Kai interneto ne gana: Vilnius Temperature On Stage #1

Mieste buvo minus septyni, visi norintieji į barą netilpo.

Vienas iš internetinio projekto sėkmės indikatorių – plėtra už interneto ribų. Pitchfork buvo įkurtas 18-mečio, jokios rašymo apie muziką patirties neturinčio vidurinės mokyklos vaikino. Praėjo 11 metų ir 2006-aisiais startavo Pitchfork vardo festivalis. Jau pirmaisiais metais jame grojo per 40 grupių, apsilankė 18 tūkst. žmonių. Festivalis tapo tradiciniu, ten yra groję Bon Iver, The National, Animal Collective ir kiti.

Lietuvoje panašiam keliui pamatus padėjo muzikos blogas ManoMuzika.lt praėjusį mėnesį vienerių metų gimtadienio proga surengęs pusiau uždarą koncertą. Grojo Biplan ir Mark Fiction. Kodėl po 11 metų negalėtume turėti ManoMuzika.lt vardo festivalio?

Ore.lt dar 2001-aisiais pradėjo organizuoti „Ore Groove“ vakarėlius. Pastaraisiais metais Laimikis.lt kasmet kviečia į burbuliatorius, Pravda.lt – į naujokų apdovanojimus. Pavyzdžių yra ir daugiau.

Kovo 8-ąją prie jų prisijungė muzikinis video blogas „Vilnius Temperature“, pradėjęs koncertų ciklą „Vilnius Temperature On Stage“. Pirmieji grojusieji – sostinės bliuzrokeriai Garbanotas Bosistas. Veiksmo vieta – tik šiemet atidarytas „Gedimino 9“ pašonėje įsikūręs baras „Studio 9“.

Vos liepą startavusi iš pradžių trijų, dabar keturių vaikinų – Sauliaus, Edgaro, Andriaus (šiuo metu Švedijoje) ir neseniai prisijungusio Martyno – „Vilnius Temperature“ komanda (Ore.lt interviu su jais) lig šiol užsiėmė vietinių grupių filmavimu. Saulės kliošas, Kamanių šilelis, Freaks on Floor ir kiti grojo pagal La Blogothèque suformuotą take away show stilistiką: gyvai, akustiškai, ne scenoje. Kamanių šilelis, pavyzdžiui, viduryje upės.

Kad išsiskirtų iš kitų panašių video blogų „Vilnius Temperature“ sugalvojo genialiai paprastą idėją – fiksuoti temperatūrą. Štai Saulės Kliošas grojo termometrui rodant plius 12. o Jurgis Didžiulis raukėsi ir trynė sušalusius pirštus kai Ball and Chain filmavosi lauke esant 9 laipsniams šalčio.

Originali muzika, įdomūs video, didelis palaikymas socialiniuose tinkluose – „Vilnius Temperature“ viską darė sėkmingai. Tačiau būti vien internete smagu tik iki tam tikros ribos. Kita vertus, ją peržengti rizikinga. Žinote tą jausmą, kai slapčia nusivili susitikus su internete žaviu atrodžiusiu žmogumi?..

Vis dėlto jie surizikavo ir, atrodo, išliko žavūs.

Žmonių sulaukta tiek, kad likus valandai iki koncerto pradžios lankytojai paprasčiausiai buvo nebeįleidžiami, nes trūko vietos. Nemenka sėkmė žinant, kad nei „Studio 9“, nei „Vilnius Temperature“, nei Garbanotas bosistas dar nėra tokie vardai, kurie savaime garantuotų žmonių antplūdį.

Žinoma, nereikia pamiršti ir bilieto kainos, tiksliau, jos nebuvimo. Galiojo principas „mokėk, kiek atlikėjas yra vertas“. Monetos žvangėjo, bet ar strategija atsipirko – kitas klausimas.

Garbanotas bosistas sugrojo už kiekvieną jiems paaukotą centą. Tris mėnesius nekoncertavusi grupė atrodė pasiilgusi scenos ir atliko, kaip patys sako, „dviejų akademinių valandų“ programą ir bisą. To buvo netgi per daug, ką rodė į koncerto pabaigą sumažėjęs žmonių skaičius. Išeitis kito pasirodymo metu – atsisakyti kas antros baladės. Lėti, ilgai besivystantys kūriniai, bent jau šio koncerto atmosferai paprasčiausiai netiko. Dažnas vakaro momentas: publika nori šokti, o grupė klajoja po psichodelikos klodus. Muzikantai eina link kulminacijos, o publika kalbasi, kaip kas dieną praleido.

Padėtį taisė analogų neturinčio vokalisto Šarūno Joneikio šnektos. „Šita daina visai ne apie traukinį, bet norėčiau, kad kai ją grosim jūs visi darytumėte čiuku čiuku. Gerai, jau girdžiu kaip nuo Naujosios Vilnios traukinys pradeda važiuoti… Priekinėse eilėse jau veža rastus… Ten toliau anglis… O prie baro tušti vagonai visai!“

Joks kitas vokalistas Lietuvoje to nepakartotų. Pliusai Šarūnui už nenorėjimą apsimesti macho rokeriu.

Koncerto metu grupės nariai atsinešė kibirą tulpių ir šventės proga atsargiai mėtė jas publikai. „Pernai mėtėme rožes. Žiūrovams nebuvo taip linksma“, – vėl laiku ir vietoje sako Šarūnas. Gėlių, ypač mėtomų iš hipiškomis kelnėmis pasipuošusio grupės bosisto – gausiai garbanoto – rankų, epizodas geriau nei pati muzika atskleidžia šios grupės esmę: jie neša meilę. Net jei po to dainuoja „I shoot my baby down by the river this morning“. Dėl to jiems daug kas atleistina.

„Vilnius Temperature“ vaikinai filmavo visą koncertą. Panašu, laukia naujas žanras: nuo take away show iki gyvų koncertų video. Nors pirmųjų tikrai nebus atsisakoma. Redakcijos žiniomis, artimiausiu metu temperatūrą išbandys į Vilnių koncertuoti atvykstantys islandai GusGus.

Tas kovo 8-osios vakaras buvo visapusiškai sėkmingas. Žiūrovai gavo gerą reginį už kiekvienam optimalią kainą, „Studio 9“ sulaukė srauto lig tol čia neužsukusių žmonių, „Vilnius Temperature“ parodė, kad yra pajėgūs išeiti už interneto ir taip dar labiau sustiprino savo pozicijas, o Garbanotas bosistas tapo šio, naujojo etapo pradininkais, o tai reiškia, kad ir geriausiai įsimenama, su koncertų ciklo vardu siejama grupe.

Koncertui pasibaigus užkulisiuose sutiktas Saulius apie tęsinį dar negalvojo. „Norime daryti retai, bet gerai“, – sakė jis. Reikės pasistengti – debiutas kartelę užkėlė aukštai.