“MC Growl” 2023 nugalėtojas Augis Siferah

Prieš kelias savaites Anykščių šilelyje nudundėjo 13-asis ekstremalaus rokenrolo ir alternatyvios kultūros kurortas “Devilstone”. Jame didelio publikos dėmesio vėl sulaukė tradicinės “MC Growl” kovos. Savo gerklės galimybes grojant gyvai grupei galėjo pademonstruoti visi norintys. Kaip ir pernai, susisiekėme su šių kovų laimėtoju. Šiemet publikos sprendimu juo tapo spalvingas ir charizmatiškas Augis Siferah.

Pastaruoju metu visoje Europoje pastebimas tam tikras festivalių tuštėjimo metas. Neaplenkė jis ir Lietuvos – “Devilstone” publikos dažnai visoms trims scenoms neužteko. Prie bendrų finansinių organizatorių ir lankytojų sunkumų pirmiesiems prisidėjo ir moraliniai – teko aiškintis, kodėl festivalio pagrindinis rėmėjas yra alaus darykla, niekaip neatsikratanti prekybos Rusijoje šleifo. Nepadėjo net ir Ukrainos (su Krymu) kontūrai ant skardinių. Prisidėjo ir kelios atkritusios svarbios grupės, ir dėl naujos “Masinės hipnozės” scenos lokacijos (beveik) paaukotas aukštutinis Rytų kempingas. Bet liūdna tikrai nebuvo. Nepaisant vėliau prasidėjusių nusiskundimų dėl apsaugos mizoginijos ir neprofesionalumo.

Prieš festivalį Anykščių savivaldybės atstovai skundėsi, jog negavo nemokamų kvietimų. Kita vertus, ar komercinių renginių organizatoriai įpareigoti taip “atsidėkoti” valdžios atstovams. Ar tai nebūtų vertinama kaip pakiša? O gal nelabai buvo už ką?

Prieš prasidedant šių metų “Devilstone” buvo pasklidę skalbos, kad 13-asis festivalis gali būti paskutinis, tačiau iškart po jo įvykusiame susitikime su savivaldybės atstovais, patvirtinta, kad 2024-aisiais “Devilstone” vyks liepos 11 – 14 dienomis.

Tačiau grįžkime prie “MC Growl” kovų ir jų šiemetinio nugalėtojo Augio.

Kaip ir kada pirmą kartą atsiradai „Devilstone“?

Prieš kokius 7-8 metus, sunku atsiminti aplinkybes, greičiausiai mergina išsitempė, bet po to ten atsirasdavau beveik kasmet.

Jau kelis metus vienu metu vyksta du įdomūs lietuviški festivaliai „Devilstone“ ir „Yaga Gathering“. Kodėl pasirinkai Anykščius, o ne Dzūkijos miškus?

Sunku suprasti, kodėl taip yra, mielai dalyvaučiau ir ten, ir ten. Tikiuosi, ne dėl to, kad “Yaga” vengia tamsesnio stiliaus žmonių. Kaip bebūtų, važiuoju ten, kur daugiau draugų.

Kokios mintys kilo laimėjus “MC Growl” kovų finalą? Nepanorai kurti grupės?

Pagalvojau, kad pasisekė. Iš tikro net neplanavau dalyvauti, praėjusiais metais buvo stiprių varžovų, ilgą laiką nelavinau balso, tačiau įkalbėjo draugai ir dėl to džiaugiuosi.

Pasisėmiau įkvėpimo dažniau dainuoti, pradėjau kurti muziką su vokalu, gal bus ir grupė.

Pats slapyvardžiu Siferah kuri elektroninę muziką. Prieš kelerius metus išleidai minialbumą „Rieskit Shaknis“, pastaruoju metu darai remiksus. Papasakok daugiau apie savo santykius su muzika?

Viena veikla, kuria nuoširdžiai norisi užsiimti, tai muzika. Groju ir kuriu nuo paauglystės ir nežadu sustoti. Liko dar daug ko išmokti.

Nemėgstu apsistoti ties vienu žanru, smagiau eksperimentuoti su įvairiais stilių junginiais ir bandyti atrasti kažką originalaus.

Ko prikėlęs į soundcloud’ą, nepavadinčiau išleidimu, ten labiau demūškės. Prie jų dar nemažai dirbu ir planuoju jau greit iš tikrųjų išleisti visose platformose.

Taip pat esi ir tattoo meistras. Kaip atsidūrei šioje sferoje?

Reikėjo rasti amatą iš kurio galėčiau uždirbti, nes jau mokykloje supratau, kad oficialus darbas – ne man.

Nors jau porą metų gyvenu Vilniuje, daugiausia tatuiruočių darau Kelmėje, kur natūraliai susidarė klientūra, nes ilgą laiką buvau ten vienintelis mokantis jas daryti, o sostinėje daugiausia užsiimu muzikavimu.

Matei festivalyje ką nors įdomaus ant publikos ar atlikėjų odos?

“Velnio Akmeny” renkasi daug stilingų žmonių, tai pamatai ir daug įdomių tatuiruočių, bet mano galvoj skamba garsai, o vaizdai ilgai neužsilieka.

Šiemet festivalyje publika su atlikėjais labiausiai susibondino Carpenter Brut ir Bob Vylan pasirodymų metu. Kas labiausiai patiko tau?

Man labiausiai patiko ketvirtadienio programa – kad ir kur užklydus lyg magiškai pasitikdavo kažkas itin stebinančio ir įdomaus. (pirmąją festivalio dieną pasirodė: Gruodis, Terror Activator, Timid Kooky, Nordjevel, Slift, Sunnata, Orai, Minuit Machine, taip pat – Keista Bjauri Žuvis – Ore past.)

Ar tai tavo pirmasis bandymas “MC Growl” kovose? Kodėl nusprendei dalyvauti?

Pirmasis bandymas buvo pernai, tada planavau dalyvauti jau iš anksto, prieš festivalį kelias savaites ruošiausi, bet iškritau pirmam etape. Šiais metais neplanavau dalyvauti ir nė kiek nesiruošiau, bet įkalbėjo draugai.

Labai padėjo tai, kad buvo galima dainuoti bet ką. Dainavau žodžius, kuriuos jau moku ir dėl to buvau atsipalaidavęs.

Beje, ar turi kokius nors mėgstamus vokalistus?

Devin Townsend, nes nėra rimtuolis, nors su vokalu išdarinėja stebuklus ir Wayne Static iš Static X, nes turi labai unikalią manierą, kuri man tiesiog limpa.

Kas tau buvo sunkiausia šiose kovose?

Sunkiausia buvo growl’int, nemoku tikro growl’o. Stengiausi tai kompensuoti scream’u, ritmingu skiemenavimu ir prisitaikymu prie grojamo stiliaus.

Nugalėtojo pasirodymui “MC Growl” grupė paskyrė pankroką – kokį žanrą būtum pasirinkęs, jei jis nebūtų apribotas gitaromis?

Būtų įdomu paimprovizuoti grojant sunkiam trap bytui arba pagal žemai nuderintos gitaros chug’inimą su paprastu AC/DC būgnų ritmu.

Tavo patarimas tiems, kurie kitąmet dalyvaus kovose?

Pradėti treniruotis nuo dabar ir dainuoti žodžius mėgstamos dainos, kuriuos jau moki mintinai.

Ką manai apie festivalio žanrinę plėtrą, kurios taip nekenčia trve metalistai?

Tikrai įdomios grupės yra retos visuose žanruose. Tai, kad ir kaip mėgstu metalą, nemanau, kad pavyktų pririnkti tiek įvairių grupių, kad būtų įdomu klausyt vieno žanro.

Tavo 3 svajonių bookingai DVLSTN2024?

Labiausiai norėčiau gyvai išgirsti DVAR – maksimalistišką mistinę muziką. Jų paklausius net prasidėjo miego paralyžiai ir astralinės kelionės – dalykai iš kurių semiuos daug įkvėpimo. Bet nei jie daro gyvų pasirodymų, nei tiktų šiam festivaliui. Gal labiau MJR.

Taip pat svajonių išsipildymas būtų Static X. Nors originalus vokalistas ir miręs, pakaitinis neblogas, bet svarbiausia kad labai geros dainos.

Dar labai faina “Barbablu” scenoje būtų išgirst TR/ST – nors tokiu stilium mane dažniausiai sunku sužavėti, bet jie daro labai įsimintinus gabalus.