Paskutinis Jemek Jemowit gundymas (Vilniuje)

[ SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION ]

Renginių serija “I Lost My Leather Jacket”, iš senamiesčio rūsių sėkmingai persikėlus į naująją rezidenciją prie geležinkelio, sugrįžta dar vienam šokiui. Konceptualius judesius išlaužti kvies jau šeštą kartą į Lietuvą atvykstantis Jemek Jemowit – Vilnių jis pasirinko kaip paskutinę prieš karjeros pertrauką.

1986 m. Gdynėje gimęs Ziemowit Nowak yra geriau žinomas kaip jo alter ego, goth glam pogrindžio muzikantas Jemek Jemowit. Šiuo vardu jis koncertavo tokiuose festivaliuose kaip Berlyno “Pop Kultur” (2017), Graco “Steirischer Herbst” (2018) ir kultiniame “Fusion Festival” (2019). Jo kūryba sulaukė tokių leidinių kaip „Vice“, Vokietijos nacionalinių transliuotojų ARD ir WDR spaudos dėmesio.

2011 metais Graikijos leiblas „Fabrika Records” išleido debiutinį Jemek Jemowit albumą „Zemsta“ (“Kerštas”). Minialbumas „Tekkno Polo“ buvo išleistas 2013-aisiais Lenkijos nepriklausomoje leidykloje „Oficina Biedota“. Debiutuodamas kaip repo atlikėjas albume „Jemek Jemowit is Doktor Dres“, Jemek pasuko link senosios mokyklos hiphopo, trap ir EBM skambesių su anarchistiškais dadaistiniais tekstais. Neoninės rožinės spalvos vinilą 2015 m. išleido Berlyno “Martin Hossbach” leiblas. Kitamet EP „wróg publiczny nr. 1“ (“visuomenės priešas nr.1”) atlikėjas grįžo prie savo „tekkno-polo“ temos, šįkart kiek agresyvesnės ir antipatriotiškesnės, atsižvelgiant į politinę situaciją Lenkijoje.

Iškart po 10 metų jubiliejaus scenoje jis tapo gyvenimą teigiančiu satanistu ir sukūrė pankišką pamokslą šokiniu elektro ritmu savo trečiajame studijiniame kūrinyje „Das Satanische Album“. 2018-aisiais LP išleido “Cleopatra Records” ir “Reverend Campanelli Records”. Po kelių metų pastarasis leiblas išleido atnaujintą protesto dainų duologiją “Tekkno Polo x wróg publiczny nr. 1”.

Naujausiame albume “Legenda Zygmunt Blask” (2021) kūrėjas pasakoja įsivaizduojamos lenkų glam roko žvaigždės Zygmunto Blasko istoriją. Albumas nukelia į septintojo dešimtmečio komunistinę Lenkiją, sukeldamas klausimų apie socialinę ir politinę situaciją šalyje šiandien.

2022-ųjų pabaigoje paskelbei pertrauką nuo koncertavimo ir muzikavimo. Kodėl nusprendei „pristabdyti“ Jemek Jemowit ir ką Ziemowit Nowak darys be savo ilgamečio sąjungininko?

Muzikuoju jau daugiau nei 15 metų. Supratau, kad kažkaip įstrigau įrašinėjimo > leidybos > koncertų rate. Mano nuomone, šis šiuolaikinės pop ir pogrindžio kultūros mechanizmas yra pasenęs. Vienintelis būdas pabėgti iš voverės narvo yra radikaliai viską nukirsti ir persikrauti mano gerbėjų pageidaujamam sugrįžimui.

Ką galėtum pavadinti ryškiausiu Jemek Jemowit muzikinės karjeros akcentu iki šiol?

Viena vertus, „komercinės“ (tarsi) sėkmės, tokios kaip lenkiškos virtuvės ir alkoholikų himnas “B.I.G.O.S.” (2013) arba naujosios bangos klasika “Zemsta” (2011), kita vertus, mano ne tokie virusiniai darbai. Nusprendžiau viską mesti 2022-aisiais, kad nepasitraukčiau nesėkmingais metais, o tada, kai pasiekiau piką: mano bendradarbiavimas su satanistu Jex Blackmore tarptautinės Save Abortion dienos proga, velniško kūno apsėdimas, ir mano naujausias muzikinis klipas, sukurtas bendradarbiaujant su medijų menininku Krzysztof Honowski, sovietinės propagandos kūrinys „P.Z.P.R. (Borusiade Remix)“, mano nuomone, buvo mano karjeros akcentai.

Prieš keletą metų išleidai albumą „Legenda Zygmunt Blask“ apie išgalvotą lenkų glam roko žvaigždę Zygmunt Blask. Albumas nukelia mus į septintojo dešimtmečio komunistinę Lenkiją, sukeldamas klausimų apie socialinę ir politinę situaciją šalyje šiandien. Kadangi ne visi suprantame lenkiškai, ar gali pakomentuoti šiuos klausimus?

Lenkijoje daug kartų istorija kartojosi. Dabartinė Lenkija, vadovaujama Jarosław Kaczyński ir jo gaujos, nuo 2015-ųjų kuria paralelinį ankstesnės sovietinės Lenkijos modelį. Vyresnėms kartoms tai atrodo netgi blogesnis scenarijus, nes propagandos mechanizmas daug geriau veikia su socialinės žiniasklaidos platformomis ir vaizdo manipuliavimo galimybėmis.

Tau buvo 3-eji, kai 1989 m. buvai perkeltas iš Gdynės į Berlyną. Užaugai Berlyno Gropiusstadt rajone, kuriame blokiniai namai primena daugelį Rytų Europos miestų. Ar tai buvo gera aplinka augti?

Buvo gerai, bent jau dabar esu „Jemekas iš rajono“ ir man nereikia klastoti savo prastos kilmės, o tai Berlyne šiuo metu labai madinga.

Augdamas matei miesto (r)evoliuciją ir tai iš Ziemowit’o išugdė Jemek’ą. Kokie tavo ryškiausi paauglystės prisiminimai?

O brangusis, mano paauglystė ir jaunystė buvo vienas didelis košmaras, pilnas narkotikų, alkoholio, lytinių kelių plintančių infekcijų ir sąmonės netekimų.

Kas tapo pirmąja kibirkštimi, įžiebusia tavyje Jemek Jemowit?

Būdamas 14-os žiūrėjau “Velvet Goldmine” ir svajojau apie tokią tikrovę. Jei atvirai, maniau, kad režisierius išgalvojo glam rock muziką, net nežinojau, kad tai – ’70-ųjų muzikos žanras. Mano pasiteisinimui, tuo metu dar nebuvo wikipedijos. Šiaip ar taip, prisimenu, kad man buvo 14 metų ir vienas namuose karaokinau “Velvet Goldmine” garso takelį.

Prieš kokius 10 metų viename interviu sakei, kad niekada nesijautei vokiečiu, o sendamas pradedi jausti naivią nostalgiją tėvynei. Kaip šiandien lenkas gyvena Berlyne? Niekada negalvojai grįžti į P.Z.P.R.?

Oi. P.Z.P.R. buvo komunistų partija, valdžiusi Lenkijos Liaudies Respubliką kaip vienpartinę valstybę 1948–1989 m. Aš tikrai planuoju ją sugrąžinti, bet į ją negrįžti. Berlynas tikrai gera vieta gyventi. Bėgant metams gyvenimas darosi tikrai patogus, nebėra rasistinių juokelių apie lenkus, vagiančius automobilius. Jokių skundų.

Kažkada seniai Berlyno pogrindžio sceną apibūdinai kaip didelį chaotišką vampyrų klubą – daug žmonių susitinka tik naktį, palaiko vieni kitus, o klubai ir barai moka apgailėtinus grašius. Kaip sekasi šiandien, kai Berlyno naktinis gyvenimas tapo vienu svarbiausių miesto turizmo objektų?

Omg, tikrai. Pandemija labai stipriai paveikė Berlyną, visi tie vampyrai straglino, kaip nusidaužti niekur neišeinant, kaip paprasčiausi narkomanai. Be klubinio konteksto kai kurie jų buvo priversti pripažinti esą tik alkoholikai ir narkomanai.

Beveik prieš 11 metų pirmą kartą atvykai į Vilnių. Vienintelis dalykas, kurį tuo metu žinojai apie Lietuvą, buvo keletas istorijų apie Adomą Mickevičių. Nuo to laiko daug kartų grojai Lietuvoje. Kas labiausiai įsiminė?

Jei atvirai, nieko konkretaus. Tiesiog prisimenu savo geriausius pasirodymus ir labai laukiu. Tai tikrai TA vieta mano atsisveikinimui. Žmonės Vilniuje visada tokia dėkingi ir dėmesingi, bet tuo pačiu girti ir juokingi. Kur dar galite gauti tokį neįmanomą derinį?

Nuo to laiko daug kas pasikeitė. Pavyzdžiui, vieta Vilniuje, kurioje grojai pirmą kartą, vadinosi “Gorky” rusų rašytojo Maksimo Gorkio garbei. Šiandien kruvinos Rusijos agresijos Ukrainoje metu tai neįsivaizduojama. Kaip manai, ar rusų kultūrą reikėtų visiškai atšaukti?

Visiškai ne. Jei tai padarysite, prašau, taip pat atšaukite ir mano muziką, nes dainuoju lenkiškai, Andrzej Duda, Mateusz Morawiecki ir Jarosław Kaczyński velnių būrio kalba.

Paskutinį kartą koncertavai Berlyne, o dabar tai bus paskutinis pasirodymas Vilniuje. Lietuvoje turime vieną popdainininką, kuris jau daug metų rengia atsisveikinimo šou. Ar tai pigus Jemek’o triukas pritraukti daugiau žmonių?

Po velnių, čia tu mane prigavai ^^ .

Internete:

jemek.net

facebook.com/Jemekjemowit

instagram.com/jemek_jemowit/

jemekjemowit.bandcamp.com

youtube.com/JemekJemowitTV

[ ENGLISH VERSION ]

In the end of 2022, you had announced a break from performing and making music. Why did you decided to „pause“ Jemek Jemowit and what Ziemowit Nowak gonna do without his long-standing ally?

I‘m doing music now since over 15 years. I realized that somehow I get stuck in the wheel of recording>releasing>performing. In my opinion an outdated mechanism in modern pop und underground culture. The only way to escape from the squirrel cage is to radically cut and recharge for a – for my fans^^ – desirable comeback.

What would you call the highlight of Jemek Jemowit music career so far?

On the one hand the „commercial“ (as if) successes such as polish cuisine and alcoholics anthem B.I.G.O.S. (2013) or new wave classic ZEMSTA (2011) and on the other my less viral works: I decided to quit in 2022 to not quit in a fail year rather when it hits the peak: My collaboration in September with satanist Jex Blackmore for the International Save Abortion Day, a diabolic body possession, and my latest music video in collaboration with media-artist Krzysztof Honowski, the soviet propaganda piece „P.Z.P.R. (Borusiade Remix)“, been in my opinion my career highlights.

Few years ago you’d released “Legenda Zygmunt Blask” album about fictional Polish glam rock star Zygmunt Blask. The album transports us to communist Poland in the 1970s, evoking questions about the socio-political situation in the country today. Since not all of us understand Polish, can you comment on these questions?

Poland has a lot of history repeating. Current Poland under Jarosław Kaczyński‘s and his pack‘s leadership shows since 2015 a parallel model to soviet Poland back in the days. Older generations call it even as a worse scenario, since propaganda mechanism are working much better with social media platforms and image manipulation possibilities.

You were 3 year old, when you were moved from Gdynia to Berlin in 1989. You grew up in Gropiusstadt, which block houses remind many East Europe cities. Was it a good setting to grow up?

It was ok, At least I’m now “Jemek from the block” and don’t need to fake a poor background since it’s very hip at the moment in Berlin.

While growing, you’d seen the (r)evolution of the city and it fostered Jemek out of Ziemowit. What are your brightest teenage memories?

Oh dear, my teenage and young adultism been one only nightmare lol full of drugs, alcohol, STIs and black outs.

What was the first spark that lighted up Jemek Jemowit in you?

When I watched Velvet Goldmine being 14 I‘ve been daydreaming about that kind of reality. Tbh I thought the director made up Glam Rock music, I didn‘t even know it‘s a 70s music genre. That time there was no wikipedia – for my excuse. Anyhow, I remember being 14 and karaoking home alone thru the Velvet Goldmine OST.

Some 10 years ago you’d said, you never felt yourself a German and getting older evokes a naive nostalgy for your homeland. How’s the life of Polishman in Berlin today? Never thought about coming back to P.Z.P.R.?

Oops. P.Z.P.R. was the communist party which ruled the Polish People’s Republic as a one-party state from 1948 to 1989. I definitely plan to bring it back but not coming back to it. Berlin is really a good place to stay. The life for poles get really comfy thru the years, there are no more racist jokes about polish people stealing cars. No complains.

Long time ago you’d described Berlin underground scene as a big chaotic vampire club – lots of people meetings at night only, supporting each other and venues paying miserable fees. How it’s going today, when Berlin night life became one of the most important city tourist objects?

Omg definitely. The pandemic hit Berlin really hard, all that vampires struggling where to get fucked up without outing themselves as simple drug addicts. Without the club content some had to realize being just alcoholics and junkies.

Almost 11 years you’d come to Vilnius for the first time. The only thing you knew about Lithuania at that time, were few stories about Adam Mickiewicz. Since then you’d played in Lithuania many times, so you should have learned more things about the place. What do you remember the most?

Tbh nothing specific. I just remember having my best shows and I‘m totally looking forward. It‘s definitely THAT place for my farewell. The crowd in Vilnius is always so grateful and focused but still drunk and funny. Where else can u get such impossible mix?

Much changed since then. For example, venue, you’d played for the first time was called Gorky after Russian writer Maxim Gorky. It is unimaginable now during bloody Russian aggression in Ukraine. What do you think, should Russian culture canceled totally?

Absolutely not. Please if u do – also cancel my music since it‘s in polish, the language of evil squad Andrzej Duda, Mateusz Morawiecki and Jarosław Kaczyński.

You’d played the last gig in Berlin, now it’s gonna be the last performance in Vilnius. We have one pop singer in Lithuania, who’s doing farewell shows for the last 5 years. Is that Jemek’s cheap trick to attract more people?

Damn, u got me here^^