sakote “Mano namai – mano radijas”. Kas jums yra radijas?

Linas: Atsimenu tą mielą jausmą, kai vaikystėj klausydavau M-1 gyvų transliacijų per raudoną radijo imtuvą, kurį su sese buvom apklijavę lipdukais, o jeigu dar išeidavo prisiskambinti kokio konkurso metu, tai tiesiog patirdavome didžiulį nuotykį. Aš radijo klausau, kai noriu, kad kiti man parinktų muzikinį foną. Kai groja “Spotify” ar “Youtube” automatiniai playlistai, jaučiu ganėtinai šaltą santykį su muzika, bet jei groja radijas, figūruoja bendrumo pojūtis, žinau, kad ir kiti klausytojai šiuo metu girdi tą patį, kad kažkas mąstė, įdėjo kūrybinės energijos ir susuko laidą ar įrašė miksą. Man tai labai svarbu. Žmogiškas faktorius leidžia geriau įsijausti ir susitapatinti, jaustis bendruomenės dalimi. Taip pat, man radijas yra atradimų kanalas, o http://palanga.live būtent ir specializuojasi retesnėje muzikoje, kurios lengvai nerasi masiniuose šaltiniuose.

Man šis projektas kuria tropinio kurorto nuotaiką net prastu žiemos oru (šiemet apie du mėnesius nematėme saulės).

“Mano namai – mano radijas” – gerai pastebėta. Beveik metus teko gyventi ir dirbti šioje nuotaikingoje aplinkoje, kai atsikeli ir, gana dažnai, iš karto priimi rytinės laidos svečią, Mindaugas įduoda kavą ir vaflį. O naktį nuvargęs užmiegi, besiklausydamas iš gretimo kambario transliuojamų “Naktinių Klavišų”.

Mindaugas: Radijas, bendraja forma, man yra romantiška nostalgija iš vaikystės, paauglystės – neišskiriant, ar tai būtų FM bangos, ar internetinis puslapis. Daugiau nei prieš metus žiūrint Carpenter’io “The Fog” scenas su super jaukia radijo studija ant vandenyno pakrantės ir vedėja, kuri savo seksualiu balsu pristatydavo orą ir būsimą kūrinį, galvoj sukirbėjo, jog tai ir yra mano svajonė (nebūtinai pati lokacija)! Jei trumpai, radijas man yra visą meilę muzikai apjungianti medija, kuri, kaip tas vandenynas, sulieja mane su auditorija ir vice versa.

Kaip gimė “Palanga Street Radio” (toliau – “PSR”) idėja ir kas yra šio projekto įkūrėjai?

Linas: Tai buvo bendra trijų draugų svajonė, kuri pradžioje atrodė utopinė, bet prieš metus, besiilsint pajūrio kopose, supratome, kad nereikia per daug mąstyti ir galime tiesiog pradėti nuo juokingai paprastos versijos. Svarbiausia, kad patiems būtų smagu. Padėjo ir tai, kad mūsų aplinkoje tokio reiškinio nebuvo, todėl suintrigavo mintis išrasti kažką naujo ir reikalingo. Taip sutapo, kad mūsų trijulė ne tik mėgo dalintis muzika tarpusavyje bet ir visų įgūdžiai puikiai tiko šiam projektui: Ignas – programuotojas, Mindaugas – grafikos dizaineris, aš – ekonomistas. Taigi, pradžioje pasidarėme radiją sau, o sulaukę palaikymo, ypač iš artimų draugų rato – ADHD, ievaie, Princes, Lakricos, Birutės al. 34, eičeič ir kitų, ėmėme kviesti ir mažiau pažįstamus žmones prisidėti ir kurti internetinę poilsiavietę kartu. Vis akcentuojame, kad “Palanga” yra bendruomenės radijas, taigi labai džiaugiamės, kad jį kuria ir valdo vis auganti, įvairialypė žmonių grupė.

Mindaugas: Manau gimė, nes labai reikėjo ir buvo super tinkamas laikas, žmonės ir erdvė (:

“PSR” ir prisistato kaip bendruomeninis radijas – kokiai bendruomenei skirtos jūsų transliacijos

Linas: Siekiame vystyti ir lokalią Lietuvos bendruomenę, suteikdami pagrindą žmonėms bendrauti, dalintis muzika; ir, taip pat, internetinę bendruomenę, suartinančią su gyvenančiais užsienyje. Transliacijos skirtos visiems, kam patinka radijo turinys, norintiems pasireikšti bei tiems, kam įdomu susipažinti, dalintis. Prieš steigiant, pamanėme, kad Lietuvos muzikinėje erdvėje vyksta idomūs skirtingi dalykai, tačiau jie išsibarstę ir būtų įdomu pamėginti juos sujungti. Daugiausia bendros kalbos randame su vertinančiais atvirą, lengvą požiūrį, nuoširdumą, mokėjimą su šypsena pasižiūrėti į dalykus. Šiuos būdo bruožus stengiamės išreikšti patys ir skatiname kitus tai transliuoti. Manome, tai yra pozityvios, kūrybiškos aplinkos receptas. Taip pat, siūlome pernelyg kritiškai nevertinti savęs ir kitų, kitaip pažiūrėti į “klaidas” ir nukrypimus nuo planuoto rezultato, nes dažnai tai būna tiesus kelias atrasti ką nors naujo. Manau, lavinti tokį požiūrį mūsų visuomenėje labai sveika.

Ignas: “PSR” bendruomenė, kaip ir pats radijas, yra labai daugialypė ir tuo mes labai didžiuojamės. Manau, yra du esminiai motyvai, jungiantys šią bendruomenę.

Pirmas – Lino minėtas atvirumas: tarpžmogiškas, muzikinis ir sakyčiau netgi “ideologinis”. Mes tikim, kad tai labai svarbi savybė, padedanti plėstis, augti ir neužsidaryti burbule – tiek mums patiems, tiek mūsų klausytojams.

Antras motyvas yra “amateur” / “outsider” / “outcast” kultūra. Labai didelė dalis žmonių, kažkaip prisidedančių prie “PSR” veiklos nėra muzikos ar “pramogų verslo” profesionalai. Dažniausiai netgi atvirkščiai – tai žmonės, kurie seniai norėjo užsiimti muzika, bet nedrįso / nežinojo kaip / nerado kompanijos / etc. Kita dalis bendruomenės, galbūt turinti daug metų patirties muzikos industrijoje, atrado mus beieškodami platformos, kuri priimtų ir įvertintų jų skonį ir muzikines kryptis, kurioms galbūt pritrūksta erdvės kituose medijos kanaluose.

Mes stengiamės, kad “Palanga” būtų vieta nuoširdiems eksperimentams ir jos turinį apibrėžtų noras pasidalinti naujais, negirdėtais ir išjaustais garsais.

Mindaugas: Visi garsai, sklindantys iš mūsų projekto, yra skirti visiems. O per vienerių metų gyvavimo laiką pastebėjau, jog labiausiai pritraukia ši platforma tuos, kurie ir patys yra atviri skirtingai muzikai ir keistiems garsiniams nusivažiavimams bei mėgsta būti nustebinti kiekvieną kartą įsijungus radiją.

Daina: Mano akimis “Palanga” skirta žmonėms, kuriems tai, kas groja šiuolaikiniame radijuje ar televizijoje, nelabai patinka ir jie yra linkę palavinti savo ausį labiau. Taip pat tiems, kurie nori kūrybiškai save išreikšti per sąlytį su muzika ir “Palangos” žmonėmis.

Ieva: Manau, Ignas apčiuopė labai svarbius momentus, darančius “Palangą” savita ir reikalinga. Nuo savęs pridurčiau, kad terpė, kurioje linijos tarp bendruomenės, kuriančios “Palangą”, bei bendruomenės, kuriai “Palanga” kuriama – stipriai išblukusios. Nėra apibrėžtos statiškos auditorijos ir apibrėžto statiško kūrėjo – jie dažnai mainosi vaidmenimis, o tai sukuria labai gražią aurą požiūrių ir patirčių dalinimuisi. O jei taip visai įremčiau save į kampą ir pasistengčiau atsakyti, kam transliacijos skirtos, turbūt atsakyčiau – žmonėms, nebijantiems būti vulnerable, negalvojantiems, kad viską jau žino, nesislepiantiems už savo paveikslo ir turintiems atvirą širdį.

Kaip sudarote savo programą? Ji gana abstrakti ir judri, kokie programos tinklelio kriterijai?

Mindaugas: Visa programa vystosi, evoliucionuoja savaime įtraukiant bendruomenę. Muzikinis turinys dažnai gali priklausyti ir nuo įvairiausių skirtingų pašalinių veiksnių: oro tą dieną, metų sezono ar paros meto. Man pačiam labai svarbu, jog visada programoje atsirastų naujo turinio, dėl to apsiimu turbūt 68% laidų kuravimu, o naktimis negaliu sustot ieškot naujos muzikos ir tvarkyti atsiųstų įrašų ((:

Linas: Stengiamės paįvairinti programą, nes ir patiems, ir klausytojams taip įdomiau. Bet nedarome to padrikai, turime apsibrėžę kryptį ir žmones, kurie įdeda didžiausią muzikinį indėlį, parenka programas, eiliškumą, prižiūri naujų laidų atsiradimą, kad eteris skambėtų suderintai. Tuo pačiu, siekiame būti atviri naujai pasiūlytiems garsams. Žodžiu, nuolat ieškome balanso.

Ignas: Man atrodo, jog svarbus kriterijus yra laidų autorių intymumas su savo laidos turiniu. Kai žmonės atsiunčia savo miksus ar siūlo laidas, visada klausiam “Apie ką tai?”. Ne todėl, kad viskam reikia gilaus koncepto, bet todėl, kad norim, jog muzikoje atsispindėtų individualus santykis su ja, kas gali turėti labai daug formų: tiek rimtų, tiek – dažnai – juokingų.

Norim turinio, kuris atsiskirtų nuo pseudo-asmeninės muzikos iš algoritmais sugeneruotų rekomendacijų ar “mano visi draugai klauso muzikos stiliaus X, todėl aš irgi klausau stiliaus X, bet iš tikro net nelabai suprantu, kodėl (ir ar išvis) man jis patinka”.

Pagal jūsų veiklos lauką, panašu, jog turite daug bendro su meno scena. “PSR” nėra įprastas media kanalas, greičiau meninis projektas?

Linas: Taip, šį projektą vystome ne komerciniais tikslais, o labiau kaip vieną didelį kolektyvinį meninį projektą. Dalyviai turi laisvę išlieti savo fantaziją kurdami laidas ar miksus, egzistuoja gana lankstūs kriterijai.

Bet, iš esmės, visas projektas suderintas skambėti kaip tikras radijas. Įrašinėjame džinglus, kartais “pravedame” žinias, apžvelgiame “Nelaimių Pusvalandį”, svajojame įsirengti vielinį radijos telefoną interaktyvioms laidoms, tokioms kaip “Sveikinimų Kotletai”. Likdami nekomerciniai, galime daryti tai, kas patiems smagiausia ir kur jaučiame vertę. Galbūt ir klausytojui tuomet gali būti įdomiau. Iš tiesų, labiausiai vertinu net ne meninę dalį, bet galimybę susipažinti ir bendrauti. Taigi, “Palanga” – gana įvairialypė: meninis projektas, medijos kanalas, bendravimo priemonė.

Mindaugas: Nenorėčiau šio projekto statyti į “meno” ar kitokias ribas. Man svarbiausia emocijos ir kaip jos sujungia skirtingiausius žmones. Tikiuosi, žmonės juokiasi, linguoja, valgo ledus, kasa didelį griovį naktį, mylisi ar net verkia, klausydamiesi Palangos gatvės radijo, o ne bando suprasti, kiek tai atitinka kažkieno skonį ar juo labiau, ar tai yra menas ar (tik) pop-muzika.

Daina: “Palanga” tampa meniniu projektu tuomet, kai prie įprastų muzikinių radijo renginių prisideda žmonės, norintys tą pačią idėją perteikti skirtingomis medijų platformomis. Kadangi “Palanga” naudoja muziką, kaip bendravimo priemonę, o ne produktą, ji tampa ne įprastu muzikos kanalu. Būdama atvira žmonių iniciatyvai, ji tampa gyvu vis kintančiu organizmu, kurio ribos nėra apibrėžtos, todėl “Palangos” radijo mąstas nuolat keičiasi.

Ieva: Gal kada retrospektyviai bus paprasčiau įvertinti “Palangos” radiją kaip meninį projektą, o šiandien gera galvoti apie radiją ne tiek kaip apie meną savaime, kiek apie terpę jam užgimti – tai suteikia tam tikro lengvumo.

Kokius sau įdomius kultūrinius-meninius judesius pastebite aplink?

Linas: Po ekonomikos bakalauro studijų kažkodėl nusprendžiau išmėginti jėgas finansų audito srityje. Sunkiai kankinausi šioje sausoje terpėje, taigi dabar be galo džiaugiuosi turėdamas šansą susipažinti ir turėti reikalų su spalvingais, lakios fantazijos žmonėmis. Mane žavi su menu tiesiogiai nesusijusių žmonių noras bei gebėjimas kurti. Taip pat, labai įdomu, ką daro “Rupert” – jų rezidencijos, parodos, alternatyvios edukacijos programa. Muzikinėje erdvėje ryškiai šviečia “Secret Thirteen”. Taip pat, Matas Aerobica ir jo bendruomenės kuriamas magiškas festivalis “Braille Satellite” bei planai įsteigti DIY kultūros centrą Naujojoje Vilnioje. Daug virsmo matau Kaune – kuriasi naujos kultūrinės erdvės, atsiranda iniciatyvos kaip “Kabinetas”, “Kitokia grafika”, “Vaporwave Kaunas”.

Lietuvoje matau visokeriopą vystymąsi – per paskutinius 10 metų įvykęs pokytis verčia iš tapkių. Kaip sakė Petras Vileišis: “..dirbkime tik kultūros ir ekonomikos darbą, o kai visa to padaugės, tai ir politikos atsiras savaime”. Man be galo smagu, kad į Lietuvą gyventi sugrįžta talentingi žmonės, matydami, kad čia jau vyksta įdomus ekonominis ir kultūrinis gyvenimas. Iš radijo narių šiemet re-emigravo fotomenininkas Visvaldas Morkevičius, muzikantas Tomas Narkevičius. Matau, kaip tokie pasaulietiški, atviri ir nuoširdūs žmonės aplink save kuria gerą aurą, generuoja įdomias mintis, pritraukia dėmesį ir įkvepia veiksmams. Dėl viso to, man pačiam darosi vis smagiau čia gyventi.

Kitas aspektas – masinis kultūrinės erdvės susirišimas su internetu. Šviesolaidis ir delninukas leidžia natūraliai bendrauti, kurti, dalintis muzika ir idėjomis su draugais nuo Gdansko iki Rio. Lietuvos geografija kultūros kontekste tampa nebe problema, o neištyrinėta galimybė.

Ignas: Džiaugiuosi padidėjusiu veiksmu “XI20” (bent jau taip jaučiasi) ir tuo, kad dabar ten galima išgirst ir elektronikos. Man graži “Ghia” iniciatyva / bendruomenė.

Daina: Jaučiu, po truputį Vilniuje atsilaisvina žmonių klubai. Jaunimas pradeda labiau atsipalaiduoti ir nebevaržyti savo kūno judesių. Vakarų Europos šalyse atėjus į klubą pamatysi bet kaip šokančius ir to nesigėdijančius žmones, o čia, Vilniuje, dar yra labai daug susikaustymo, bet po kąsnelį tirpsta ledai. Gal atitrūksime nuo grandinės ir pradėsime mėgautis savo gyvenimu.

Mindaugas: Labai pritariu Dainai, eikim šokti – geros muzikos jau pilna aplink!

Kur geriausiai jaučiatės Palangoje, gatvėje ar radijuje (on air)?

Linas: Geriausiai jaučiuosi, kai įsijungiu mūsų radijo transliaciją kaip foną, skubėdamas kur mieste arba būdamas užsienyje. Tuomet galiu iš klausytojo pusės pažinti šį projektą, pajausti ryšį su bendruomene ir pasimėgauti. Ypač mėgstu išgirsti naujų “palangiškių” muziką – tokiais momentais tikrai suprantu, kad paleidome beibį į pasaulį ir dabar jis jau pats gyvena ir evoliucionuoja.

Mindaugas: “Palanga” yra visur, visur yra linksma ir gera, ir smagu.

Daina: “Palangoje” selektindama muziką naujoms laidoms arba džemindama su “blynkepe” (past. – DJ kontroleris “Serato BeatMix 2”) ar “Roland’u”.

Vytas: Palanga changed my life.

Ieva: Gal kai kepame vaflius arba gaminame vakarienę, kas nors groja arba šiaip klausomės radijo ir būna tokių šiltų akimirkų, kai sau viduje suprantu, jog tampame artimais, o laikas kartu – brangus.

Pradėjote kuruoti savo ketvirtadienius vienoje Vilniaus vietų, grojote parodos atidaryme, dalyvavote ir festivalyje “Sūpynės”. Turite daugiau ateities planų?

Linas: Turime daugiau idėjų ir pasiūlymų negu laiko ir galimybių juos įgyvendinti. Archyvuose dulka įrašai, kurių nespėjame redaguoti, laukia žmonės, norintys pasidalinti savo garsų atradimais ir idėjomis. Taip pat norime daugiau padirbėti su tokiais tarptautiniais projektais, kaip kovo mėnesio transliacija “Canal Bruxelles” su Forgotten Plants, ugne&maria ir Chris Ferreira. Mąstome apie bendrą erdvę kūrybiniam darbui, matydami, kad tai jau faktiškai vyksta mūsų namuose. Žiemą darėme “Ableton” ir picų workshopą, ketiname ir vėl jį kartoti.

Iš solidesnių darbų ir planų – įsteigėme VŠĮ, gavome paramos gavėjo statusą. Sukūrėme savo “Patreon” puslapį kuriuo galima kas mėnesį aukoti pasirinktą sumą radijo išlaikymui. Norime surinkti lėšų patalpų nuomai ir įrangai, laidams, kurie plyšinėja kaip pasiutę. Tai darome, kadangi iki šiol projektą vystėme asmeninėmis lėšomis, privačios erdvės ir laisvalaikio sąskaita, tačiau taip galėjome gyvuoti tik ribotą laiką. Nežiūrint to, mums tai nesukliudė per 12 mėnesių tik iš entuziazmo sukurti tiek daug: skaičiuojame 157 suredaguotus įrašus su custom artwork’ais savo “Mixcloud” paskyroje, 8 gyvai transliuotus audiovizualinius pasirodymus iš įvairių Lietuvos miestų ir vieną iš Briuselio. Iš viso Palangos radijo projekte kūrybiškai prisidėjo virš 80 žmonių. Man tai yra įspūdingi skaičiai, žinant, kokiomis kukliomis sąlygomis gyvavome. Įgavę finansinį pagrindą, galėsime ir toliau aktyviai vykdyti šią veiklą, išsinuomoti tinkamas patalpas, priimti svečius, įsigyti radijai reikalingos technikos, pvz., CDJ grotuvus ar patefonus.

Suprantame, norint pritraukti aukų, reikalingas pasitikėjimas ir skaidrumas, tad įsipareigojome kas ketvirtį teikti finansines ataskaitas visiems rėmėjams. Pasisėmę patirties iš darbo įvairiuose sektoriuose, norime kuo struktūriškiau ir skaidriau sustyguoti šią spalvingą organizaciją, plėsti bendruomenę ir padėti įdomiam turiniui pasiekti klausytojų ausis.

Mindaugas: Linas daug paminėjo, aš tik pridėsiu, jog planuose yra sugalvoti sprendimą, kad naujasis gyventojas Maksas nesugraužtų “Palangos” radijo laidų. Visi, žinantys gerą sprendimą, siųskite atsakymus į palanga.ceburek@gmail.com. Ačiū!

Internete:

facebook.com/palangastreetradio

palanga.live