Vienos vietos nuotykis su “Draugai draugams”

Nors, atrodytų Vilniaus naktys pastaraisiais metais jau perpildytos elektroninės muzikos renginiais, atsiranda tiek naujų vietų (pvz., vienas ryškesnių šio sezono blyksnių “Draugų vardai”), tiek naujo turinio – netrukus savo 3-ąjį gimtadienį minėsiantys promouteriai “Draugai Draugams”. Panašu, naktinio gyvenimo bendruomenė išties pasiilgusi draugiškumo ir bendrystės.

Kiemo ir baro draugai: Bartas Michailovičius, Benas Bužinskas, Robertas Sriubaitis ir Paulius Romaška prieš kelis metus sugalvojo savo draugams surengti vakarėlį ne visai įprastoje vietoje, o viskas baigėsi tuo, kad šiandien jų organizuojami “Draugai draugams” sutraukia šimtus, o kartais ir tūkstančius žmonių. Sausio 20-21 dienomis renginių serijos gimtadienis vyks net dviejose lokacijose – muziejuje bei teatre. Be to, kad “Draugai draugams” vyksta įvairiose, mažiau nutrintose erdvėse, jų renginiuose dažnai groja mažai žinomi vardai, todėl čia šoka tiek mėgstantys įdomesnius sąskambius, tiek naujų talentų ieškantys didžiųjų klubų skautai. “Draugai draugams” svečiai iš užsienio taip pat pasižymi ne tiek skambiais vardais, kiek skambia muzika. Gimtadienyje lankysis skrajojantis olandas Young Marco, ne vieną hitą pernai sukalęs jo tautietis Tjade bei tarp Prancūzijos ir Brazilijos migruojanti scenos kosmopolitė Flo Massé.

Su “Draugai draugams” skambesiu galima susipažinti paklausius jų radijo podkęstų, o su mintimis susipažinti šiame pokalbyje.

Nuo kokio kūrinio pradedam pokalbį apie draugus?

Tegul būna legendinio Tony De Vit remiksas, kurį lydi labai groovy ritmas, catchy vokalas ir pozityvi energija. Tyras „Draugai Draugams“ nakties gabalas.

Kada ir kaip pirmą kartą supratote, kad draugai – draugams?

„Draugai Draugams“ gimė prieš 3 metus keturių draugų dėka. Jau nuo pat ankstyvos paauglystės visi esame geri draugai. Kažkada kartu augome tame pačiame kieme, vėliau kartu sukomės tame pačiame bare. Laikas bėga, bręstame keičiamės ir mes. Kiekvienas atrado naujus pomėgius, užmezgė naujas pažintis, bet nuo ankstyvų dienų puoselėjama draugystė niekada nesubyrėjo ir išliko tokia pat stipri kokia ir buvo.

Prieš kelis metus susitikę pradėjome aptarinėti neseniai įvykusius ir aplankytus renginius, dalijomės mintimis ir įžvalgomis, kas kiekvienam mūsų buvo įspūdingiausia, kas galėtų būti kiek labiau patobulinta ir nušlifuota. Visi turėjome tiek minčių, kad galiausiai nusprendėme išbandyti sukauptą patirtį naktiniame gyvenime surengdami uždarą vakarą draugams, giminėms, kolegoms, draugų draugams.

Ko pritrūko ir/ar kas nepatiko, kad panorote pradėti savo renginių seriją, kur galėtumėte tobulinti ir šlifuoti šiuos trūkumus?

Ko gero, nuolatinės tos pačios lokacijos mums pasirodė esminiu trūkumu. Kitaip tariant, atsibodo klubo sienos. Tuo metu Vilniuje turėjome tik porą naktinių vietų, kur galėdavome nueiti savaitgaliais. Dabar šokių aikštelių situacija žymiai geresnė. Vargu, ar dabartiniu laikotarpiu būtume nusprendę kurti savo renginius, kai turime tiek pasirinkimo mieste.

Puse lūpų kalbama, kad nepasiduodat dabar vyraujančiam techno trendui. Turit šiam žanrui kažkokių priekaištų ar norit plaukti prieš bangas?

Priekaištų šiam žanrui tikrai neturime! Galbūt jis tiesiog nėra mums toks artimas. Esame užaugę prie melodingesnio, mažiau monotoniško, šiltesnio skambesio. O muzikos skoniai ir trendai nuolat evoliucionuoja. Dėl to nesakome šiam žanrui ne ir tikrai neatmetame galimybės atsivežti techno grojikų į savo šventes.

Pastaruoju metu jūsų renginiai užaugo iki tūkstantinių minių. Sakoma, vienas geras draugas – didelis turtas, daug draugų – prapultis. Kaip sekėsi išlaikyti „draugišką“ atmosferą paskutiniuose renginiuose?

Stebint tendencijas – nauji ateinantys draugai yra tik džiaugsmas. Mūsų publika bręsta kartu su mumis, o kartu ateina ir tam tikros atsakomybės bei elgesio disciplina tokio tipo renginiuose. Tad galime drąsiai teigti, jog sekėsi gerai, augti nebijome.

Ar jus pačius nustebino, kad jūsų „draugiškumas“ atrado savo publiką net ir gana ankštoje Vilniaus šokių aikštelėje? Ką tokio pasiūlėte geros muzikos išlepintiems Vilniaus naktinėtojams?

Neslėpsime, tikrai nustebino. Patys dažnai savęs klausiame, iš kur toks žmonių pasitikėjimas mumis jau nuo pačių pirmų renginių. Galbūt turėjo įtakos tai, jog pirmieji vakarėliai buvo organizuoti pandemijos laikotarpiu. Atsimename, jog antrasis renginys „Opera Social House“ buvo vienas iš paskutinių neribojamų renginių prieš lockdowną, kai šokėjai galėjo nusiimti kaukes ir jaustis laisvai. Kartu su daugelio neatrasta lokacija, turėjome solidžią vietinių „draugų“ kompaniją, dvi scenas. Tą dieną užplūdo tukstantinė minia, atgarsiai po renginio buvo tik pozityvūs. Supratome, kad einame gera linkme. Žmonių pasitikėjimas nedingo, o tai ir yra esminis stimulas važiuoti toliau.

Paskui save į sceną atsivedėte visą būrį jaunų ir daug kam negirdėtų didžėjų. Scenos veteranai teigiamai įvertino šviežio kraujo įliejimą į ekosistemą. Kokiomis savybėmis turi pasižymėti žmogus/didžėjus, kad taptų „draugu“?

Konkrečių kriterijų nėra. Esame linkę suteikti šansą jauniems augantiems veikliems artistams, kurie galbūt lieka šešėlyje nepastebėti didžiųjų Lietuvos klubų.

Vienas jūsų išskirtinumų – nuolat besikeičiančios, neįprastos renginių lokacijos. Jau šokdinote Energetikos muziejuje, Jamaikos hostelyje, teatre „Vilniaus Klasika“, Bernardinų sode, „Opera Social House“. Kodėl jums svarbu keisti aplinką?

Dar prieš pradėdami daryti renginius, su kolegomis žinojome, kad tikslas yra atrasti vis naujas erdves renginiams. Tam tikros vietos tapo vienos nakties nuotykiais, kitos tapo tradicija ir mūsų renginių rotacijos dalimi. Erdvių kaita taip pat leidžia mums augti bei būti prieinamiems visiems draugams, nes pradžioje visiems tilpti būdavo ankštoka.

Jei kuris nors klubas pasiūlytų rezidenciją, ar sutiktumėt, turint omeny jūsų mobilumą lokacijų atžvilgiu?

Tokių pasiūlymų jau esame susilaukę ir ne vieno. Atsisakėme, nes su bičiuliais labai mylime šį projektą bei visus organizacinius iššūkius, susijusius su renginiais pop-upinėse lokacijose. Todėl daryti renginį jau paruoštoje klubo erdvėje veikiausiai būtų nuobodoka.

Pastaruoju metu pradėjote vežtis ir užsieniečius. Buvo labiau smaliniai Megaphonim ir Niv Ast, gimtadieniui numatyti dekmanteliniai Young Marco, Tjade, Flo Massé. Atrodo, jus domina skirtingo saundo atstovai, kokiais kriterijais renkatės draugus užsienyje? Turite kažkokią excel’yje sudėliotą strategiją ar pasiduodate laisvoms emocijoms?

Excelyje strategijos nedėliojame, greičiau pasiduodame laisvoms emocijoms. 2022-ieji apdovanojo galimybe apsilankyti festivalyje “Dekmantel”, vėliau – visas penkias dienas šokių maratone “Amsterdam Dance Event”. Mūsų akimis, Amsterdamo scena šiuo metu diktuoja madas visoje scenoje – tiek talento ir saundo prasme, tiek pačių vakarėlių kokybe. Bandome imti pavyzdį ir vytis.

Kuo būtent patinka ši scena?

Amsterdamas žavi savo pagrįsta ir santūria kultūra. Publika. Scena yra labai įvairi ir patraukli. Šis miestas puikiai žinomas ne tik dėl minėtų festivalių, bet ir dėl savo naktinių klubų ir kultūrinių institucijų įvairovės. Be to, miestas kupinas talentingų vietinių atlikėjų ir menininkų, prisidedančių prie unikalaus ir įvairaus elektroninės muzikos skambesio puoselėjimo.

Kaip jaučiatės pasitikdami 3-ąjį gimtadienį? Kokie ryškiausi nutikimai įvyko per šį laiką? Kaip norėtumėt atšvęsti savo 5-metį?

Jaučiamės gerai, tik laikas galėtų bėgti lėčiau. Džiaugiamės, jog per tokį sąlyginai trumpą laiko tarpą pavyko suburti draugų bendruomenę ir įtvirtinti savo vardą šioje ankštoje scenoje. Pandemijos metu negalėjome paminėti gimtadienių. Norėdami atsigriebti, gimtadienį minėsime dvi naktis skirtingose lokacijose. Dviguba šventė.

Apie 5-metį dar negalvojame, pradžiai reikia išgyventi šiuos metus. Planų turime daug.

Sklinda gandai, kad ateinančią vasarą gali nutikti ir DD festivalis?

Visko gali būti. Sėkmė mėgsta tylą, o mes – sėkmę.

Kokiu kūriniu užbaigsime pokalbį?

Jau tapęs DD klasika. Ankstyvo ryto spinduliai ir pirmieji šio kūrinio akordai visuomet leidžia suprasti, jog pabaiga dar negreit, kad vis dar jaučiame magiją.

Internete:

facebook.com/draugaidraugamsevent

instagram.com/draugaidraugams