Cezario pjūvis Motinai

Galbūt pastebėjai Vilniaus gatvėse juodai baltus plakatus su užrašu “You will be recorded”? Lapkričio pradžioje į virtualią redakcijos pašto dėžutę įkrito laiškas nuo… Motinos, kuriame rašoma: “Paleidom neseniai singlą iš savo naujo albumo. vadinasi “Caesarean Section”. Aštrus ir intensyvus “pjūvis” sudomino, sutarėme dėl interviu – mūsų eteris atviras naujiems dariniams. Apie Motiną visiškai nieko nežinome, tačiau taip dar įdomiau.

Būtent šiandien pasirodo debiutinis projekto albumas “You Will Be Recorded”, o mes kalbamės su Motina.

Kas yra Motina? Ar kada nors sužinosime jos tapatybę?

Motina yra muzikinis/vizualinis projektas. Ši idėja ir jos vystymas prasidėjo prieš porą metų, bet viskas užsitęsė, nes sugedo mano kompiuterio kietasis diskas ir visi failai dingo. Tuo metu šiaip buvo keistas laikotarpis gyvenime. Kietojo disko praradimas su visa muzika buvo cherry on top ir atrodė didžiausia tragedija. Bet tragedijos inspiruoja. Daugeliui įvairių projektų ir kūrinių buvo daugiau nei penki metai ir kai kurių jau net nebeprisimenu. Šiaip ne taip pavyko atgaminti svarbiausius kūrinius, bet visa tai buvo tik loopsai ir semplai, o ne konkretūs projektai. Kadangi labai norėjosi tęsti tai, ką buvau sugalvojęs, išsisukau iš situacijos ir pavyko atkurti viską, ką norėjau. Iš to, ką atgavau, žinoma, su savais apribojimais, pavyko sulipdyt albumą. Saugokit savo failus! Viskas prasidėjo kaip vieno žmogaus projektas, bet dabar jau esam keturiese. Tapatybių neslepiam, bet jei nežinot, vadinasi ir nesvarbu. Anksčiau ar vėliau sužinosit.

Pirmasis pristatytas kūrinys vadinasi “Cezario pjūvis” – kam ir kodėl jis buvo atliktas?

Cezario pjūvį atlikom Motinai, “išgimdėm” albumą ir pirmą singlą. Instrumentinį takelį jau kurį laiką turėjau, o žodžių – ne. Kažkodėl tuo momentu pasirodė logiška pavadinti instrumentalą “Caesarean Section”, nes jis tiesiog taip man skambėjo – kaip cezario pjūvis. Didžioji dalis kūrinių iš pradžių turėjo tik pavadinimus, o žodžiai buvo parašyti daug vėliau.

Chemistry!!!” – komentaras po šiuo klipu. Jo vaizdiniai išties gana “rūgštūs”. Ką Motina iš tikrųjų vartoja?

Informaciją.

Vienas komentatorių apie pirmąjį video: “Kažkoks defgripsas prodidžis!” Jūsų bandcamp’e yra daug įvairių tag’ų: experimental avant-garde electronic glitch noise post-industrial psychedelic punk. Kurie jų artimiausi Motinai?

Žanrai ir tag’ai skirti patiems klausytojams susiorientuoti ir sudėti viską į tam tikrus rėmus – tam, kad būtų lengviau suprasti, surasti ir kategorizuoti. Visi taip darom ir jokiais būdais nereiškia, jog tai yra blogai. Nenorim ir nebandom proaktyviai priskirti savęs prie kažkokio žanro ar judėjimo, norim daryti tai, ką norim daryti. Turbūt pagrindinė intencija – išgauti stiprią reakciją iš klausytojo. Nemaža dalis grupių, kurias tenka matyti gyvai, tiesiog groja, o publika tiesiog linksi. Norisi paliesti žmones stipriau, išgauti intensyvesnę emociją, pozityvią ar negatyvią. Norėtųsi, jog žmonės, paklausę mūsų muzikos gyvai ar namie, jaustųsi tarsi užvartoję “informacijos”. O kalbant apie patį skambesį, šįkart gavos taip, kitą kartą galbūt bus visiškai kitaip, tačiau labai inspiruoja panko, psikodelikos, shoegaze, free jazz ir industrinės muzikos ethos. Bet, galų gale, kūryba yra ieškojimas. Niekada negali žinot, ką ateitis atneš ir ką pats į ją nusineši.

Nustebino žymios satanistės menininkės Shaltmira atsivertimas į krikščionybę. Ką apie tai galvoja Motina? Koks jos tikėjimas?

Tikime vidine stiprybe ir visiška saviraiška. Nesame religingi, bet nesame ir suinteresuoti kitų menininkų asmeninėmis detalėmis.

Kas, jūsų nuomone, Lietuvos muzikoje galėtų užimti Tėvo vietą? Juk tikrai ne Tavo Tėvo Tėvai pasivadinęs didžėjus…

Jau turim country tėvą.

Debiutinis albumas pavadintas “You Will Be Recorded” – ar tai turi ką nors bendro su asmens duomenimis?

Turi daug bendro. Tave visur visą laiką įrašinėja ir renka apie tave informaciją. Kažkada su draugu skaitėm “Google Chrome” terms and conditions ir radom punktą, jog informacijos rinkimo metodai gali keistis bet kada ir Gūglas neprivalo tavęs informuoti ar atsiklausti. Ir tu su tuo sutinki. Vėliau susiduri su fenomenu, kai kalbi apie, sakykim, programavimą ir savo telefone bei kompiuteryje pradedi matyti reklamas apie būtent tai. Apskritai, jei kažkas yra nemokama, tai dažniausiai tu esi produktas. Dažnai informaciją apie save atiduodi nevalingai, kaip ir savo noru, bet ne visai. Albumo pavadinime taip pat figūruoja desperatiškas noras likti prisimintam ir kažkaip įrašytam į istoriją. Kitaip tariant, neišnykti. Yra tekę girdėti, jog miršti du kartus – kai miršti fiziškai ir kai paskutinį kartą kažkas pasako tavo vardą. Kažkada dar mąsčiau, kad galbūt tam tikru perkreiptu būdu save įamžini susikurdamas, pavyzdžiui, socialinės medijos paskyrą, ar skelbdamas visur savo vardą, pavardę ir asmenines detales. Skamba groteskiškai ir keistai, kai paskaitai jog feisbukas turi 2 milijardus anketų, kurių naudotojai yra mirę. Savotiški modernūs antkapiai, ant kurių “sienos” gali parašyti “RIP”. Galima plėstis daugiau, bet nesinori visų kortų atskleisti.

Kas padeda Motinai išgyventi?

Ateitis, praeitis ir dabartis.

Ar Motina pasiruošusi išeiti į sceną, ar tai – tik naminis projektas?

Kol kas – naminis, bet virinam, ruošiamės scenai. Norisi, kad visas projektas skambėtų kaip vienas vienetas, o kadangi pakankamai neseniai pradėjom repetuoti, viskas dar labai šviežia. Bandysim ištransliuoti energiją kuo tyriau. Neturėkit lūkesčių, bet gyvų pasirodymų ateityje tikrai bus.

Internete:

motina.bandcamp.com
instagram.com/motinamotin
facebook.com/motina4
soundcloud.com/motina4
youtube.com/channel